Hyppää sisältöön

Rikollisliiga toi satoja kiloja dopingaineita ulkomailta ja tienasi niillä yli 300 000 euroa – yksi tuomituista on poliisimies

Päätekijöille tuomittiin useita vuosia vankeutta. Yksi dopingaineita levittäneistä oli töissä Helsingin poliisilaitoksella.

Käräjäoikeus piti tapausta järjestäytyneen rikollisryhmän toimintana. Kuvassa takavarikoituja dopingaineita. Kuva: Keskusrikospoliisi

Lapin käräjäoikeus on tuominnut laajan dopingjutun päätekijät vuosien vankeusrangaistuksiin. Pisimmät vankeustuomiot vaihtelivat 3 vuodesta 8 kuukaudesta aina neljään vuoteen.

Päätekijät tuomittiin muun muassa törkeistä dopingrikoksista. Pisimmän tuomion saanut mies tuomittiin myös salakuljetuksesta, huumausainerikoksesta ja ampuma-aserikoksesta. Toinen päätekijöistä tuomittiin törkeän dopingrikoksen lisäksi törkeästä rahanpesusta ja kolmas petoksesta.

Käräjäoikeuden mukaan miehet olivat tuoneet maahan, myyneet ja levittäneet suuren määrän erilaisia dopingaineita vuosina 2017–2020.

Oikeus katsoi, että kolme miehistä oli organisoinut dopingaineiden maahantuonnin siten, että ulkomailta tilatut dopingainepaketit oli toimitettu pakettien vastaanottajiksi palkatuiksi tai muuten houkutelluiksi henkilöille. Paketit oli haettu vastaanottajilta ja toimitettu eteenpäin tilauksista vastanneille henkilöille, jotka olivat levittäneet niitä Tor-verkon kauppapaikoilla sekä muualla.

Poliisimiehelle yli kaksi vuotta vankeutta

Kesästä 2018 alkaen aineiden levityksessä mukana oli ollut Helsingin poliisilaitoksella työskennellyt vanhempi rikoskonstaapeli, joka oli alkujaan itse hankkinut dopingaineita omaa käyttöään varten ja tutustunut yhteen päätekijöistä. Poliisimiestä syytettiin törkeän dopingrikoksen ja lääkerikoksen ohella myös virkavelvollisuuden rikkomisesta, koska hän oli tehnyt poliisin tietojärjestelmästä hakuja lähettämäänsä dopingainepakettiin liittyen sekä pyrkinyt selvittämään, oliko häntä kirjattu rikoksesta epäillyksi. Poliisimies tuomittiin 2 vuoden 2 kuukauden pituiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Käräjäoikeus katsoi, että kolme päävastaajaa oli toiminut asiassa dopingaineiden maahantuonnin osalta yhdessä ja neljäs mies oli auttanut yhtä tekijöistä muun muassa avaamalla kolme ulkomaista tiliä, joita oli käytetty dopingaineista saadun taloudellisen hyödyn säilytys- ja käyttökulkupaikkana. Lääkeaineiden maahantuontia ja huumaavia lääkkeitä koskevat syytteet osin hylättiin.

Käräjäoikeus laski liigan rikoshyödyn olleen yhteensä 342 200 euroa, josta suurin osa eli runsaat 318 000 oli kolmen päätekijän saamaa hyötyä.

Jutussa oli syytettyinä kaikkiaan 20 henkilöä. Lähes kaikki heistä saivat eri mittaisia ehdollisia vankeusrangaistuksia muun muassa törkeistä dopingrikoksista tai avunannosta sellaisiin. Tuomioita tuli myös muista, lievemmistä rikoksista.

Tutkinta alkoi 2019

Keskusrikospoliisi ja tulli alkoivat tutkia laajaa ja järjestelmällistä kiellettyjen dopingaineiden maahantuontiin ja välitykseen liittyvää rikoskokonaisuutta vuonna 2019. Viranomaiset pääsivät rikoksen jäljille aiemman huumausainerikostutkinnan kautta, jolloin esitutkinnassa takavarikoitiin huumeiden lisäksi myös dopingaineita.

Poliisi ja Tulli takavarikoivat runsaasti erilaisia doping- ja lääkeaineita. Kuva: Keskusrikospoliisi

– Siitä yksi dopinghaara siirrettiin myöhempään tutkintaan ja loppuvuodesta 2019 esitutkintaan. Lankakerää lähdettiin kerimään eteenpäin ja lopputulos saadaan vihdoinkin loppuun, muistelee tutkinnanjohtaja ja rikosylikomisario Teemu Mäntyniemi Keskusrikospoliisin Lapin yksiköstä.

Dopingrikoksen päätekijöitä on kolme. Kaikki ovat lähtöisin Pohjois-Suomesta. Kaksi on asunut tutkinnan aikaan Helsingissä ja yksi Oulussa.

Hyvin organisoitua toimintaa

Dopingaineiden salakuljetus ja maahantuonti oli järjestelmällistä. Keskusrikospoliisin Lapin yksikön ja Tornion tullin esitutkinnan mukaan toiminta alkoi vuonna 2017 ja päättyi tammikuussa 2020, kun rikollisorganisaatio jäi kiinni. Tutkinnassa löytyi huomattavan suuria määriä muun muassa kasvuhormonia. KRP käytti tutkinnassa muun muassa epäiltyjen telepaikkatietoja. Rikollisliigan keskinäinen viestien vaihto tapahtui pääasiassa salatuilla viestisovelluksilla.

– Heti alussa alkoi selvitä, että toiminta oli hyvin organisoitua. Siinä oli päähenkilöt, jotka organisoivat ja rekrytoivat henkilöitä eri tehtävien tasoille. Kaikilla tekijöillä oli selkeät roolit, kertoo Mäntyniemi.

Päätekijät värväsivät useita henkilöitä eri puolilla Suomea dopinglähetysten vastaanottajiksi. Dopingaineita lähetettiin vastaanottajille ainakin Romaniasta, Liettuasta ja Bulgariasta. Dopingaineita sisältäneitä paketteja lähetettiin eri kuriirifirmojen ja Postin kautta. Paketit noudettiin vastaanottajilta tai he toimittavat ne eteenpäin ohjeiden mukaan.

Suomessa dopingpaketteja otettiin vastaan ainakin Helsingissä, Keminmaassa, Kotkassa, Kokkolassa ja Järvenpäässä.

Dopingia myytiin Tor-verkossa

Osa vastaanottajista yritti valmistaa koneella dopingpillereitä myyntiin. Kiellettyjä ja terveydelle haitallisia dopingaineita myytiin pääasiassa Tor-verkon ja vastaavien muiden salattujen verkkoyhteisöjen kautta, ja vain pieni osa dopingaineiden jakelusta tapahtui kasvotusten. Dopingrikoksen tutkinta osoittautui työlääksi laajuuden vuoksi.

– Meillä oli Tornion tullin kanssa tässä yhteinen tutkinta ja molemmille organisaatioille varsin työteliäs kokonaisuus. 2019 ja 2020 meni kyllä hyvin pitkälle tämän jutun selvittämiseen, että meidän yksikön resurssit olivat tässä kiinni, valaisee tutkinnanjohtaja Mäntyniemi.

Konstaapelin kotoa löytyi pillerikone

Yksi dopinglähetysten vastaanottajista, dopingpillereiden valmistajista ja eteenpäin lähettäjistä oli esitutkinnan mukaan poliisissa työskentelevä rikoskonstaapeli. Konstaapelin kotoa löytyi etsinnässä pillerikone, jolla pystyi valmistamaan huomattavia määriä tabletteja.

Poliisin mukaan koneella tehtiin sildenafiilijauheesta pillereitä. Sildenafiili on erektiolääke. Kuva: Keskusrikospoliisi

Dopingaineita tuotiin maahan satoja kiloja. Yhden päätekijän ensimmäinen kiinniotto tehtiin marraskuussa 2019. Yhden päätekijän varastolta löytyi lähes 60 kiloa dopingaineita. Poliisin esitutkinnan mukaan siinä tutkinnassa dopingaineita tilattiin ulkomailta noin 400 kiloa.

Viimeinen dopingpaketti saapui ennen pidätyksiä yhdelle pääepäillyistä 17. tammikuuta 2020. Kaksi päätekijöistä otettiin sen jälkeen kiinni tammikuun 21. päivä Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Poliisi teki kotietsinnän epäillyn kotiin samana päivänä ja löysi dopingaineita sekä käteistä rahaa. Toisen epäillyn päätekijän varaston etsinnässä dopingaineita löytyi lisää ja käteistä rahaa lähes 10 000 euroa.

Dopinglähetys sisälsi yhden pääsyytetyn mukaan tavallisesti noin 300 ml Sustanol-nimistä testosteronia ja 300 ml Decabol-nimistä nandrolonia. Suurin yksittäinen dopingainepaketti painoi 17 kiloa.

Rahaa pestiin bitcoineilla

Keskusrikospoliisin Lapin yksikön mukaan liigan rikoshyöty oli noin 750 000 euroa. Rikoshyötynä saaduilla rahoilla päätekijät ostivat muun muassa bitcoineja. Käräjäoikeuden mukaan liigan rahaliikenne on pyritty häivyttämään ulkomaisten tilien ja bitcoin-siirtojen kautta.

– Tämä oli mittaluokaltaan varsin suuri tapaus. Tässä puhutaan rikoshyötynä noin 700 000 euroa ja dopingainemäärissä on kyse useista sadoista kiloista, joita on tilattu pillerimuotoisina ja nestemäisinä. Voidaan puhua huomattavan suuresta kokonaisuudesta, Mäntyniemi laskee.

Lapin käräjäoikeus ei löytänyt näyttöä näin suuresta rikoshyödystä vaan katsoi liigan saaneen rikoksista hyötyä 342 200 euroa.

Poliisi kertoi esitutkinnan valmistumisesta elokuussa 2020. Syyttäjä tiedotti pari viikkoa myöhemmin nostaneensa jutussa syytteet 20 eri henkilöä vastaan. Jutun pääkäsittely Lapin käräjäoikeudessa alkoi viime elokuun lopulla ja kesti useita viikkoja.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa ylempiin oikeusasteisiin.