Hyppää sisältöön

Pandemian hyvä seuraus: nuorten palveluiden siirtäminen verkkoon toi tehokkuutta ja uusia asiakkaita

Pieksämäki ja Mikkeli aikovat tehdä digipalveluista osan Ohjaamo-arkea koronan jälkeenkin.

Ohjaamo-toiminta siirtyi koronan takia pitkästi verkkoon, mikä osittain helpotti työtä. Kuvituskuva. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Nuorten Ohjaamo-toiminta on löytänyt korona-ajasta hyviäkin puolia. Ohjaamot kokoavat alle 30-vuotiaiden nuorten palvelut saman katon alle. Mukana voivat olla muun muassa sosiaalitoimi, nuorisopalvelut, työllisyyspalvelut sekä terveydenhuolto.

Vaikka Etelä-Savon Ohjaamo-toiminnassa on jouduttu korona-aikana karsimaan tapaamisista, ryhmätoiminnasta ja muistakin palveluista, on digitaalisista kanavista ollut myös hyötyä.

Pieksämäen Lasten ja nuorten hyvinvointikoordinaattori Seija Laitisen mukaan verkkopalveluiden joustavuus on tuonut myös uusia asiakkaita Ohjaamolle, koska palveluiden saavutettavuus on parantunut.

– Vaikka verkossa nuoren kohtaaminen ei pysty täysin korvaamaan fyysistä kohtaamista, on verkkopalveluiden avulla pystytty joidenkin nuorten kohdalla viemään asioita tehokkaammin eteenpäin.

Pieksämäellä eri alojen ammattilaisten tiivis yhteistyö toteutui myös poikkeusoloissa ja tapaamisia järjestettiin verkkovälitteisesti.

– Sähköinen päivystys toteutettiin hyödyntäen eri verkkoalustoja ja sosiaalinen media otettiin viestinnässä tehostetusti käyttöön. Nuorten ryhmätoiminnot toteutettiin verkossa Discord -alustalla, Laitinen kertoo.

Mikkelin Ohjaamolla käyntimäärät ovat selvästi notkahtaneet, mutta korona-aikana on myös onnistuttu löytämään uusia toimintatapoja nopealla tahdilla.

– Tämä on ollut Ohjaamolle haastava vuosi: on pitänyt reagoida nopeasti, laittaa ovia kiinni ja etsiä uusia palvelukeinoja, sanoo Mikkelin Ohjaamon ohjaaja Sari-Anne Ratia.

Mikkelissä on kehitetty uusia digitaalisia palveluita, joista on ollut selvää hyötyä asiakkaille.

– Ne henkilöt, jotka ovat live-tilanteissa hiljaisempia, ovat pystyneet tuomaan verkossa omaa näkökulmaa paremmin esiin. Heille chat-palvelu on helpompi väylä, Ratia sanoo.

Etelä-Savon Ohjaamoissa korona-aikana käynnistetyt verkkopalvelut pyritään tuomaan pysyväksi osaksi Ohjaamo-arkea.