Hyppää sisältöön

Terrorijärjestö Isis myi 7-vuotiaan jesiditytön verkossa – Turkin poliisi nappasi syylliset tekemällä korkeimman tarjouksen

Asiantuntijoiden mukaan terrorijärjestö Isis pystyy edelleen toimimaan Turkissa. Jesidiorjien myyntiyrityksiä on ollut useita.

Turkissa arvioidaan oleskelevan tuhansia Isisissä mukana olleita turkkilaisia. He pakenivat muun muassa Syyrian Raqqasta vuonna 2017, kun länsiliittouma vapautti kaupungin. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Terrorijärjestö Isisin niin kutsuttu kalifaatti kukistettiin Irakissa vuonna 2017 ja Syyriassa 2019. Silti Isisin jäseniä piileskelee edelleen Turkissa.

Viimeisin osoitus järjestön toiminnasta on 7-vuotiaan jesiditytön myynti niin kutsutussa pimeässä verkossa, raportoi Lähi-itään keskittynyt al-Monitor -julkaisu. (siirryt toiseen palveluun)

Helmikuun 23. päivänä verkkoon ilmestyi arabiankielinen ilmoitus, jossa oli kuva jesiditytöstä. Ilmoituksessa kerrottiin, että hinnasta voidaan neuvotella muun muassa sukulaisten kanssa.

Jesidiaktivistit etsivät kaapattuja

Turkin tiedustelu seuraa tarkasti pimeän verkon toimintaa jesidiaktivistien avustuksella.

Poliisi teki nopeasti korkeimman tarjouksen tytöstä. Viranomaiset esiintyivät tytön sukulaisina (siirryt toiseen palveluun) ja saivat selville kaappaajien osoitteen.

Tyttö pelastettiin seuraavana päivänä pääkaupunki Ankarassa tehdyssä ratsiassa.

Jesidit muistivat elokuun alussa 2019 Isisin hyökkäyksessä kuolleita ja kadonneita. Kuva: Gailah Haji /EPA

Virallisten tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun)yksi kaappaajista otettiin kiinni. Hänen epäillään olleen Isisin korkea-arvoinen jäsen Irakin Mosulissa. Poliisin mukaan mies oli tuonut tytön Irakista Turkkiin "sotasaaliina".

Tyttö on sosiaaliviranomaisten huostassa, kunnes jesidiaktivistit löytävät hänen sukulaisiaan Irakista.

Omaisten löytäminen on vaikeaa. Isisin toteuttamasta kansanmurhasta jesidivähemmistön asuinalueilla Irakin Sinjarissa on kulunut yli kuusi vuotta.

Lokakuussa 2014 YK arvioi, että terrorijärjestö tappoi alkusyksystä yli viisituhatta jesidiä ja sieppasi yli viisituhatta, pääasiassa naisia ja lapsia.

Kaapatut jesidinaiset joutuivat vuosikausiksi Isisin orjiksi. Heitä on pyritty löytämään esimerkiksi al-Holin leiriltä Koillis-Syyriasta. Terrorijärjestön perheenjäseniä sijoitettiin al-Holiin, kun Isis menetti viimeisen tukikohtansa Baghouzissa.

Turkissa ollut useita "huutokauppoja"

Kansainvälinen tutkimuslaitos International Crisis Group arvioi (siirryt toiseen palveluun), että Turkissa on tuhansia Syyriasta ja Irakista palanneita Isisin jäseniä.

Verkkojulkaisu al-Monitorin mukaan Turkissa on ollut viime vuosina useita tapauksia, joissa jesidejä on yritetty myydä verkossa.

Esimerkiksi heinäkuussa 2020 omaiset onnistuivat pelastamaan jesidinaisen Ankarasta, kun ilmoitus hänen myynnistään tuli verkkoon. Australiassa asuvat sukulaiset ostivat hänen vapautensa.

Lue lisää: