1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Puola

Puolalaiset osoittivat jälleen mieltä tiukkaa aborttilakia vastaan

Raskaudenkeskeytykset ovat liki mahdottomia Puolassa joitain poikkeuksia huomioon ottamatta.

Puola
Puolassa marssitaan aborttilakia vastaan
Puolassa marssitaan aborttilakia vastaan

Puolassa osoitettiin maanantaina mieltä tiukkoja aborttilakeja vastaan.

Voit katsoa aborttilain kiristystä vastustavaa marssia klikkaamalla jutun kuvaa.

Paikalla olleiden määrää ei ole tiedossa, mutta videolta näkyy mielenosoittajia olevan ainakin useita kymmeniä. Protestissa vaadittiin myös tasa-arvoisia oikeuksia kaikille ihmisille.

Varsovassa paikalla ollut All Poland Women's Striken aktivisti Marta Lempartin mukaan 600 puolalaiskaupungissa tai -kylässä on tänään mielenilmaus.

Lempartin mukaan 70 prosenttia puolalaisista on mielenosoittajien puolella tiukkoja aborttilakeja vastaan.

Tiukennukset aborttioikeuteen astuivat voimaan tammikuun lopulla. Tuolloin sadattuhannet puolalaiset kerääntyivät kaduille osoittamaan mieltä.

Uusi linjaus tarkoitti sitä, että raskaudenkeskeytykset ovat liki mahdottomia Puolassa joitain poikkeuksia huomioon ottamatta. Abortti sallitaan, mikäli raskaus on saanut alkunsa raiskauksen tai insestin seurauksena tai jos äidin henki tai terveys ovat vaarassa.

Jo ennen lain kiristystä Puolassa oli todella vaikea saada lupaa raskaudenkeskeytykseen. Lainsäädäntö oli EU:n toiseksi tiukin.

Aborttilain vastustajien mukaan tiukennusten jälkeen osa naisista on esimerkiksi joutunut synnyttämään lapsen, jolla on kehityshäiriöitä tai se ei elä kehityshäiriön vuoksi pitkään syntymän jälkeen, kirjoittaa Financial Times.

Puolan konservatiivinen valtapuolue Laki ja oikeus tuki aborttioikeuden rajaamista.

Lue myös:

Puolassa astuu tänään voimaan linjaus, jonka nojalla abortti on lähes mahdoton – tuhannet vastustaneet päätöstä Varsovassa

Puolan suunnitelmat aborttioikeuden rajoittamisesta näkyvät naapurimaassa: yhä useammat epätoivoiset naiset hakevat apua Saksasta

Lähteet: EBU

Lue seuraavaksi