Marja Sannikka: Amis on kriisissä

Ammatillisen koulutuksen uudistamisella oli hyvä tarkoitus, mutta kaikki ei mennyt putkeen, toteaa Marja Sannikka videoblogissaan.

Amiksista lähti rahat ja opettajat
Amiksista lähti rahat ja opettajat

Juha Sipilän hallituksen kärkihanke oli ammatillisen koulutuksen reformi (siirryt toiseen palveluun), joka tuli voimaan vuonna 2018. Kunnianhimoisen uudistuksen tavoite oli käytännössä lisätä oppimista työpaikoilla ja opintojen yksilöllisyyttä.

Todellisuudessa opiskelijoiden lukujärjestykset tyhjenivät ongelmaksi asti, opettajien määrä väheni merkittävästi ja rahaa leikattiin (siirryt toiseen palveluun)neljännesmiljardi.

Jo valmiiksi tukalassa tilanteessa olleet ammatilliset opiskelijat kärsivät nyt myös etäopiskelusta. Opintonsa keskeyttäneiden määrä on noussut paikoin jopa puolella (siirryt toiseen palveluun).

Katso videolta, mitä mieltä opiskelijat ovat tilanteesta ja mitä nykyhallitus on tehnyt tilanteen korjaamiseksi. Riittääkö se pelastamaan amiksen, jotta meillä valmistuu jatkossakin tarpeeksi ammattilaisia? Entä mitä haluaisit kysyä opetusministeriltä aiheeseen liittyen?

Olen mukana keskustelussa kello 21:een saakka.

Kirjoittaja on politiikasta ja yhteiskunnasta kiinnostunut toimittaja, jonka mielestä totuutta täytyy katsoa silmiin, jotta maailmaa voi muuttaa paremmaksi.

Lisää aiheesta Marja Sannikka -ohjelmassa TV1:llä perjantaina 12.3.2021 klo 20. Vieraana opetusministeri Jussi Saramo.