Hyppää sisältöön

Osa Sipoossa asuvista voi nyt saada ilmaisen rokotteen puutiaisaivotulehdusta vastaan – THL havaitsi tapausten lisääntyneen

Rokotusohjelmaan kuuluvilla alueilla rokotteen saa maksutta.

Punkit levittävät puutiaisaivotulehdusta. Kuvituskuva. Kuva: Viktor Cap 2013

Suositus rokotteesta puutiaisaivotulehdusta vastaan laajenee Siposeen postinumeroalueelle 01120.

Rokotusohjelmaan kuuluvilla alueilla TBE-rokotteen saa maksutta. Lisäksi rokotetta suositellaan omakustanteisesti koko Sipoon alueella luonnossa liikkuville asukkaille ja mökkiläisille. Rokote annetaan 3 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille.

– THL:n seurannassa viime vuosien aikana havaittiin tapausten ilmaantuvuuden lisääntyneen sen verran, että on he näkevät aiheelliseksi antaa alueen asukkaille mahdollisuuden saada rokotus ilmaiseksi, kertoo Sipoon sosiaali- ja terveystoimen johtaja Leena Kokko.

Ajanvaraus rokotuksiin avautuu keskiviikkona 10. maaliskuuta ja rokottaminen alkaa maaliskuun lopulla.

Sipoossa kansallisen rokotusohjelmaan puutiaisaivotulehdusrokotteen osalta kuuluvat nyt siis saaristoalueen saaret postinumeroalueella 01120, Västerskog.

Mantereen puoleinen osa tästä postinumeroalueesta ei sen sijaan kuulu rokotusohjelmaan, sillä mantereen puolella Sipoossa ei ole todettu tartuntoja. Siellä asuvat eivät saa rokotetta maksutta, mutta voivat halutessaan ottaa rokotteen omakustanteisesti.

– Tiedän, että monet ovat ottaneet jo maksullisen rokotteen. Uskon, että ilmainen rokote vielä edesauttaa rokotusten ottamista ja lisää kuntalaisten turvallisuuden tunnetta, varsinkin saaristossa. Terveydenhuollon ja sairaanhoidon kannalta toivottavaa on, että aktiiviset tapaukset vähenisivät tai kokonaan poistuisivat, kertoo Kokko.

Puutiaisaivotulehdusrokotus annetaan kolmen pistoksen sarjana. Rokottaminen aloitetaan maaliskuun loppupuolella, jotta toinen rokoteannos on mahdollista antaa huhtikuussa ja rokotettava ehtisi saada rokotuksesta suojan ennen kesäkautta. Kolmas rokoteannos annetaan 9–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan TBE-rokotteesta käytetään usein nimitystä punkkirokote. Rokote antaa suojan punkkien eli puutiaisten levittämää puutiaisaivotulehdusta vastaan. On silti muistettava, että se ei suojaa punkeilta eikä estä punkkia tarttumasta ihoon.

Punkkien levittämistä taudeista yleisin on borrelioosi. Sitä vastaan ei ole rokotetta.

.
.