Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistö: "Koronarajoitukset olleet Suomessa lieviä, jos liikkumisrajoitukset osoittautuvat välttämättömiksi, ei välttämättömyyttä voi torjua"

Niinistö ei halua arvioida, kuinka suuri epäonnistuminen on, ettei tarvetta vaalien siirrolle nähty aiemmin.

Henkilökuvassa, Suomen tasavallan presidentti, Sauli Niinistö
Katso videolta, miten presidentti Sauli Niinistö arvioi kuntavaalien siirtoa kesäkuuhun. Presidentti on valmis myös uusiin rajoituksiin, liikkumisrajoituksia myöten, jos ne ovat välttämättömiä koronaviruksen taltuttamiseksi.

Presidentti Sauli Niinistö muistutti Ylen haastattelussa, että koronarajoitukset ovat olleet Suomessa lievää tasoa muuhun Eurooppaan verrattuna.

– Jos liikkumisrajoitukset osoittautuvat välttämättömiksi, niin ei välttämättömyyttä voi torjua.

Niinistö totesi, ettei tiedä minkälaisia toimia kriisin pahentumisen varalta on vielä suunnitteilla, mutta uskoo, että tilanteeseen reagoidaan sen kulloinkin vaatimalla tavalla.

– Välineitä on perustuslain 23 pykälän muodossa ja nythän ollaan peräti valmiustilassa. Reagointimahdollisuus varmasti hallituksen mielessä on.

Presidentti sanoi, että vuosi sitten koronanyrkkiä ehdottaessaan, hänen ajattelunsa perustui siihen, että olisi tarvittu väkeä havaitsemaan konkreettisia puutteita ja tuomassa niitä esiin hallitukselle.

– Meillä oli ongelmia suojavarusteiden kanssa ja lentokentän tilanteen kanssa. Nyt ei ehkä olla enää sellaisessa tilanteessa.

Koko koronakoettelemus on presidentin mielestä ollut vuoristoratamainen.

– Kesällä oltiin toiveikkaita, syksyllä tautilukujen kasvaessa tuli pettymys. Sitten joulun ja uudenvuoden seudulla ajateltiin, ettei tullutkaan pahinta ja alkoi tulla rokotteita, kunnes taas koitti pettymyksen aika, rokotteita ei saada nopeasti maahan. Mutaatiot ovat viimeinen pettymys.

Presidentti on silti toiveikas, mutta muistuttaa, että viime kädessä selväminen on ihmisestä itsestään kiinni.

– On pidettävä maskit, etäisyydet ja lähikontaktit. On testattava ja jäljitettävä.

Niinistö ymmärtää kuntavaalien siirron tarpeen

Presidentti sanoo, että hän ymmärtää kuntavaalien siirtämisen kesäkuulle hyvin.

Kuntavaalien siirto huhtikuulta eteenpäin päätettiin viikonloppuna, kun kahdeksan eduskuntapuoluetta yhdeksästä kannatti sitä. Vain perussuomalaiset vastustavat vaalien siirtämistä.

Niinistö piti maanantaina Ylen haastattelussa tärkeänä, että jokainen voi ottaa vaaleihin osaa vailla ylimääräistä huolta ja pelkoa.

Toisena tekijänä hän nosti esiin riskin koronatartuntojen leviämisestä.

– Vaalit ovat massatapahtuma, johon osallistuu miljoonia ihmisiä. Kyllä siinä on aika riski, että tartunta leviää.

– Ymmärrän siirron aika hyvin. Tällä hetkellä kaikki todennäköisyys viittaa siihen, että kesäkuussa uhat ovat paljon lievempiä, Niinistö sanoi.

Niinistö arvioi, että vaalien siirrosta demokratialle koituvat mahdolliset haitat jäävät väliaikaisiksi.

– Moni ehdokas, joka on ollut siinä uskossa, että ensi kuussa käydään vaaleja, voi joutua vähän kärsimään, Niinistö sanoo.

– Mutta luulen, että eiköhän loppusyksyyn mennessä joka kunnanvaltuustossa ja muuallakin ole unohdettu se, että toimikausi alkoi pari kuukautta myöhemmin.

Niinistö ei halua arvioida, kuinka suuri epäonnistuminen hallitukselle tai oikeusministeriölle on, että tarvetta vaalien siirrolle ei nähty jo aiemmin.

– En lähde antamaan kenellekään arvosanoja.

Niinistö viittasi THL:n puoluesihteereille viime viikon lopulla esittämiin uusiin tietoihin.

– Kaikki näimme, että viime hetkellä tuli hätkähdyttävää, vähän teoreettista tietoa siitä missä mahdollisesti olemme. Ajatteluni ei perustu niihin lukuihin vaan kahteen faktaan. Tartunta on leviämään päin.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kertoi viikonloppuna käsityksensä muuttuneen, kun THL esitteli arvionsa tautitilanteen etenemisestä. Pessimistisimmässä arviossa alkuperäisenä vaalipäivänä tartuntoja voisi olla jopa yli 11 000.

Niinistö sanoo arvioivansa ratkaisua sen kannalta, että vaalit ovat demokratian ydintä ja massatapahtuma on riski tartuntojen leviämiselle.

Hän ei halua arvioida sitä, onko vaalien siirrossa mahdollista poliittista ulottuvuutta.