Hyppää sisältöön

Thaimaa pidätti jälleen demokratia-aktivisteja majesteettirikoksesta epäiltynä

Kolme aktivistia pidätetiin maanantaina odottamaan oikeudenkäyntiä kaltereiden takana.

Thaimaalainen demokratia-aktivisti Panusaya "Roong" Sithijirawattanakul on yksi majesteettirikoksesta epäillyistä. Kuva: /All Over Press

Kolme mielenosoituksia johtanutta demokratia-aktivistia pidätettiin Bangkokissa maanantaina sen jälkeen, kun valtionsyyttäjä oli nostanut syytteitä kaikkiaan 18 protestijohtajaa vastaan.

Kolme vastaajista on syyllistynyt syyttäjän mukaan majesteettirikokseen. He olivat rikkoneet lakiin kirjattua ankaraa maantapaa olla kritisoimatta kuningas Maha Vajiralongkornia.

Thaimaan laajalti kritisoitu majesteettirikoslaki kieltää millään tavoin arvostelemasta tai loukkaamasta kuningasta, kuningatarta tai kruununperijää. Pahimmillaan rikoksesta voi saada 15 vuoden vankeustuomion.

Tuomioistuin kieltäytyi päästämästä nuorisoaktivisteja Panusaya Sithijirawattanakulia, Panupong Jadnokia ja Jatupat Boonpattararaksaa takuita vastaan vapaiksi odottamaan oikeudenkäyntiä. Heitä vastaan on nostettu majesteettirikoksen lisäksi syytteet kymmenestä muusta rikoksesta liittyen viime vuoden syyskuussa olleisiin mielenosoituksiin kuninkaallisen palatsin lähellä.

Kaikki kolme ovat kiistäneet syytteet. Oikeuden mukaan heitä ei voi päästää vapaaksi, koska he voivat uusia epäillyn rikoksensa.

Muita protestijohtajia syytetään kansankiihotuksesta ja he voivat odottaa oikeudenkäyntiään vapaana.

Korona-ajan protestit uhanneet hallitusta

Nuorisoliikehdintä on muodostunut korona-aikana pääministeri Prayuth Chan-ochan hallituksen pahimmaksi uhaksi. Entisen sotilasjohtajan on epäilty junailleen vilpillisesti vuoden 2019 vaalivoiton itselleen, mitä kaduilla on haastettu.

Mielenosoituksiin on kietoutunut tyytymättömyyttä myös yltäkylläistä elämää viettävään kuninkaaseen ja kuninkaalliseen perheeseen. Protesteissa on vaadittu kuninkaan vallan kaventamista.

Viime kuussa Thaimaan tilannetta arvioineet YK:n ihmisoikeusasiantuntijat arvostelivat maan majesteettirikoslainsäädäntöä. Ryhmä ilmaisi huolensa lakiin perustuvien oikeustapausten ja pidätysten määrän noususta viime aikoina.

Koronaepidemian koettelemassa Thaimaassa viranomaisten pelätään väärinkäyttävän lakia estääkseen epidemian hoidon arvostelua.

.
.