Hyppää sisältöön

Suomi menee säppiin: Päijät-Hämeeseen ja Pirkanmaalle suunnitteilla rajoituksia julkiseen liikenteeseen, ravintolat kiinni 15 maakunnassa

Sulkutila tuo monia muutoksia etenkin koronavirusepidemian leviämis- ja kiihtymisalueille.

Joukkoliikenteen rajoitukset koskivat ensisijaisesti asiakasmääriä, eli esimerkiksi lähiliikenteen busseja ei voitaisi ottaa täyteen. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom suunnittelee Päijät-Hämeeseen ja Pirkanmaalle julkiseen liikenteeseen matkustajamäärien rajoituksia.

Käytännössä se voi tarkoittaa sitä, että bussiin tai junaan otetaan jatkossa vain puolet nykyisestä suurimmasta sallitusta matkustajamäärästä.

Päijät-Hämeessä rajoitukset voivat tulla voimaan jo loppuviikosta tai ensi viikon alussa, sanoo liikennejärjestelmäpalveluiden ylijohtaja Jarkko Saarimäki liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta. Pirkanmaan osalta valmistelu on vielä alkuvaiheessa. Päätökset rajoitustoimenpiteistä ovat tulossa lähipäivinä.

Rajoitus koskee busseja, junia ja kaikkia eri liikkumismuotoja, joissa on paljon ihmisiä kerrallaan kyydissä, Saarimäki kuvailee.

– Joukkoliikenteen matkustajamäärä voidaan enimmillään puolittaa, mutta se voi olla myös 70 prosenttia kapasiteetista.

Myös muualle Suomeen voi tulla lähiaikoina rajoituksia julkisen liikenteen matkustajamääriin, sillä osassa sairaanhoitopiirejä tilanteen arviointi on vielä kesken. Uudenmaan alueella ei tällä hetkellä pidetä matkustajamäärien rajoituksia perusteltuina.

Ravintolat kiinni huomenna tiistaina

Eduskunta hyväksyi tänään lakiesityksen, jonka päätöksellä ravintolat suljetaan asiakkailta kolmeksi viikoksi koronaepidemian hillitsemiseksi. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön vahvisti lain iltapäivällä.

Ravintolat suljetaan Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Keski-Suomessa, Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa, Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Lapissa ja Ahvenanmaalla. Ravintoloista voi kuitenkin ostaa annoksia mukaan kaikilla alueilla.

Tällä hetkellä ravintolat pysyvät auki siis Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Keski-Pohjanmaalla. Valtioneuvoston antamalla asetuksella hallitus voi myöhemmin myös muuttaa alueita, joilla rajoitus on voimassa.

Ravintoloiden sulku alkaa huomenna 9. maaliskuuta ja päättyy sunnuntaina 28. maaliskuuta.

Joukkoliikennettä rajoitetaan sairaanhoitopiirien pyynnöstä

Joukkoliikennettä voidaan rajoittaa sairaanhoitopiirin pyynnöstä tautitilanteen sitä vaatiessa. Rajoituksilla koetetaan hillitä epidemian leviämis- ja kiihtymisvaiheessa olevien alueiden tautitilannetta.

Rajoitusten tavoitteena on rajata päätökset mahdollisimman tarkkarajaisesti joihinkin tiettyihiin yhteyksiin tai alueisiin, joissa tautitilanne sitä edellyttää. Esimerkiksi Uudellamaalla ei olla valmistelemassa joukkoliikenteen rajoituksia, vaikka tautiluvut ovatkin korkeita.

– Yhtä, kaikkiin tilanteisiin soveltuvaa toimintamallia ei voi lähteä miettimäänkään, vaan tapauskohtaisesti harkitaan kuhunkin tilanteeseen soveltuvat toimenpiteet, Jarkko Saarimäki liikenne- ja viestintävirastosta toteaa.

Voit keskustella aiheesta tiistai-iltaan 9.3.2021 klo 23 asti.

.
.