Hyppää sisältöön

Meghan Markle: Britannian hovissa oltiin "huolissaan siitä, kuinka tummaihoinen syntyvästä pojasta tulisi" – katso video haastattelusta

Meghan Markle ja prinssi Harry kertoivat elämästään Oprah Winfreyn haastattelussa CBS-kanavalla.

Meghan Marklen mukaan brittihovissa huolestuttiin lapsen ihonväristä – "En halunnut enää elää"
Meghan Marklen mukaan brittihovissa huolestuttiin lapsen ihonväristä – "En halunnut enää elää"

Puolisonsa prinssi Harryn kanssa Britannian hovin jättänyt Meghan Markle kertoo varhain maanantaiaamuna Yhdysvalloissa CBS-kanavalla esitetyssä Oprah Winfreyn haastattelussa, että hovissa oli "kannettu huolta ja käyty keskustelua siitä, kuinka tummaihoisen pojan hän tulee synnyttämään".

Markle kertoi myös, että hänellä oli hovin aikaan ollut itsemurha-ajatuksia huonon kohtelunsa vuoksi.

– En vain halunnut enää elää. Se oli hyvin selkeä ja pelottava ajatus.

Hän oli pyytänyt saada ammattiapua mielenterveyteensä, mutta kuninkaallinen perhe oli torjunut pyynnön, koska sitä ei nähty hyvänä instituutiolle.

Perheen torjuttua Marklen pyynnöt, hän pyysi apua hovin henkilöstöosastolta tuloksetta. Syynä oli se, ettei Meghan ollut hovin palveluksessa vaan kuninkaallisen perheen jäsen.

– Muistan sen keskustelun hyvin. He sanoivat olevansa surullisia puolestani, koska näkevät, että kärsin. Mutta he eivät voineet tehdä mitään vuokseni, koska en ollut työntekijä.

Markle ja prinssi Harry eivät nimenneet henkilöä tai henkilöitä, jotka olivat huolissaan heidän jälkeläisensä ihonväristä.

– Se olisi varmasti hyvin vahingollista heille, Markle sanoo.

Markle kuitenkin sanoo tulleensa aina hyvin toimeen kuningatar Elisabethin eli Harryn isoäidin kanssa.

– Kuningatar on aina ollut ihana minua kohtaan.

Maanantaina Oprah Winfrey sanoi CBS-kanavan aamuohjelmassa, että prinssi Harryn mukaan hänen isoäitinsä tai isoisänsä eivät olleet mukana keskustelussa vauvan ihonväristä.

Harry: En olisi jättänyt hovia ilman Meghania

Kaksi tuntia kestänyt lähetys oli Harryn ja Meghanin ensimmäinen yhteishaastattelu sen jälkeen, kun he jättivät asemansa brittihovissa vuosi sitten. He asuvat nykyään Yhdysvalloissa Santa Barbarassa.

Hovin ja herttuaparin välit näyttävät kiristyneen entisestään ohjelman lähetyksen alla. Brittimediassa kerrottiin viime viikolla palatsilähteisiin viitaten, että Meghan olisi kiusannut alaisiaan asuessaan hovissa.

Prinssi Harryn ja Meghan Marklen haastattelua seurattiin Virginian Arlingtonissa sunnuntaina. Kuva: Olivier Douliery / AFP

Haastattelussa prinssi Harry kertoi, ettei olisi jättänyt hovia ilman avioliittoa Meghanin kanssa. Hän sanoi ymmärtäneensä suhteen myötä olleensa loukussa kuningasperheessä.

– Isäni ja veljeni ovat myös loukussa, Harry sanoi.

Harry kertoi, ettei hänellä ole tällä hetkellä läheistä suhdetta veljeensä Williamiin, joka on kruununperimysjärjestyksessä toisena isä Charlesin jälkeen. Harryn mukaan suhde Charlesiin vaatii yhä paljon työstämistä.

– Tuntuu, että minut petettiin. Hän on kokenut jotain samanlaista ja tietää, miten tuskallista se on, Harry sanoi.

Harryn mukaan kuningasperhe lopetti taloudellisen tuen viime vuoden alussa, kun hän jätti tehtävänsä. Perhe on tullut toimeen prinsessa Dianalta jääneen perinnön turvin.

Pojan turvallisuus huolettaa

Markle kertoi haastattelussa olleensa erityisen huolissaan poikansa Archien turvallisuudesta.

Prinssi Harryn ja Meghan Marklen pojalle ei ollut tarkoitus antaa prinssin arvonimeä vanhan säännön mukaisesti. Markle kertoo, että sen myötä Archielle ei myöskään oltu myöntämässä samanlaista turvallisuuskoneistoa kuin niille perheenjäsenille, joilla on arvonimi.

Hovin protokollan mukaan vain hallitsijan vanhimman lapsenlapsen lapset voivat olla prinssejä ja prinsessoja, kertovat muun muassa aikakausilehdet People (siirryt toiseen palveluun)ja Cosmopolitan (siirryt toiseen palveluun).

Markle kertoo, että hänet hiljennettiin sen jälkeen, kun hän liittyi kuningasperheeseen. Hänen mukaansa hovissa oltiin valmiita valehtelemaan muiden perheenjäsenten suojelemiseksi. Marklen mukaan hänen suojelemisekseen ei kuitenkaan kerrottu totuutta.

Pariskunta odottaa toista lastaan. He kertovat haastattelussa, että seuraava lapsi on tyttö.

Lue myös: