1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Saksa tarjoaa ilmaiset pikatestit kerran viikossa, jotta oireettomat tartuttajat löydettäisiin – Kotitestejä odotetaan myyntiin Suomessakin

Saksassa tulivat viikonloppuna myyntiin myös itse tehtävät kotitestit, joita odotetaan myyntiin myös Suomeen.

koronavirus
Saksa aloittaa laajan pikatestaamisen
Saksa aloittaa laajan pikatestaamisen

Saksa otti tänään maanantaina käyttöön uuden testausstrategian, joka perustuu laajaan pikatestien käyttöön. Aiemmin Saksassa testattiin vain oireisia henkilöitä, mutta nyt pikatesteillä aletaan testata myös oireettomia.

Tavoitteena on löytää oireettomat tartunnat ja mahdolliset tartuttajat, kun yhteiskuntaa aletaan varovasti koko talven kestäneen sulun jälkeen avata.

Sama strategia on käytössä myös naapurimaassa Itävallassa: koululaiset ovat jo viikkojen ajan joutuneet viemään kaksi kertaa viikossa negatiivisen pikatestituloksen päästäkseen lähiopetukseen. Pikatestejä on saanut maksutta apteekeista.

Pikatestipakkauksia kassahihnalla Saksassa.
Kotikäyttöiset pikatestit tulivat Saksassa myyntiin viikonloppuna. AFP / Lehtikuva

Saksan poliittinen johto on luvannut, että jokainen kansalainen saa ainakin yhden maksuttoman pikatestin viikossa tästä maanantaista alkaen. Saksassa testejä ryhdytään nyt tekemään maksutta apteekeissa, lääkäriasemilla ja testauskeskuksissa. Jo aiemmin esimerkiksi moni yökerho on muutettu yksityiseksi testausasemaksi.

Pitkän sulun jälkeen Saksassa on tänään avattu muun muassa kukkakauppojen ja puutarhaliikkeiden ovia, mutta turvatoimin. Berliinissä kauneushoitolaan pääsee vain negatiivisen testituloksen kanssa.

Pikatesteinä ovat yleisessä käytössä niin sanotut antigeenitestit, jotka eivät ole yhtä tarkkoja havaitsemaan virustartuntaa kuin PCR-testit. Tarkemmista PCR-testeistä ei kuitenkaan olla luopumassa.

Saksassa on katsottu, että pikatestit kertovat suhteellisen luotettavasti vain sen, onko henkilö tartuttavassa tilassa seuraavat 24–48 tuntia. Saksassa siis pääsee "varmuuden vuoksi" testiin vaikkapa ennen parturia.

Negatiivinen pikatesti ei kuitenkaan vapauta maskipakosta tai muista koronavarotoimista.

COVID-19 antigeeni -pikatesti.
Pikatesteissä näyte otetaan yleensä nenän kautta, ja se analysoidaan pakkauksessa tulevien tarvikkeiden avulla. Tässä antigeenitestissä tulos tulee näkyviin raskaustestin tavoin yhtenä tai kahtena viivana.LEHTIKUVA / AFP

Antigeenitestien käyttöä lisätään myös Etelä-Suomessa

Suurin osa Suomessa tehdyistä testeistä, myös pikatesteistä, on PCR-testejä. Tämä siksi, että PCR-testi on luotettava ja sen herkkyys on antigeenitestiä parempi, sanoo THL:n johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra.

Savolainen-Kopran mukaan Suomessa on hyvät valmiudet testata PCR:llä ja testiin pääsee ilmaiseksi. Kapasiteettia on noin 30 000 testiin päivässä, ja nyt testejä tehdään Savolainen-Kopran mukaan noin 20 000 päivittäin.

Antigeenitestien käyttö on kuitenkin myös Suomessa lisääntynyt. Varsinkin vuoden vaihteen jälkeen niitä on otettu Savolainen-Kopran mukaan enemmän, nyt yhteensä noin 60 000.

Erilaisia pikatestejä tehdään Suomessa esimerkiksi silloin, kun testitulos tarvitaan heti vaikkapa sairaaloissa tai kun näytteiden kuljetus on etäisyyksien vuoksi haastavaa.

– Ne ovat hyviä paikoissa, joissa on pitkät välimatkat, kuten Pohjois-Suomessa. Niiden herkkyys on 85–90 prosenttia PCR-testin herkkyydestä, eli vääriä negatiivisia voi tulla enemmän, Savolainen-Kopra sanoo.

Antigeenitestit ovat olleet käytössä Pohjois-Suomessa, missä niistä on saatu hyviä kokemuksia. Savolainen-Kopra sanoo, että antigeenitestejä otetaan nyt käyttöön myös eteläisessä Suomessa. Tarkoituksena on, että näytteenotto voidaan viedä työpaikoille, ja testata suurempia joukkoja kerralla.

Ihmisiä hissijonossa Kittilän Levillä helmikuussa 2021.
Lapissa useimmilla kunnilla on lupa koronaviruksen pikatestaamiseen, ja sitä on käytetty menestyksekkäästi. Esimerkiksi Sodankylän tartuntaryppäässä yli 90 prosenttia positiivisista tartunnoista saatiin kiinni pikatesteillä. Kuva on otettu Levillä helmikuussa 2021. Antti Ullakko / Yle

Oireettomia testataan myös Suomessa: esimerkiksi altistuneita ja koronavilkun ilmoituksen saaneita on ryhdytty testaamaan. Tartunta ei kuitenkaan välttämättä näy testissä, sillä taudin itämisvaiheessa tai oireettomana virusmäärät ovat todennäköisesti vähäisiä, kertoo Fimean ylitarkastaja Nelli Karhu.

Suomessa tällä hetkellä käytössä olevat pikatestit ovat THL:n erikoistutkija Salla Kiiskisen mukaan tarkoitettu oireisten potilaiden testaamisen ja tartuntojen jäljittämiseen, ei suurien joukkojen satunnaiseen testaamiseen. Jos epidemiatilanne Suomessa pahenisi, olisi myös erilaisten testien käyttö Kiiskisen mukaan mahdollista.

Testaustoimintaa säädellään EU-maissa eri tavoin. Suomessa testauksen tarjonta on määritelty tartuntatautilaissa (siirryt toiseen palveluun) ja se edellyttää toimilupaa, jonka voi saada aluehallintovirastolta. Näin viranomainen pyrkii varmistamaan, että testauksen laatu on tasaista joka puolella Suomea. Suomessa koronatestejä tehdään tällä hetkellä noin 150 toimipisteessä, kertoo erikoistutkija Salla Kiiskinen.

Kaikissa Euroopan maissa vastaavaa sääntelyä ei ole, ja Fimean Nelli Karhun mukaan testejä voi siksi olla vapaammin tarjolla eri EU-maissa. Karhu arvioi, että Keski-Euroopassa pikatestit on otettu laajasti käyttöön osin senkin vuoksi, ettei laboratoriokapasiteetti ole välttämättä riittänyt pahenevan epidemiatilanteen keskellä, kun taas Suomessa laboratorioilla on kapasiteettia tehdä tarvittavat testit.

Ihmisiä jonottamassa pikatestiä Saksassa.
Kotitestit tulivat myyntiin viikonloppuna. Ne myyntiin loppuun muutamissa minuuteissa ympäri Saksaa, ja ihmiset kerääntyivät jonottamaan jo ennen kauppojen aukeamista. ullstein bild - Becker & Bredel/ All Over Press

Kotitestit tulivat Saksassa myyntiin viikonloppuna – Suomeenkin kotitestejä odotetaan

Viikonloppuna Saksassa kauppoihin ja apteekkeihin tuli myyntiin kotikäyttöisiä, itse tehtäviä pikatestejä. Useita testejä sisältävä paketti maksaa muutaman kympin ja vastauksen saa 15 minuutissa.

Kotitestejä odotetaan markkinoille myös Suomeen. Lääkinnällisiä laitteita valvova viranomainen Fimea on saanut ensimmäisen ilmoituksen markkinoille haluavalta kotitestijakelijalta. Fimean ylitarkastaja Nelli Karhu odottaa, että tuotteita on tulossa myyntiin myös Suomeen.

– Ennakkotiedusteluja on jo tullut.

Testit tuodaan Euroopan markkinoille CE-merkinnän perusteella, ja asianmukaisesti CE-merkittyä tuotetta saa myydä vapaasti EU:ssa, myös Suomessa. Kotitestin tuonnista Suomeen pitää kuitenkin tehdä Fimealle ilmoitus, ja käyttöohjeet on pystyttävä tarjoamaan suomeksi ja ruotsiksi.

– Suomi on pieni alue, ja voi kestää, että nämä tulevat meille myyntiin, sillä isommat markkinat voivat olla houkuttelevampia yrityksille, sanoo Nelli Karhu.

Karhu sanoo, että etenkin maallikoiden tekemiin testeihin liittyy riskejä. Laboratorioissakin tulee hänen mukaansa vastaan niin sanottuja vääriä negatiivisia, mutta näissä tapauksissa ammattilainen pystyvät arvioimaan kokonaisuutta ja tarvittaessa kyseenalaistamaan testituloksen. Kotitestit voivat joissain tapauksissa tuoda väärää turvallisuuden tunnetta.

Lue myös: Koronan pikatesti antaa tuloksen jopa vartissa – Lapissa käytöstä hyviä kokemuksia, mutta myös huolta ilman lupaa testaavista toimijoista

Saksa tuskailee rajoitusten purkamisen kanssa – virusmuunnokset uhkaavat vesittää koko talven kestäneen sulun saavutukset

Lue seuraavaksi