1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. siitepöly

Tutkimus: Koronaviruksen tartuntatiheydellä ja ilman korkeilla siitepölypitoisuuksilla yhteyttä toisiinsa

Turun yliopiston ja Ilmatieteenlaitoksen mukaan siitepölylle altistumista kannattaa nyt vähentää.

siitepöly
koivun norkoja
Arkistokuva.AOP

Kansainvälisen tutkimuksen perusteella koronaviruksen aiheuttaman Covid-19-taudin tartuntatiheyden ja ulkoilman korkealla siitepölypitoisuudella on yhteys.

Turun yliopiston ja Ilmatieteenlaitoksen tiedotteessa todetaan, että siitepölylle altistuminen heikentää immuunijärjestelmän puolustusreaktioita tiettyjä kausiluonteisia viruksia vastaan. Tämä tarkoittaa, että siitepölyaltistus voi heikentää kehon kykyä torjua viruksia. Ilmiö ei ole tiedotteen mukaan yhteydessä kuitenkaan siitepölyallergiaan.

Tiedotteessa muistutetaan, että monet erilaiset tekijät selittävät COVID-19-tartuntatiheyden vaihtelua.

Tutkimuksessa ilmeni, että ulkoilman korkea siitepölypitoisuus, yhdessä osittain ulkoilman kosteuden ja lämpötilan kanssa, selitti yli 40 prosenttia tartuntatiheyden noususta. Tartuntatiheys kasvoi useimmissa tapauksissa neljä päivää siitepölypitoisuuden huipun jälkeen. Tämä vastaa tiedotteen mukaan karkeasti COVID-19-tartunnan itämisaikaa.

Siitepölykausi tulossa

Tutkimuksessa arvioitiin myös erilaisten rajoitustoimien vaikutusta keväällä 2020.

– Rajoitustoimet puolittivat tartuntatiheyden verrattuna tilanteisiin, joissa toimenpiteitä ei tehty, vaikka ilmassa oli runsaasti siitepölyä. Rajoitustoimien aikana ihmiset todennäköisesti altistuvat vähemmän sekä virukselle että immuunipuolustusta heikentävälle siitepölylle. Rajoitustoimien puuttuessa suuret siitepölypitoisuudet voivat nostaa tartuntatiheyttä jopa kymmenillä prosenteilla, tiedotteessa kerrotaan.

Turun yliopiston ja Ilmatieteenlaitoksen mukaan siitepölylle altistumista kannattaa nyt vähentää. Siitepölykausi on alkamassa Suomessa.

– On tärkeää kiinnittää huomiota siitepölykauden etenemiseen ja erityisesti jaksoihin, jolloin ilman siitepölypitoisuudet ovat korkeita. Siitepölylle altistumista kannattaa vähentää esimerkiksi välttämällä ulkoilua korkeimpien siitepölypitoisuuksien aikana tai suojaamalla hengitystiet, sanoo tiedotteessa tutkimusaineiston analysointiin osallistunut tutkimusprofessori Mikhail Sofiev Ilmatieteen laitokselta.

Suomesta tutkimukseen osallistuivat Ilmatieteen laitos ja Turun yliopisto. Tutkimusaineisto on koottu 31 maasta ja tutkimukseen osallistuinoin 150 tutkijaa. Tutkimuksessa Ilmatieteen laitoksen tutkijat suunnittelivat tutkimusasetelman ja analysoivat data-aineistoja, ja Turun yliopisto tarjosi siitepölydataa Suomen alueelta.

Tutkimus (siirryt toiseen palveluun) on julkaistu Proceedings of the US National Academy of Sciences -julkaisusarjassa (PNAS).

Lue lisää:

Siitepölyä on jo ilmassa: kevään ensimmäiset kaukokulkeutumat havaittiin Etelä-Suomessa – herkimmille allergikoille voi tulla oireita

Lue seuraavaksi