1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tenojoki

Norja rajoittaa kalastusta Finnmarkin merialueella – tarkoituksena pelastaa Tenon lohikanta

Norjan hallitus on päättänyt kieltää koukkuverkkopyynnin Finnmarkkin merialueella. Päätös tulee voimaan tämän vuoden kalastuskaudelle.

Tenojoki
Teno kalastuskauden alussa 1.6.2020
Lohia nousi Tenoon kutemaan viime vuonna vain alle puolet edellisvuoden määrästä. Nyt Norja ja Suomi neuvottelevat kalastuksen rajoittamisesta tulevana kesänä.Vesa Toppari / Yle

Koukkuverkkokalastuksen rajoittamisen lisäksi Norjan hallitus on kieltänyt lohenkalastuksen rannikkoalueella Finnmarkin eteläpuolella, mutta vuonoissa lohen kalastus on edelleen sallittua, kertoo NRK. (siirryt toiseen palveluun)

Norjalainen kalastaja Harry Johansen mukaan eniten päätöksestä kärsivät merisaamelaiset. Johansen sanoo, että rajoituksia tulisi asettaa myös Tenon vesistössä tapahtuvaan kalastukseen.

– Jos lohen tilanne on niin huono, niin kaikenlainen pyynti pitäisi kieltää, myös joesta, Tenojokeen ei pitäisi laskea verkon verkkoa, sitten voin tämän hyväksyä.

Norjan ympäristöministeriö aikoo tutkia vuoden kuluttua, ovatko sen nyt asettamat rajoitukset pystyneet tasapainottamaan pyyntiä vesistössä ja merellä.

Norjan saamelaiskäräjät huolissaan perinteisen kalastuksen loppumisesta

Norjan saamelaiskäräjien hallituksen jäsen Silje Karine Muotkan mukaan saamelaiskäräjät pitää tärkeänä lohikannoista huolehtimista, mutta vaakakupissa painavat myös perinteiset kalastustavat.

– Se voi kuitenkin johtaa siihen, että menetämme perinteisen osaamisen kalastuksessa, ja perinteinen kalastus loppuu, Muotka sanoo.

Päätös kieltää Finnmarkin merialueella koukkuverkolla kalastamisen, joka on ollut merisaamelaisille perinteinen pyyntiväline_._ Muotkan mukaan perinteisen kalastamisen jatkumisesta on huolehdittava.

– Tarvitsemme toimenpiteitä siihen, että siirrämme tietoisesti perinteistä osaamista tuleville sukupolville, Muotka sanoo.

Silje Karine Muotka
Norjan saamelaiskäräjien hallituksen jäsenen Silje Karine Muotkan mukaan asia on ongelmallinen: lohikanta pitää pelastaa ja säilyä, mutta kuka joutuu kantamaan taakan, kun kalastusta vähennetään.Kenneth Hætta

Lisää rajoituksia odotettavissa myös Tenon kalastukseen

Viime vuonna tehtyjen kaikuluotainmittausten perusteella Tenoon nousi kutemaan alle puolet edellisvuoden määrästä.

Norjan ja Suomen yhteinen tutkimusryhmä arvioi tuoreessa raportissaan (siirryt toiseen palveluun), että lohien määrä on alhainen jo, kun ne palaavat kohti rannikkoa. Raportin mukaan tärkeimmissä lajeissa ei riitä kalaa lainkaan kalastettavaksi, jos halutaan saada riittävästi emokaloja kutualueelle ja turvata kalakannan elpyminen.

Suomen maa- ja metsätalousministeriön mukaan (siirryt toiseen palveluun) Tenon kalastusta on vähennettävä, jotta lohikanta saataisiin elpymään, ja se kehoittaakin kalastajia varautumaan kalastuksen vähentämiseen Tenojoessa.

Silje Karine Muotkan mukaan Norjan päätökset koskevat rajusti saamelaisia, ja hän toivookin, että Suomi kantaa asiassa myös vastuunsa. Neuvottelut ensi kesän kalastuksesta ovat parhaillaan käynnissä Suomen ja Norjan välillä.

Asiasta lisää maanantain 8.3. Ođđasat-lähetyksessä.

Lue seuraavaksi