Hyppää sisältöön

Avunsaajia kahdeksan kertaa enemmän kuin vuotta ennen – Pelastakaa Lapset auttoi viime vuonna vähävaraisten perheiden lapsia lähes 1,3 miljoonalla eurolla

Suurta kasvua selittää se, että järjestö alkoi jakaa ruokalahjakortteja.

Köyhyys koskettaa Suomessa yli 120 000 lasta. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Yli 22 000 suomalaislasta sai viime vuonna tukea Pelastakaa Lapset -järjestöltä, se tiedottaa. Vuonna 2019 vastaavaa apua sai lähes 2 500 lasta eli avunsaajia oli vuonna 2020 kahdeksan kertaa enemmän. Suurta nousua selittää Pelastakaa Lasten mukaan viime vuonna aloitettu ruokalahjakorttien jakaminen: tällaista ruoka-apua sai vuoden aikana yli 8 000 perhettä ja lähes 20 000 lasta.

Järjestö käytti tukeen yhteensä runsaat 1 285 000 euroa. Suurin osa summasta, noin 706 950 euroa, oli ruoka-apua. Toisen asteen opiskelijoiden oppimateriaalitukeen ja lasten harrastustukeen meni molempiin noin 280 000 euroa. Keskimääräinen tukisumma harrastuksiin oli 211 euroa ja oppimateriaaleihin 321 euroa. Rahoitus tuli kokonaan lahjoitusvaroista.

Köyhyys koskettaa Suomessa yli 120 000 lasta, järjestö muistuttaa. Pelastakaa Lapset korostaa, että myös koronakriisin keskellä on hyvin tärkeää, että lapset voivat harrastaa.

– Perheen vähävaraisuus ei saa olla este harrastamiselle, sillä harrastukset vahvistavat lapsen itsetuntoa ja sosiaalisia suhteita. Tämä on tärkeää huomioida esimerkiksi kunnissa, joiden tulee järjestää lapsille ja nuorille edullista harrastustoimintaa heti, kun koronatilanne sen sallii, sanoo lapsiköyhyysasiantuntija Aino Sarkia Pelastakaa Lapsista.

Pelastakaa Lasten Eväitä Elämälle -ohjelma tukee vähävaraisten perheiden lasten opiskelua ja harrastuksia. Tuki myönnetään lapsille, joiden toisen asteen opinnot tai harrastusmahdollisuudet ovat vaarassa perheen vähävaraisuuden tai muiden sosiaalisten ongelmien takia.

Lisää aiheesta:

.
.