Hyppää sisältöön

Ranskalaismiljardööri Olivier Dassault kuoli helikopterionnettomuudessa – Suvun tehtaan hävittäjät ehdolla Suomessa Hornetien korvaajiksi

Olivier Dassault oli kuollessaan 69-vuotias.

Olivier Dassault Kuva: Etienne Laurent / EPA

Ranskalainen miljardööri ja poliitikko Olivier Dassault on kuollut helikopterionnettomuudessa, kertoo uutistoimisto AFP.

Dassault oli kuollessaan 69-vuotias. Hänellä oli kolme lasta, joista nuorin on yhdeksänvuotias.

Dassaultin helikopteri syöksyi maahan Ranskan Normandiassa sunnuntaina kuuden aikaan illalla paikallista aikaa. Onnettomuus tapahtui pian nousun jälkeen, Ranskan viranomaiset kertovat. Sää oli tapahtumahetkellä aurinkoinen ja tuulta oli vain nimeksi.

AFP:n lähteiden mukaan Dassaultin lisäksi helikopterissa oli kyydissä vain sen lentäjä, joka myös kuoli.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron otti osaa Dassaultin läheisten suruun viestipalvelu Twitterissä.

– Olivier Dassault rakasti Ranskaa. Teollisuusjohtaja, kansanedustaja, vaaleilla valittu paikallispoliitikko, ilmavoimien reservin majuri: Koko elämänsä aikana hän ei koskaan lakannut palvelemasta maatamme, vahvistamasta sitä. Hänen äkillinen kuolemansa on suuri menetys. Hänen perheensä ja läheisensä ovat ajatuksissani, Macron kirjoitti.

Rikkaan perheen perijä ja kansanedustaja

Ranskan pääministeri Jean Castex kuvaili Dassaultia humaaniksi kansanedustajaksi, visionääriksi yrittäjäksi ja maalleen omistautuneeksi mieheksi. Dassault edusti Ranskan parlamentin alahuoneessa Pohjois-Ranskan Oisen departementtia republikaanipuolueen riveissä, joka tunnettiin aiemmin Union pour un Mouvement Populairena, (UMP) kansanliikkeen unionina.

Olivier Dassault kuului varakkaaseen sukuun. Dassault Groupiin kuuluvat muun muassa ranskalaislehti Le Figaro sekä Dassault Aviation, joka valmistaa sekä liikelentokoneita että sotilaslentokoneita. Dassauiltin isoisä Marcel Bloch perusti Dassault Aviationin vuonna 1928.

Olivierin isä Serge Dassault johti Dassault Aviationia Marcel-isänsä jälkeen. Hän ei ollut ehtinyt nimetä itselleen seuraajaa ennen äkillistä kuolemaansa vuonna 2018. Perintö jaettiin vanhimman pojan Olivierin sekä hänen kahden veljensä ja siskonsa kesken. The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Dassaultilla oli noin kuuden miljardin euron omaisuus.

Dassault Rafale yksi ehdokas Suomen uusiksi hävittäjiksi

Dassault Rafale -hävittäjät ovat mukana Suomen hävittäjäkauppojen viiden ehdokkaan joukossa Hornetien korvaajiksi. Suomi päättää tämän vuoden lopulla puolustusvoimien tulevat hävittäjät.

Dassaut Rafalen lisäksi mukana loppusuoralla ovat yhdysvaltalaiset Super Hornet ja F-35, yhteiseurooppalainen Eurofighter, ja ruotsalainen Gripen.

.
.