Hyppää sisältöön

Oletko huomannut tämän käsimerkin Myanmarin mielenosoituksissa? Tätä alun perin Nälkäpeli-elokuvasta peräisin oleva kolmen sormen tervehdys tarkoittaa

Aasiassa sotilasdiktatuureja vastustetaan Hollywood-elokuvista tutulla symbolilla.

Myanmarin tämänvuotisia mielenosoituksia Yangonin kaupungissa helmikuussa. Kuva: EPA-EFE / AOP

Kaakkois-Aasian Myanmarissa mielenosoittajat jatkavat protestejaan sotilasvallankaappausta vastaan. Liikettä symboloi kolmen sormen tervehdys, jossa keskimmäiset sormet nostetaan pystyyn.

Ele on saapunut Myanmariin – ja muuallekin Aasiaan – fiktion kautta. Se on peräisin kirjailija Suzanne Collinsin dystooppisesta Nälkäpeli-trilogiasta, josta tehtiin myös suosittu elokuvasarja vuosina 2012-2015. Elokuvat käsittelevät kauhukuvaa tulevaisuuden yhteiskunnasta, jossa vallitsee julma diktatuuri. Nälkäpelissä kansalaiset vastustivat diktatuuria juuri kolmen sormen tervehdyksellä.

Kirjasarjassa luonnonkatastrofit ovat tuhonneet maailman, ja Yhdysvaltojen tilalle on syntynyt totalitaristinen Panemin valtio. Kerran vuodessa Panemissa järjestetään kilpailu, jossa tyttö ja poika joutuvat taistelemaan eloonjäämisestä.

Päähenkilönä seikkailee 16-vuotias Katniss Everdeen, joka esimerkiksi tekee kolmen sormen tervehdyksen elokuvasarjan ensimmäisessä osassa ystävänsä Ruen kuoltua. Kirja- ja elokuvasarjassa tervehdys tarkoittaa solidaarisuutta ja symboloi vapautta. Se puolustaa demokratiaa vastustaa tyranniaa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Elokuvasarja oli hyvin suosittu Myanmarin naapurimaassa Thaimaassa, jossa siitä tuli osa kadulla järjestettyjä protesteja. Kolmen sormen tervehdys sai näkyvän ja merkittävän roolin sotilasvallankaappausta vastustaneiden ihmisten mielenosoituksissa vuonna 2014. Thaimaassa tervehdys on virallisesti kielletty.

Samoihin aikoihin tervehdys levisi nopeasti myös Hongkongiin. Siellä sitä käytettiiin Kiinan tiukentunutta otetta vastustaneissa mielenosoituksissa.

Mielenosoittajia Hongkongin yössä vuonna 2014. Kuva: EPA-EFE / AOP

Vuonna 2015, Thaimaan suurmielenosoituksien jälkimainingeissa, The Hunger Games -tuotteiden virallinen sivusto julkaisi twiitin, jossa todettiin, että "vallankumous koskee meitä kaikkia". Kolmen sormen tervehdystä pyydettiin myös jakamaan eteenpäin.

Myanmarin viimeaikaisiin mielenosoituksiin on levinnyt myös muita populaarikulttuurin ilmiöitä. Protesteissa on näkynyt muun muassa Matt Furien luoma, suosituksi meemiksi muuttunut Pepe the Frog -sarjakuvahahmo, jota on käyttänyt muun muassa Yhdysvaltojen äärioikeisto.

Partioliikkeen käytössä

Kolme sormen tervehdys levisi tänä vuonna köyhään Myanmariin, jossa sotilasjuntta kaappasi vallan helmikuun alussa. Myanmarissa mielenosoituksiin on osallistunut parhaimmillaan jopa 100 000 ihmistä. Kolmen sormen tervehdyksen yhteydessä mielenosoittajat ovat kantaneet maan syrjäytetyn johtajan Aung San Suu Kyin kuvia.

Englantilainen partiopoika tervehtii. Kolme sormea esiintyvät usein myös partioliikkeen tunnuksissa ja logoissa. Kuva: David Gregs / Alamy / AOP

Aasian valtioiden demokratiaa vaativissa mielenosoituksissa ja Hollywood-elokuvasarjassa käytettävän merkin historia juontaa juurensa kansainväliseen partioliikkeeseen. Siellä se viittaa partiolupauksen kolmeen kohtaan ja partiolaisten keskinäiseen veljeyteen.

Kolmen sormen tervehdystä käytetään myös Serbiassa, jossa se viittaa maan ortodoksiseen uskontoon ja symboloi Pyhää Kolminaisuutta. Serbialaisessa tervehdyksessä pystyssä olevat sormet tosin ovat peukalo sekä etu- ja keskisormi.

Lisää aihepiiristä: