1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Tasan vuosi sitten Keski-Suomessa vahvistettiin ensimmäiset koronavirustartunnat – yksi asia on yllättänyt epidemiassa eniten, sanoo johtajaylilääkäri

Keski-Suomessa koronatartuntoja on vuoden aikana todettu kaikkiaan yli 2000.

Vielä vuosi sitten koronavirustestiin oli Keski-Suomessakin vaikea päästä. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle

Keski-Suomessa ensimmäiset testein vahvisteut koronavirustartunnat varmistuivat tasan vuosi sitten, 9. maaliskuuta vuonna 2020.

Tartuntoja oli kolme ja sairastuneiden kerrottiin olevan karanteenissa kotihoidossa. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan kaksi tartunnoista oli peräisin kotimaasta ja yksi saatu ilmeisesti matkalla epidemia-alueella.

Jo viime vuoden helmikuun lopussa Keski-Suomessa kohistiin tapauksesta, jossa junamatkustajalla oli koronaan viittavia oireita. Sittemmin kyseinen koronaepäily osoittautui aiheettomaksi.

Vuodessa Keski-Suomessa on todettu yli 2000 koronatartuntaa. Jyväskylässä tartuntoja on rekisteröity noin 1600 eli suunnilleen yhtä paljon kuin Kinnulan kunnassa on asukkaita. Koko maakunnassa koronatartuntoja on toistaiseksi vähemmän kuin asukkaita Toivakassa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä koronaan on sairastunut vajaa prosentti alueen väestöstä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lukujen mukaan kahdeksan prosenttia sairaanhoitopiirin asukkaita on tähän mennessä rokotettu koronaa vastaan.

Tuhannen tartunnan rajan rikkoutuminen kesti Keski-Suomessa noin yhdeksän kuukautta ja toinen tuhat tapausta tuli täyteen alle kolmessa kuukaudessa.

Keski-Suomen ensimmäinen koronakuolema tuli julki 8. huhtikuuta. Tähän mennessä korona on vaatinut Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella 25 ihmisen hengen.

Tilastoidut tartuntamäärät eivät kerro koronatartuntojen todellista määrää, sillä viime keväänä koronatestiin pääsy oli tiukasti rajattua. Tällä hetkellä koronatestejä tehdään myös lieväoireisille ja oireettomia altistuneitakin on testattu.

Näin Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Paloneva vastaa viiteen kysymykseen koronaepidemian ensimmäisestä vuodesta.

1. Mikä epidemiassa on yllättänyt eniten?

– Yllättävyys on eniten yllättänyt. On jouduttu tekemään todella paljon muutoksia kaikkiin suunnitelmiin. Erityisesti ennustamisen vaikeus on ollut huomiota herättävää. Viikossa parissa maakunnan tilanne voi olla yhtäkkiä täysin erilainen ja arvioihin ja ennusteisiin verrattuna tilanteet ovat menneet hyvin eri suuntaan. Yllätyksellinen vuosi on ollut tähän mennessä.

2. Mikä vaihe on ollut tähän mennessä pahin?

– Viime vuoden huhtikuu, kun odotettiin, että tartuntojen määrä kääntyy hurjaan nousuun. Silloin tiedettiin paljon vähemmän siitä, miten korona käyttäytyy eli millaista tartuttavuutta, kuolleisuutta ja sairaalakuormitusta on odotettavissa. Nämä oli raskaimmat ajat. Nostettiin valmiutta ja oli paljon epätietoisuutta, kun ei tiedetty mitä odottaa.

– Vuosi on pärjätty sairaalakuormituksen suhteen varsin hyvin. Syksyllä tuli kaksi aika lyhyttä vaihetta, jolloin teho-osastolla oli useampia koronapotilaita samanaikaisesti ja kuormitusta tasattiin siirtämällä joitakin potilaita myös Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.

3. Mitä koronasta on opittu?

– Pitkään vielä menee ennen kuin tilanne rauhoittuu. Ehkä toinen oppi on yllätyksellisyys, että yhtään ei voi hellittää. Jos lähdetään liikaa rajoituksia löysäilemään tai tulee yllättäviä tartuntaketjuja, niin ilmaantuvuus kääntyy hyvin nopeasti varsin korkeaksi. Koko ajan pitää olla tarkkana.

4. Miten tautiin kannattaisi nyt suhtautua?

– Iäkkäiden kannattaa erityisen hyvin pyrkiä suojaamaan itsensä. Onneksi suurimmassa riskissä olevien rokotussuoja alkaa olla jo kohtuullinen. Yli 80-vuotiaat on Keski-Suomessa jo varsin hyvin rokotettu.

– Nuoren aikuisväestön pitäisi pyrkiä mahdollisimman hyvin huomiomaan suurimmassa riskissä olevat, vaikka eivät itse todennäköisesti saa vakavaa koronavirussairautta. Sillä, että on tarkkana ja pyrkii noudattamaan annettuja ohjeita suojaa läheisiään ja muita suuremmassa riskissä olevia.

5. Miten jaksaa taistelua koronaa vastaan, kun väsymys rajoituksiin alkaa painaa?

– Ajattelen, että nyt kannattaa vaan jaksaa. Siten me kaikki selvitään kaikkein vähimmällä ja pääsemme nopeimmin tästä eroon. Meillä on kuitenkin valo tunnelin päässä eli rokotukset etenee hyvin. Jos saadaan tilanne pysymään hallinnassa, rauhallisena ja rokotukset etenee, niin uskon ja toivon, että mahdollistuu vähitellen paluu yhä lähemmäs normaalia elämää.

– Ajattelen, että korona on kestävyyslaji. On varmaan parempi, ettei vuosi sitten osattu odottaa, että tilanne on vuoden päästä vielä tällainen. Nyt taas varaudutaan myös pahimpaan eli siihen, että tartuntaluvut lähtee voimakkaaseen nousuun. Emme ole vielä kaiken oppineita koronataistelijoita, vaan joka päivä on uusi taistelu.

Lue myös:

Tuoreimmat tiedot koronaviruksesta Keski-Suomesta

VR:n vaunut putsattiin koronaviruksen pelossa, tartunnasta epäilty pelkää leimautuvansa: "En uskaltanut kertoa edes äidilleni"

Parikymppinen nainen on joutunut tehohoitoon Jyväskylässä koronavirustartunnan vuoksi

Keski-Suomessa ensimmäinen henkilö kuollut koronavirukseen

Kun Eila Leppänen sairastui koronaan, pikkukunnan somessa alkoi vihjailu – taudin pelossa kylällä väisteltiin lopulta jopa pariskunnan koiraa