Hyppää sisältöön

Myanmarissa sadat piiritettynä olleet mielenosoittajat päässeet poistumaan alueelta – YK vaati vapauttamista

Kansalaisjärjestöjen mukaan ympäri maata järjestetyissä mielenosoituksissa ammuttiin maanantainakin useita ihmisiä. YK:n mukaan Myanmarin protesteissa on kuollut pitkälti yli 50 ihmistä helmikuisen sotilasvallankaappauksen jälkeen.

Yangonilaiset mielenosoittajat ripustivat naisten perinteisiä longyi-asuja katujen ylle sotilasjuntan turvallisuusjoukkojen pelotteeksi. Perinteisesti on uskottu, että longyin alta käveleminen tuottaa miehelle huonoa onnea. Kuva: Lynn Bo Bo / EPA

Myanmarissa satoja sotilasjuntan turvallisuusjoukkojen piirittämiä mielenosoittajia on päästetty poistumaan alueelta. Piiritys tapahtui maan suurimmassa kaupungissa Yangonissa maanantaina ja se jatkui varhaiseen tiistaiaamuun saakka.

Uutistoimisto AP:n mukaan piiritetyt mielenosoittajat olivat sotilasvallankaappausta vastustaneita opiskelijoita. Uutistoimisto Reutersin mukaan nuoret aktivistit kertoivat, että olivat päässeet poistumaan koteihinsa aamuyöllä illasta saakka kestäneen piirityksen jälkeen.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaati maanantaina sotilaita ja poliiseja päästämään satoja Yangonissa Myanmarissa piiritettyinä olleita (siirryt toiseen palveluun) mielenosoittajia heti vapaaksi. Guterresin mukaan piiritettyjen joukossa oli runsaasti naisia, jotka olivat marssineet rauhallisesti kansainvälisen naistenpäivän vuoksi.

Mielenosoittajat oli sumputettu San Chaungin kaupunginosaan keskustassa.

– Pakenin juuri San Chaungista. Poliisit ja sotilaat piirittävät siellä liki 200 nuorta mielenosoittajaa. Kansainvälisen ja paikallisten yhteisöjen on autettava heitä nyt, pyysi alueelta paennut Maung Saungkha Twitterissä.

Kansalaisjärjestöjen mukaan ympäri maata järjestetyissä mielenosoituksissa ammuttiin maanantainakin useita ihmisiä. YK:n mukaan Myanmarin protesteissa on kuollut pitkälti yli 50 ihmistä ja vajaat 1 800 on pidätetty sen jälkeen, kun sotilaat kaappasivat vallan helmikuun alussa.

Lue lisää:

.
.