1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joukkoliikenne

Sairaanhoitopiiri pyytää Traficomia rajoittamaan joukkoliikenteen matkustajamääriä Varsinais-Suomessa – ilmaantuvuusluku nyt korkeimmillaan

Koronatartuntojan ilmaantuvuusluku on nyt epidemian korkein, 189. Turussa todettiin tiistaina 50 uutta koronatartuntaa.

Varsinais-Suomessa todettiin tiistaina 84 uutta koronatartuntaa. Kuvituskuva. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri (VSSHP) suosittaa, että matkustajamääriä joukkoliikenteessä rajoitettaisiin, nyt kun koronavirustartuntojen määrä on kasvussa.

Sairaanhoitopiiri tekee tartuntalain 58 f § edellyttämän ilmoituksen liikenne- ja viestintävirasto Traficomille joukkoliikennevälineissä toteutettavien rajoitusten edellytyksien selvittämiseksi.

– Joukkoliikenteeseen voi olla mahdollista tehdä rajoituksia, jotta tartuntamäärät saataisiin hallintaan. Nyt kaikki keinot tulisi ottaa käyttöön, sanoo sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä tiedotteessa.

Joukkoliikenteen matkustajamääriä voidaan rajoittaa sairaanhoitopiirien pyynnöstä ja sairaanhoitopiiri kerrallaan.

Rajoitus koskee busseja, junia ja kaikkia eri liikkumismuotoja, joissa on paljon ihmisiä kerrallaan kyydissä.

Ensimmäisestä tartunnasta vuosi

Varsinais-Suomen ilmaantuvuusluku on nyt koko koronaepidemian korkein eli 189 sataatuhatta asukasta kohden. Edellisen seurantajakson ajan ilmaantuvuusluku oli 158. Positiivisten osuus testatuista on noussut 5,2 prosenttiin.

Vuosi sitten 8. maaliskuuta todettiin Varsinais-Suomen ensimmäinen koronatartunta.

Koronavirusepidemian ensimmäisen vuoden aikana Varsinais-Suomessa todettiin yhteensä 6 111 tapausta.

– Olemme ylittäneet joulun tilanteen, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala.

Samassa taloudessa asuvien tartuntamäärä on suorastaan räjähtänyt. Liki puolessa tapauksista ei tiedetä, mistä tartunta on tullut.

Tyksissä on tällä hetkellä sairaalahoidossa 15 potilasta.

– Määrä on kaksi- ja puolikertaistunut viime viikolta, sanoo Rintala.

Nuoret aikuiset enemmistössä

Valtaosa tartuntamääristä Varsinais-Suomen alueella on 20–29-vuotiaiden joukossa.

– Koko epidemian kehittymiseen vaikuttaa nyt nuorten aikuisten käyttäytyminen. Jos noudatamme voimassa olevia rajoituksia, epidemia voi laantua kesäksi, sanoo Rintala.

Varsinais-Suomessa on varmistettu 64 koronan virusmuunnostapausta. Näistä suurin osa, 61 tapausta, on niin sanottua brittivarianttia ja kolme tapausta on Etelä-Afrikan varianttia. Virusmuunnosten todellinen määrä lienee kuitenkin moninkertainen.