1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Libanon

Libanon huojuu kaaoksesta toiseen – kukaan ei ota vastuuta tuhoisasta satamaräjähdyksestä ja maan johdossakin on yhä sama mies

Libanonilaiset ovat jo viikon ajan tukkineet valtateitä ympäri maata, koska he eivät pysty enää muutoin osoittamaan turhautumistaan valtion johtoon.

Libanon
Mielenosoittajat polttavat auton renkaita Beirutissa, Libanonissa.
Mielenosoittajat polttivat viikonvaihteessa autonrenkaita Beirutissa. Asukkaat ovat väsyneitä kurjaan talouteen ja epärehellisiin poliitikkoihin. Wael Hamzeh / AOP

Libanonilaiset näyttävät käyttäneen jo kaikki keinonsa protestoidessaan poliitikkoja ja puolueita vastaan.

Koska mikään ei johda mihinkään, kansalaiset ovat lähteneet jälleen kerran kaduille purkamaan pettymystään. Ihmiset ovat polttaneet autonrenkaita ympäri Libanonia viikon ajan. Tänään maanantaina mielenosoittajat onnistuivat sulkemaan pääkaupunkiin Beirutiin johtavat valtatiet.

Kaupungin eristäminen ei ole mikään ratkaisu, sillä Beirutissa tai muuallakaan Libanonissa ei enää toimi mikään.

Libanonissa ei ole ollut toimintakykyistä hallitusta viime elokuun jälkeen ja hädin tuskin vuosiin sitä ennenkään.

Yleiskuva Beirutin satamasta räjähdyksen jälkeen.
Beirutin satama tuhoutui laajalti räjähdyksessä 4. elokuuta 2020. Yli 200 ihmistä kuoli. Wael Hamzeh / AOP

Täysi pudotus ja sekasorto alkoivat viime elokuussa, kun Beirutin satamassa tapahtui valtaisa räjähdys, joka tuhosi suuren osan pääkaupungista. Yli 200 ihmistä kuoli ja tuhansia haavoittui. Yli 300 000 ihmisen kodit tuhoutuivat.

Satama-alueella vuosikausia säilytetyn ammoniumnitraatin omistussuhteet, räjähdyksen syy ja mahdollisten lupien vastuukysymykset ovat yhä auki.

Pääministeri Diab vaihdatti tutkijan, kun syytös osui pääministeriin itseensä

Pääministeri Hassan Diab ja hänen hallituksensa joutuivat eroamaan pian satamaräjähdyksen jälkeen. Diab on kuitenkin jatkanut virkaatekevänä pääministerinä, koska uutta hallitusta ei ole saatu muodostetuksi.

Onnettomuustutkintaa määrättiin johtamaan tuomari Fadi Sawan. Hän sai raporttinsa valmiiksi joulukuussa.

Libanonin pääministeri Hassan Diab ja vartija hississä.
Syyttäjän mukaan Libanonin pääministeri Hassan Diab (oikealla) oli yksi pääsyyllisistä satamaräjähdykseen elokuussa 2020.Wael Hamzeh / AOP

Sawan päätyi tutkimuksessaan siihen, että suuronnettomuuden tärkeimmät vastuunkantajat ovat hallituksessa. Hän nimesi syyllisiksi vt. pääministeri Diabin ja kolme muuta ministeriä.

Perusteluna oli, että presidentti Michel Aounille, pääministeri Diabille ja muille ministereille oli raportoitu jo viikkoja ennen onnettomuutta Beirutin sataman räjähdevaaroista.

Viime kuussa paikallinen oikeusistuin määräsi Sawanin jättämään tehtävänsä, koska oikeuden mukaan hän oli puolueellinen (siirryt toiseen palveluun). (siirryt toiseen palveluun) Yksi peruste oikeuden mukaan oli se, että Sawan oli asianosainen, koska hänenkin talonsa tuhoutui räjähdyksessä.

Sawan ehti nostaa kanteet 33 viranhaltijaa vastaan. He olivat arvoasteikossa alempia työntekijöitä tullista ja turvallisuusvirastoista.

Edes ulkomainen apu ei ole päässyt perille

Poliittisen sekasorron määrää kuvaa se, että edes rahalla ei ole pystytty saamaan järjestystä Libanonin korruptoituneeseen hallintoon.

Libanonille on luvattu satojen miljoonien edestä kansainvälistä avustusrahaa (siirryt toiseen palveluun)Beirutin satamatuhon jälkeen, mutta avun saannin ehtona on ollut toimivan hallituksen luominen ja räjähdykseen syyllisten saaminen vastuuseen.

Ihmisiä ruokaostoksilla ruokakaupassa Beirutissa, Libanonissa.
Monien libanonilaisten rahat riittävät enää ruokaan. Muu kulutus on vähäistä romahtaneen talouden ja koronapandemian takia. Nabil Mounzer / AOP

Kumpikaan asia ei ole edennyt. Niinpä suurin kärsijä on Libanonin kansa ja paikallinen liike-elämä. Kauppakadut kumisevat tyhjyyttään, sillä kansalaiset yrittävät haalia rahoillaan syötävää.

– Libanonin punta on menettänyt arvonsa. Yksi Yhdysvaltain dollari maksaa jo 10 000 puntaa, huokaa vaatekauppias Andre Antipa.

Näyttävimmin Libanonin tueksi julistautui Ranskan presidentti Emmanuel Macron, joka vakuutti heti elokuussa laittavansa entisen Ranskan hallinnassa olleen Kansainliiton mandaattialueensa järjestykseen. Avustusrahaa lupasi myös Suomi.

Lue lisää:

Helpon rahan juhlat ohi "Lähi-idän Sveitsissä" – arabimaailman pankkiirivaltio Libanon päätti jättää velkansa maksamatta

Lue seuraavaksi