1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talviloma

Hiihtolomalaiset päättävät viime tingassa reissuistaan – nilsiäläisperhe viettää koronasulun takia kylpylälomaa eri paikassa kuin piti

Lähikohteet houkuttelevat paikallisia lomailijoita, kun koronarajoituksen tiukentuivat osassa muuta maata.

Nilsiäläisen Karpan perheen hiihtoloma siirtyi Keski-Suomesta Nurmekseen. Bomban kylpylässä lomailivat Johanna Karppa ja lapset Nooa (vas.), Nelli ja Miro. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Nilsiäläinen Karpan perhe joutui pistämään lomasuunnitelmansa uusiksi. Tarkoituksena oli lähteä kylpylään Keski-Suomeen, mutta uudet rajoitukset sulkivat kohteen ja tieto loman peruuntumisesta tuli viime viikolla. Korvaava lomanviettopaikka löytyi onneksi Nurmeksesta.

– Tulimme Keski-Suomen sijaan tänne lähemmäksi. Kylpylässä on aika vähän porukkaa ja turvavälit pystyy pitämään hyvin, Johanna Karppa sanoo.

Seitsenhenkinen perhe tekee kotimaanmatkoja muutenkin. Nyt niin lapset kuin aikuiset olivat tyytyväisiä, että pääsivät edes päiväseltään Bomballe kylpemään.

Bomban hotellinjohtaja Sanna Tenhunen kertoo, että kylpylässä on väljää ja asiakkaita otetaan vähemmän kuin normaaliaikoina.

Parhaillaan menossa olevalla hiihtolomaviikolla Bomban hotellissa on noin puolet huoneista varattuina. Tenhunen kertoo, että ihmiset ovat porrastaneet lomiaan. Tulevat viikot näyttävät kuluvaa vilkkaammilta varausten perusteella.

Lieksan Sokos Hotel Kolin hotellissa hiihtolomaviikolle on vielä vapaita huoneita. Etelän hiihtolomaviikko on matkailullisesti tärkeämpi kuin meneillään oleva paikallisten lomaviikko.

– Jää nähtäväksi tekevätkö ihmiset nyt päätöksen kotiseudulle jäämisestä vai lähtevätkö Lappiin, Sokos Hotel Kolin johtaja Pasi Ripatti pohtii.

Bomban hotellinjohtaja Sanna Tenhunen on huomannut, että matkailijat ovat porrastaneet lomiaan. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Majoitus varataan viime hetkillä

Nilsiän Tahkolla hiihtolomaviikon arkipäivät ovat olleet suosittuja. Arkena majoittujia on ollut 20 prosenttia viime vuotta enemmän. Kävijät myös viipyvät tavallista pidempään.

– Keskimäärin matkailijat ovat noin päivän pidempään. Se on tietenkin hyvä meidän alueelle, Keskusvaraamo Tahkocomin varatoimitusjohtaja Teo Kuosmanen sanoo.

Myös Tahkolle tehdään paljon päiväkäyntejä lähialueilta. Päiväkäynnit eivät tuo majoittujia.

Lähialueelta tulijat tekevät varauspäätöksiä lyhyellä varoitusajalla. Hotelleissa korona-aika on näkynyt ihmisten nopeina reaktioina.

Pasi Ripatti kertoo, että vuoden mittaan on jo totuttu, että rajoitukset ja suositukset vaikuttavat välillä enemmän ja välillä vähemmän.

– Se on sellaista edestakaisin varaamista, Ripatti sanoo.

Kaikki palvelut ovat avoinna

Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa koronarajoitukset eivät estä ravintoloiden ja muiden palveluiden toimintaa. Niin Tahkolla, Kolilla kuin Bomballakin kaikki ravintolat ovat avoinna.

Sanna Tenhusen mukaan väkeä on sen verran vähän, että yhden ravintolan auki pitäminen riittäisi, mutta turvallisuuden vuoksi molemmat pidetään avoinna.

– Voisimme siirtyä myös noutoruokaan ja itsenoutoaamiaiseen, mutta toistaiseksi kaikki ovat halunneet käydä aamiaisella itse.

Majoittujat eivät kuitenkaan juuri käytä ravintolapalveluita, vaan valmistavat ruokansa omatoimisesti.

Pohjois-Karjalaan ja Pohjois-Savoon luvataan pääosin aurinkoista säätä talviloman ajalle. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Aurinko vetää laskijat rinteisiin

Joensuun Heinävaarassa sijaitsevassa Mustavaaran laskettelukeskuksessa kymppiviikko on lomaviikoista kiireisin. Yrittäjä Joni Kakkonen on tyytyväinen loman alkuun. Erityisesti aurinkoinen keli vetää laskijoita rinteisiin päivisin.

– Iltaisin on hiljaisempaa, jos pakkanen kiristyy kuten on ennustettu, Kakkonen sanoo.

Korona ei ole vaikuttanut laskettelukeskuksen kävijämääriin, vaan enemmänkin laskettelijat seuraavat keliä.

Sen sijaan korona näkyy työmäärässä, kun varusteet ja muut paikat tulee desinfioida tarkasti. Tarkentuneet ohjeistukset aiheuttavat jonoja.

– On kuitenkin ollut positiivinen yllätys, miten hyvällä asenteella ihmiset ovat liikkeellä, Kakkonen kiittelee laskukansaa.

Loma-aktiviteetteja nyt myös verkossa

Kuopiossa hiihtolomatapahtumia järjestetään ympäri kaupunkia. Kuopion hyperhiihtoloman tapahtumat pidetään pääasiassa ulkona. Tarjontaa on muumihiihdosta mäenlaskuun ja keppihevosteluun.

Osa toiminnoista on siirtynyt esimerkiksi verkkoon ensimmäistä kertaa. Verkossa voi katsoa esimerkiksi ohjeita lumirakentamiseen.

– Hiihtolomaviikon tarjonta ei ole vähentynyt aiemmasta, mutta se on muuttanut muotoaan ja suunniteltu tilanteen mukaan, kertoo Kuopion kaupungin kulttuurisuunnittelija Nina Venäläinen.

Hyperhiihtoloma poikkeaa menneistä vuosista myös siten, että ulkoliikuntaleirejä järjestetään olosuhteiden vuoksi vain yksi.