1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Miksi vuosi koronaa ei riittänyt kuntavaaleihin varautumiseen? Oikeusministeriö tyrmää kritiikin, puoluesihteerit uudistaisivat lainsäädäntöä

Vaalijohtajan mielestä lakimuutokset halutaan pitää minimissä, koska kuntavaalien organisaatio on niin monimutkainen.

kuntavaalit
Lähes tuhatta äänestyskoppia ja satoja vaaliuurnia säilytetään Helsingin kaupungin varastossa maan alla.
Kuntavaalien siirtäminen on herättänyt keskustelun siitä, onko vaalien järjestäminen Suomessa riittävän joustavaa. Kuvassa on Helsingin kaupungin varasto, johon vaalikopit jäävät myös huhtikuun ajaksi. Silja Viitala / Yle

Kuntavaalit siirtyvät kahdella kuukaudella pahentuneen koronatilanteen vuoksi.

Julkisuudessa on ihmetelty, eikö oikeusministeriö osannut varautua riittävästi siihen, että vaalit voitaisiin järjestää myös koronaepidemian keskellä.

Ministeriön kansliapäällikkö: “Terveystilanne ei ole meidän vaikutuspiirissä”

Oikeusministeriö torjuu arvostelun ministeriön huonosta valmistautumisesta kuntavaaleihin.

– Kaikki kunnat Suomessa olisivat pystyneet järjestämään vaalit. Mutta äänestäminen ei olisi ollut turvallista, se on syy vaalien siirtoon, toteaa kansliapäällikkö Pekka Timonen.

– Terveystilanne ei ole meidän vaikutuspiirissä, siltä osalta en sitä kritiikkiä ihan ymmärrä.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoi eilen, että vaalien siirtämisen tarpeellisuus tuli esiin perjantaina, kun THL esitteli pessimistisen arvionsa taudin kehityksestä.

THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kuitenkin totesi tänään Ylelle, että kyseessä oli laskuharjoitus.

Muun muassa vaalien siirtämistä vastustaneet perussuomalaiset ovat kuitenkin nostaneet esiin, että vaaleja on järjestetty myös Suomea pahemman tartuntatilanteen maissa.

– Se on totta, mutta ainakin osassa niistä paikoista on ollut vaalivirkailijoiden tartuntoja vaalien aikana. Sitä riskiä ei Suomen kaltaisissa maissa voida ottaa, Timonen toteaa.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen nostaa esiin, että maiden välisiä eroja selittää myös lainsäädäntö.

– Esimerkiksi Katalonian vaaleissa eristetyt ja sairastuneet saivat tulla äänestyspaikalle. Suomessa sellainen ei tule kuuloonkaan, sen kieltää jo tartuntatautilaki.

Keskustan Pirkkalainen: Vaalilainsäädännön pitää olla joustava ja ketterä

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen kutsuu vaalien siirtämistä pettymykseksi. Pirkkalaisen mielestä vaalit pitäisi pystyä järjestämään kaikenlaisissa olosuhteissa.

– On pystyttävä tekemään tarkka analyysi siitä, miksi tähän ratkaisuun jouduttiin päätymään.

Pirkkalaisen mielestä vastaavia siirtopäätöksiä ei pidä joutua Suomessa enää tekemään.

Pirkkalainen pitää välttämättömänä, että vaalilainsäädäntöä muokataan pandemiatilanteita ajatellen joustavaksi ja ketteräksi, jotta esimerkiksi eristyksessä olevat henkilöt pystyvät äänestämään.

– Meidän on pystyttävä kehittämään sähköinen äänestysjärjestelmä tai laajentamaan kirjeäänestyksen mahdollisuutta myös Suomessa asuville äänioikeutetuille.

Pirkkalainen uskoo, että kaikille puolueille tuli yllätyksenä, kuinka nopeasti epidemia näyttäisi eri skenaarioissa etenevän.

– Tämä tieto tuli meille perjantaiaamuna hyvin yllättäen.

Pirkkalainen ei kuitenkaan halua etsiä syyllisiä.

– Kyllä jokainen on varmasti parhaansa tässä tilanteessa tehnyt.

SDP:n Rönnholm: "Tulee pakottavia syitä ja niihin pitää reagoida"

Perussuomalaisten lisäksi erityisesti kokoomus on kritisoinut oikeusministeriötä voimakkaasti. Kokoomus on kuvannut vaalien siirtoa epäonnistumiseksi oikeusministeriöltä ja hallitukselta.

Puolueen mukaan oikeusministeriön varautuminen vaaleihin on ollut koko ajan puutteellista

Päähallituspuolue SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoo, että korona-aika on ennustamatonta.

– Tulee terveysturvallisuuteen liittyviä pakottavia syitä ja niihin täytyy reagoida.

Myös Rönnholmin mielestä olisi aihetta pohtia, voisiko esimerkiksi kirjeäänestystä käyttää pandemiatilanteissa varajärjestelynä.

Vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen sanoo, että ongelmana on ollut se, että vielä viime syksynä ei pystytty käynnistämän lainsäädännöllisiä uudistuksia.

Erityisesti ennakkoäänestyksen pidentäminen olisi ollut syytä laittaa Liikasen mielestä jo tuolloin jalalle.

Ministeriön vaalijohtaja: “Lainsäädäntömuutokset haluttiin pitää minimissä”

Oikeusministeriössä suhtaudutaan ihmetellen kritiikkiin puutteellisesta varautumisesta. Vaalijohtaja Jääskeläinen kuitenkin kertoo, että vaalien järjestämiseen liittyviä viime hetken muutoksia pyritään välttämään.

– Lainsäädäntömuutokset haluttiin pitää minimissä, koska tämä pelikenttä ja organisaatio, muun muassa 293 kuntaa, on niin iso.

Näin on erityisesti kuntavaaleissa, sillä vastuu niiden järjestämisestä on hajautettu.

– Kuntavaalit ovat kunnille kaikkein vaikeimmat vaalit. Kaikkien muiden tehtävien lisäksi niiden pitää huolehtia nyt myös koronaturvallisuudesta.

Kansliapäällikkö Timosen mukaan vuosikaan ei olisi riittänyt niin mittavien uudistusten tekemiseen, että vaalit olisi voitu huhtikuussa järjestää turvallisesti.

– Ainoa keino, jolla tämä siirtopäätös olisi voitu välttää, olisi se, että meillä olisi käytössä toimiva etä-äänestys. Sellaisen rakentaminen vuodessa ei ole mahdollista.

Jääskeläisen ja Timosen mukaan suuria muutoksia varautumiseen ei ole luvassa myöskään kesäkuun vaaleihin. Ennakkoäänestys pitenee kahteen viikkoon, mutta muutoin kunnat voivat edetä samalla ohjeistuksella, jonka ne ovat jo ministeriöstä saaneet.

– Pyritään tietysti [esitys] mahdollisimman nopeasti saamaan eduskuntaan. Silloin se tarkoittaa sitä, että sen täytyy olla aika lyhyt, vaalijohtaja Jääskeläinen toteaa.

Aiheesta voit keskustella maanantaihin 8.3. kello 23 saakka.

Lisää aiheesta:

Analyysi: THL:n pelottava arvio jopa yli 11 000 päivittäisestä tartunnasta sai puolueet lykkäämään vaaleja vastentahtoisesti

Henriksson: THL:n mukaan tartuntamäärät huhtikuussa jopa 11 200 – Yle seurasi tiedotustilaisuutta kuntavaalien siirtämisestä

Kuntavaalien siirron taustalla olleet luvut olivat laskuharjoitus – THL:n Salminen: Ne ovat saaneet liian suuren huomion

Lue seuraavaksi