Hyppää sisältöön

Nordean häiriöt: Yhtiö varautuu korvaamaan asiakkaille kuluja, mutta vieläkään ei tiedetä milloin kaikki toimii

Hienosäätö jatkuu, kun pankki muutti uuteen konesaliin kahdesta vanhasta.

Nordea tietojärjelmien päivittäminen jatkuu ja hidastaa edelleen monia palveluita. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Nordea jatkaa jo kolmatta vuorokautta kamppailuaan laajan tietojärjestelmäremontin saamiseksi päätökseen.

Sunnuntaina aamuyöllä alkanut päivitys- ja uusimistyö oli määrä saada valmiiksi saman vuorokauden aikana. Kuitenkin vielä tänään tiistaina iltapäivällä pankin moni palvelu toimii vajavaisesti. Esimerkiksi verkko- ja mobiilipankissa tilitapahtumat eivät näy.

Lisäksi automaattinostot ja -maksut, e-maksut ja Siirto-maksut toimivat hitaasti. Myös tänään maksetut palkat saattavat tulla asiakkaan tilille myöhässä. Kelan maksamat korvaukset saatiin asiakkaiden tileille klo 15 aikaan.

Pankki ei osaa vieläkään sanoa, milloin järjestelmät toimivat niin kuin pitäisi. Nordean henkilöasiakkaista vastaavan johtaja Jani Elorannan mukaan ongelmapaikat on pystytty nyt paikantamaan ja korjaaminen on käynnissä. Hän korostaa, että kyseessä ei ollut aivan tavallinen tietojärjestelmien päivitystyö.

– Tätä voisi melkein verrata siihen, että rakennetaan uusi tehdas ja otetaan se käyttöön vuorokaudessa, hän vertaa.

Konesalien muuttopäivä

Nordea tietojärjestelmiä siirrettiin it-remontissa aivan uuteen konesaliin kahdesta vanhasta salista. Pankki ei kerro konesalien tarkkaa sijaintia, mutta Elorannan mukaan salit sijaitsevat Suomessa, josta niitä myös käytetään. Kyse ei ole siis ulkoistetuista palveluista.

Työhön osallistui eri vaiheissa 100-150 henkeä. Remontin yhteydessä siirrettiin tietotekniikkaa ja palvelimia fyysisesti uuteen saliin ja sen lisäksi tehtiin ohjelmistopäivityksiä.

– Tämä on todella iso hanke ja aina voi tulla yllätyksiä, vaikka kuinka on suunniteltu ja testattu, niin vasta täysi tuotanto näyttää miten kaikki toimii käytännössä.

Yllätyksien tunnistamiseen on kulunut aikaa enemmän kuin piti. Nyt palvelut alkavat toimia, mutta Nordea listaa (siirryt toiseen palveluun) sivuillaan lukuisia palvelujaan, joissa iltapäivän tiedon mukaan "esiintyy hitautta".

Elorannan mukaan hitauden korjaaminen vaatii tietojärjestelmässä eri palveluiden keskinäistä optimointia. Hienosäätöä tehdään nyt hänen mukaansa vuorotta.

– Sitä työtä tehdään niin kauan, että kaikki on optimoitu. Jos jossain ei palvelu toimi optimaalisesti, niin ryhdytään toimiin. Töitä tehdään vuorokauden ympäri niin kauan, että kaikki on hyvin, Eloranta vakuuttaa.

Vieläkään ei siis ole tiedossa milloin palvelut ovat kunnossa.

Tunnistautumisen tietoturva ei pettänyt

Nordea varautuu korvaamaan asiakkaille palveluiden häiriöistä koituvia kuluja. Korvauksia voi hakea lomakkeella (siirryt toiseen palveluun) tai olemalla suoraan pankkiin yhteydessä. Eloranta kertoo kuitenkin, että toistaiseksi asiakkailta ei ole ilmaantunut erityisen suurta määrää korvaushakemuksia. Asiakaspalautteita on tullut avoimien sivujen kautta kymmenkunta.

Varsinaisten pankkipalveluiden lisäksi Nordean tarjoama tunnistaumispalvelu oli poissa käytöstä pidempään, kuin oli ennakkoon ilmoitettu. Se vaikeutti pääsyä muun muassa lukuisiin viranomaisten verkkopalveluihin.

Liikenneviraston kyberturvallisuuskeskus valvoo tunnistautumispalveluiden turvallisuutta. Keskuksen johtaja Jukka-Pekka Juutinen kertoo saaneensa Nordealta asianmukaiset raportit tilanteesta. Vaikka muuttopäivä ei sujunut aivan suunnitelmien mukaan, tietoturva ei Juutisen mukaan pettänyt.

– Ei ole viitteitä siitä, että tunnistautumisen tietoturva olisi vaarantunut, hän sanoo.

Juutinen kannustaa kuitenkin suomalaisia hankkimaan tunnistaumista varten verkkopankkitunnusten lisäksi matkapuhelinoperaattorin mobiilivarmenteen.

Nordean Elorannan mukaan koko suururakan tarkoituksena on rakentaa pohjaa tuleville, entistä paremmille palveluille. Uusissa järjestelmissä myös palveluiden kehittämisen sekä ylläpidon pitäisi olla nykyistä helpompia.

Tosin asiakkaille muutos ei näy uusina palveluina ainakaan vielä.