1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koko Keski-Suomen ravintolat ovat nyt kiinni, vaikka suurimmassa osassa maakuntaa epidemiatilanne on rauhallinen

Keski-Suomi on sulun piirissä, koska maakunnan epidemiologiset tunnusluvut vastaavat kiihtymisvaiheen aluetta.

Ravintolasulku tuli voimaan keskiyöllä. Kuva: Toni Määttä / Yle

Ravitsemisliikkeet on koko Keski-Suomessa suljettava asiakkailta tiistaista alkaen kolmen viikon ajaksi. Sallittua on vain ulosmyynti. Asiaa koskeva laki ja asetus tulivat voimaan tiistain vastaisena yönä.

Suljettavia yrityksiä ovat muun muassa kahvilat, ravintolat, baarit ja yökerhot, jotka ovat avoinna yleisölle. Rajoitus koskee myös terasseja.

Poikkeuksena ovat vain ne ravintolat, jotka eivät ole avoinna yleisölle. Sulku ei siis koske esimerkiksi vanhainkotien ruokaloita tai henkilöstöravintoloita, jotka eivät ole auki muille asiakkaille.

Ravintolat ja kahvilat voivat sulun aikana myydä noutoannoksia suoraan asiakkaalle tai toimittaa niitä joko itse tai muiden palveluntarjoajien välityksellä asiakkaalle.

Keski-Suomessa "epidemiologiset tunnusluvut täyttyvät"

Sulku koskee koronavirusepidemian leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueita. Keski-Suomi on maakuntana ollut viime aikoina epidemian perustasolla, mutta valtioneuvoston mukaan koko Keski-Suomi on sulun piirissä, koska maakunnan epidemiologiset tunnusluvut vastaavat kiihtymisvaiheen aluetta.

Valmistelussa arvioitiin valtioneuvoston mukaan mahdollisuutta myös kunta- tai seutukuntakohtaisiin rajoituksiin, mutta niitä ei pidetty mahdollisina nykyisessä epidemiatilanteessa.

Valtioneuvostolla on lain mukaan kuitenkin velvollisuus muuttaa sulkuasetusta, jos sulkeminen ei jossakin maakunnassa ole enää epidemiatilanteen kannalta välttämätöntä.

Kaikista maakunnista vain Pohjois-Karjala, Keski-Pohjanmaa, Kainuu ja Pohjois-Savo eivät ole sulun piirissä.

Maanantaina kokoustanut koronanyrkkinä tunnettu Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueellinen tartuntatautien torjunnan johtoryhmä korosti, että alueellisilla koronanyrkeillä ei ole valtaa päättää ravintoloita koskevista suluista, vaan asia on lain voimaantulon jälkeen valtioneuvoston käsissä.

Lisää aiheesta:

Kysymyksiä ja vastauksia ravintoloiden sulkemisesta työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilla. (siirryt toiseen palveluun)