1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

THL: Keski-Suomessa viikonloppuna 21 uutta koronatartuntaa, maanantaina alkava "sulkutila" ei Keski-Suomea juuri hetkauta

Ravintoloiden osalta Keski-Suomen tilanne on yhä epäselvä.

koronavirus
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kyltti Helsingissä 3. maaliskuuta 2021.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi Keski-Suomesta viikonloppuna 21 uutta koronatartuntaa. Tartunnoista 12 oli Jyväskylässä, 3 Äänekoskella ja 2 Muuramessa. Lisäksi Yhdet uudet tartunnat raportoitiin Laukaassa, Saarijärvellä, Petäjävedellä ja Pihtiputaalla.

Koronan ilmaantuvuusluku Keski-Suomessa on tällä hetkellä 51. Luku kertoo, kuinka paljon uusia tartuntoja on todettu viimeisen kahden viikon aikana 100 000 asukasta kohti. Luku on pari viime viikkoa pysytellyt Keski-Suomessa viidenkymmenen tuntumassa.

Pahimmalla epidemia-alueella Uudellamaalla ilmaantuvuusluku on melkein 300 eli tautia on miltei kuusi kertaa enemmän kuin Keski-Suomessa.

Uudenmaan tilannetta selittää osittain se, että alueella leviää nopeasti uusi, aiempaa tarttuvampi koronaviruksen muunnos.

Nyt alkoi "sulkutila"

Heikkenevän epidemiatilanteen vuoksi koronarajoitukset kiristyvät maanantaina suuressa osassa maata, kun voimaan tulee hallituksen linjaama "sulkutila".

Koronaepidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevilla alueilla yläkouluja, lukioita ja ammattikouluja siirretään etäopetukseen ja tiloja suljetaan laajasti.

Lähipäivinä eduskunnasta on tulossa laki, joka sulkee ravintolat kolmeksi viikoksi siten, että ravintoloille sallitaan vain ulosmyynti. Sulku koskee hallituksen mukaan koronaepidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevia alueita.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ja myös Jyväskylän viranomaiset arvioivat perjantaina koronatilanteen olevan siinä määrin rauhallinen, että tarvetta rajoitusten kiristämiseen ei ole.

Sairaanhoitopiirin tasolla Keski-Suomi on alueellisen koronanyrkin mukaan tällä hetkellä epidemian rauhallisimmassa vaiheessa eli perustasolla, vaikka Jyväskylässä kiihtymisvaiheen tunnusmerkit täyttyvätkin "osittain".

Ravintoloiden kohtalo Keski-Suomessa ja Jyväskylässä onkin jossain määrin epäselvä siihen saakka kunnes valmis laki saadaan voimaan.

Lue seuraavaksi