1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Parturi-kampaaja Masomeh Rouhgandom tekee kaikkensa asiakkaiden turvallisuuden vuoksi, mutta pelkää myös oman terveytensä puolesta – Helsingissä alkaa nyt tartuntatautilain valvonta

Tarkastuksia tehdään esimerkiksi kauppakeskuksissa ja liiketiloissa.

koronavirus
Hair today -liikeessä Alina Kasimi laittaa Masomeh Rouhgandomin kynsiä.
Kun asiakkaita on nyt vähemmän, kynsiteknikko Alina Kasimi ehtii lakata työkaverinsa, parturi-kampaaja Masomeh Rouhgandomin kynnet.Kristiina Lehto / Yle

Helsingissä alkaa tällä viikolla tartuntatautilain mukainen valvonta, joka koskee laajasti niin julkisia kuin yksityisiä tiloja. Maanantaina Kalasataman kauppakeskus Redissä tarkastettiin parturi-kampaamo Hair Today.

– Ohjeita noudatettiin oikein hyvin. Nyt varmaan monessa vastaavassa kauneushoitola-kampaamossa asiakkaita on jo valmiiksi aika vähän, mikä tietysti helpottaa ohjeiden noudattamista, miettii Riikka Åberg, ympäristöpalveluiden päällikkö Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

Parturi-kampaamon työntekijät Masomeh Rouhgandom ja Alina Kasimi pyrkivät varmistamaan asiakkaiden turvallisuuden tutuksi tulleilla keinoilla.

– Siistimme liikkeen päivittäin, jokaisen asiakkaan jälkeen puhdistamme työvälineet ja istumapaikat, sekä annamme asiakkaalle tarvittaessa maskin, Rouhgandom kertoo.

Riikka Åberg, yksikön päällikkö, Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut, tekee tarkastusta Hair today -liikkeeseen.
Ympäristöpalveluiden päällikkö Riikka Åberg tarkasti parturikampaamo Hair Todayn työntekijöiden Alina Kasimin ja Masomeh Rouhgandomin avustuksella.Kristiina Lehto / Yle

Hair Today ottaa vain yhden asiakkaan kerrallaan, jollei kyseessä ole useampi ihminen samasta perheestä. Yhteisen turvallisuuden eteen tehdyt toimet tuntuvat lompakossa.

– Tulot eivät ole samanlaiset kuin aikaisemmin ja työvuorot ovat vähentyneet. Asiakkaita on noin kolmekymmentä prosenttia normaalista, Rouhgandom kertoo.

Taloustilanteen lisäksi myös oma terveys huolettaa. Työssään Rouhgandom kuitenkin tapaa ihmisiä ja työmatkat taittuvat metrossa.

– Mutta koko ajan pestään käsiä, ei kätellä eikä halailla.

Hair today -liikeessä laitetaan pinkkiä lakkaa kynsiin.
Masomeh Rouhgandom valitsi pinkin lakkauksen. Kynsihoidon jälkeen välineet puhdistetaan huolellisesti.Kristiina Lehto / Yle

30 vuotta sitten Iranista Suomeen tullut Rouhgandom kertoo osatyöttömyyspäivärahan ja Kelan korvausten auttavan, jotta pakolliset kustannukset saa katettua. Matkustelu ja hauskanpito on jäänyt pois, tärkeintä on pitää liike pystyssä ja saada oma vuokra maksettua.

– Päivä kerrallaan, valtiollakin on vaikea tilanne. Pitäisi kaikkien vaan yhdessä jaksaa ja mennä eteenpäin.

Tarkastajan silmä kiinnittyy turvaväleihin ja hygieniaan

Hair Today kuuluu valtavaan joukkoon toimijoita, joiden koronatoimet laitetaan nyt syyniin.

– Tartuntatautilaki koskee todella laajaa joukkoa: myymälät, kauppakeskukset, uskonnolliset tilat, kaikenlaiset erilaiset julkiset tilat, joissa ihmiset kokoontuvat, Riikka Åberg listaa.

Riikka Åberg, yksikön päällikkö, Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
Riikka Åberg muistuttaa, että liikkeiden ei pitäisi nyt järjestää esimerkiksi alennuskampnajoita, jotka hokuttelevat asiakkaita tungokseen asti. Kristiina Lehto / Yle

Huomio tarkastuksissa keskittyy käsihygieniaan, siivoukseen ja turvaväleihin. Esimerkiksi WC-tilat olisi syytä siivota huolellisesti tartuntariskin takia. Turvavälien pitäisi toimia niin, että ihmiset eivät esimerkiksi jonoissa olisi yli 15 minuuttia alle kahden metrin päässä toisistaan.

– Helsingin nykyisessä epidemiatilanteessa kosketuspintoja pitäisi puhdistaa 2–4 tunnin välein, Åberg sanoo.

– Lisäksi liikkenharjoittajan tiloissa pitää olla esillä suunnitelma, miten turvallisuudesta on huolehdittu. Myös kuulutukset ja opasteet ajavat tätä asiaa.

Asiakasmääriä ei ole lähdetty suoraan rajaamaan.

– Lähikontaktit pitäisi estää turvaväleillä. Muitakin keinoja on, kuten riskiryhmille asetetut oma käyntiajat.

Luonnollisesti samat keinot eivät toimi kaikille.

– Kaupassa näitä on suhteellisen helpoo noudattaa. Vaikeampaa tämä on esimerkiksi kampaamossa tai kynsihoitolassa, joissa istutaan pitkiä aikoja paikoillaan. Esimerkiksi kampaajaa ei koske turvavälisuositus työnsä aikana, tietysti tällöin suositellaan käyttämään maskeja, Åberg sanoo.

Redi käy koronan kimppuun lattiateipeillä ja kuulutuksilla

Kalasataman kauppakeskus Redin johtajan Aleksi Salmisen mielestä tärkeintä on korostaa jo voimassa olevia ohjeita, mitään uutta ei varsinaisesti nyt tapahtunut.

– Yritämme nostaa asiaa esiin sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna laitettiin 50 uutta lattiateippiä hissiauloihin ja sisäänkäynneille muistuttamaan turvaväleistä. Lisäsimme myös kuulutuksia maskien käytöstä, Salminen kertoo.

Redin kauppakeskusjohtaja Aleksi Salminen
Kauppakeskus Redin johtajan Aleksi Salmisen mukaan asiakaskuulutuksia on lisätty, jotta asiakkaat muistaisivat sälyttää turvavälit.Kristiina Lehto / Yle

Ravintolat saavat edelleen myydä ruokaa ulos. Salmisen mukaan Redi on käynyt koko pandemian ajan ravintoloidensa kanssa vuoropuhelua siitä, miten tukalasta paikasta selvitään.

– Tilojen vuokrissa on erittäin merkittäviä helpotuksia, Salminen sanoo.

Ravintoloita Riikka Åberg ja ympäristöpalvelut eivät tarkasta, ne ovat aluehallintoviranomaisen tonttia.

Miten Åbeg näkee tarkastusten roolin tämän hetkisessä tilanteessa: voihan liikkeenharjoittaja esitellä kiiltokuvaa tarkastuksen ajan, mutta muuten tehdä kuten lystää?

– Näemme tarkastushetken. Ei näillä tarkastuksilla koronaa kuriin saada, mutta tämä on yksi pieni lisä siihen keinovalikoimaan, jolla voimme estää tartuntoja tapahtumasta.

Lue myös:

Tänään alkaa sulkutila: Katso täältä, mitä se merkitsee Suomen suurimmissa kaupungeissa

Poikkeusolot alkavat vasta 8. päivä, mutta moni paikka sulkeutuu aiemmin ja ihmisten tulisi jo rajoittaa kontaktejaan – Ylilääkäri: "Sitä nopeammin tilanne lähtee paranemaan"

Lue seuraavaksi