1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnut

Lauttasaaressa majaillut hernekerttu paljastui DNA-analyysillä himalajanhernekertuksi – lintu havaittiin ensi kertaa Suomessa ja Euroopassa

Himalajanhernekertut talvehtivat yleensä Intian niemimaalla.

linnut
Hernekerttu
Himalajanhernekerttu on hernekertun alalaji. Toisinaan sitä pidetään omana lajinaan. Jukka A. Lahtinen

Helsingin Lauttasaaressa viipyi marraskuusta joulukuun alkuun hernekerttu. Tarkemmissa tutkimuksissa on selvinnyt, että kyseessä oli Euroopan ensimmäinen althaea-alalajin hernekerttu, tiedottaa Birdlife Suomi -järjestö. Linnusta on käytetty suomenkielistä nimeä himalajanhernekerttu.

Alalajia voidaan pitää myös omana lajinaan. Himalajanhernekertut pesivät Kaspianmeren itäpuolella Turkmenistanista Himalajan länsiosiin ja talvehtivat yleensä Intian niemimaalla.

BirdLife Suomen rariteettikomitea vastaa harvinaisten lajien ja alalajien havaintojen tarkastamisesta Suomessa. Komitea tutki linnusta otetut valokuvat ja siitä kerrotut kuvaukset. Käytössä olivat myös rengastuksessa otetut mitat. Komitea sai lausuntoja asiantuntijoilta ulkomailta.

Alalaji vahvistui linnun höyhenistä tehdyn DNA-analyysin myötä. Rariteettikomitea on hyväksynyt havainnon tänä viikonloppuna kokouksessaan.

Hernekertut lähtevät Suomesta yleensä viimeistään syys–lokakuun vaihteessa. Lauttasaaren lintu havaittiin 8. marraskuuta. Birdlife Suomen tiedossa on jokunen aiempi havainto hernekertun muista itäisistä alalajeista loppusyksyltä.

– Tätä alalajia ei osattu pitää potentiaalisena harhautujana, tiedotteessa kommentoidaan.

Lue seuraavaksi