Hyppää sisältöön

Myanmarin sotilasjuntta palkkasi lobbarin avukseen – Avustanut myös Robert Mugabea ja Sudanin sotilasjunttaa

Poliisit ja sotilaat ovat jatkaneet mielenosoittajien ampumista Myanmarissa.

Mielenosoitukset jatkuivat Myanmarissa sunnuntaina. Poliisi suihkutti kyynelkaasua mielenosoittajia kohti Mandalay kaupungissa. Kuva: Kaung Zaw Hein / EPA

Myanmarissa helmikuun alussa vallan kaapannut sotilasjuntta pyrkii parantamaan imagoaan ulkomaiden silmissä lobbauksella, kertoo The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Juntta on palkannut israelilais-kanadalaisen lobbarin Ari Ben-Menashen "avustamaan maan todellisen tilanteen selittämisessä", käy ilmi konsultointisopimuksesta, josta on raportoinut ulkomaiden vaikutusoperaatioita seuraava yhdysvaltalainen Foreign Lobby (siirryt toiseen palveluun).

Ben-Menashe on vahvistanut sopimuksen mediahaastatteluissa. Ben-Menashen mukaan myanmarilaiskenraalit ovat palkanneet hänen konsulttifirmansa auttamaan viestinnässä Yhdysvaltojen ja muiden maiden kanssa, jotka ovat "väärinymmärtäneet" tilanteen, Guardian kertoo.

Ben-Menashe kertoo uutistoimisto Reutersin puhelinhaastattelussa, että juntan kenraalit suunnittelevat jättävänsä politiikan pian. Hänen mukaansa tarkoitus on päästä lähemmäksi Yhdysvaltoja ja kauemmaksi Kiinasta. Hän sanoo, että Myanmarin syrjäytetty johtaja Aung San Suu Kyi on kenraalien mielestä ajautunut liian lähelle Kiinaa.

– He eivät halua olla Kiinan käskyläisiä, Ben-Menashe sanoo.

Yhdysvallat on asettanut Myanmarin armeijalle ja sen hallitsemille yhtiöille pakotteita vallankaappauksen jälkeen.

Ben-Menashelle on luvattu bonus, jos Myanmarin armeijaa vastaan asetettuja pakotteita puretaan.

Aiemmin Israelin sotilastiedustelussa työskennellyt Ben-Menashe on työskennellyt lobbarina myös muiden kiistanalaisten tahojen kanssa. Hänen aiempiin asiakkaisiinsa lukeutuvat muun muassa Zimbabwea pitkään hallinnut Robert Mugabe sekä Sudanin sotilasjuntta.

Mielenosoituksissa kuollut yli 50 ihmistä

Sotilasvallankaappausta vastustavat mielenosoitukset ovat yltyneet Myanmarissa verisiksi, kun poliisit ja sotilaat ovat muun muassa ampuneet mielenosoittajia. YK:n mukaan mielenosoituksissa on helmikuun alun jälkeen kuollut ainakin 54 ihmistä ja pidätetty yli 1 700 ihmistä.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet vaati torstaina sotilasjuntan turvallisuusjoukkoja "lopettamaan mielenosoittajien murhaamisen". Kansalaisjärjestöjen mukaan sunnuntaina kolmea ihmistä ammuttiin Mandalayssa ja kahta Mandalayn kaakkoispuolella sijaitsevassa Baganissa, kertoo uutistoimisto AFP.

Ammuttujen vammojen vakavuudesta ei ollut tietoja. Protesteja järjestettiin Mandalayn ja Baganin lisäksi maan suurimmassa kaupungissa Yangonissa ja ainakin kolmessa muussa kaupungissa.

Yangonissa viranomaiset ratsasivat sunnuntain vastaisena yönä maan syrjäytetyn johtajan Aung San Suu Kyin NLD-puolueen tiloja ja ottivat kiinni puolueen virkailijoita. Tiedossa ei heti ollut, kuinka monia pidätettiin.

Kansalaisjärjestöjen mukaan 58-vuotias puolueeseen kytköksissä ollut aluejohtaja sai surmansa ratsioiden yhteydessä.

Australia lopetti puolustusyhteistyön Myanmarin kanssa

Australian ulkoministeri Marise Payne kertoi sunnuntaina, että maa on lopettanut puolustusyhteistönsä Myanmarin kanssa. Uutistoimisto Reutersin mukaan Australian ja Myanmarin kahdenvälinen puolustussopimus on pitänyt sisällään vain ei-taistelullisia osa-alueita, kuten englannin kielen opetusta.

Australia myös uudelleenohjaa välitöntä humanitaarista apua Myanmarin rohingya-kansalle ja muille etnisille vähemmistöille.

– Asetamme etusijalle kaikkein kiireellisimmät humanitaariset tarpeet ja varmistamme, että humanitaarinen osallistumisemme tapahtuu vain kansalaisjärjestöjen kautta, ei hallituksen tai sen kanssa yhteistyössä toimivien toimijoiden kautta, Payne sanoi.

Australian hallitus vaatii edelleen australialaisen Sean Turnellin vapauttamista. Turnell on toiminut Myanmarin syrjäytetyn johtajan Aung San Suu Kyin taloudellisena neuvonantajana. Hänet pidätettiin helmikuun ensimmäisen päivän vallankaappauksen yhteydessä ja hänellä on sen jälkeen ollut vain rajoitettu pääsy maansa konsulaattiin.

Sadat ihmiset kerääntyi viikonloppuna Sydneyssä mielenosoitukseen kehottamaan maan hallitusta tiukkiin toimiin Myanmarin sotilasjunttaa vastaan.

Lue lisää:

.
.