1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaalit

Perussuomalaisten ehdokasmäärä lähes kaksinkertaistui Hämeessä – keskustalla ja sosiaalidemokraateilla on vaikeampaa

Myös kristillisdemokraattien ehdokasasettelu onnistui. Valitsijayhdistyksillä on kuntavaaleissa paljon ehdokkaita.

vaalit
Helsingin kaupungin varastossa maan alla säilytetään arviolta 300 vaaliuurnaa.
Vaaliuurnat saavat vielä odotella, kun vaaleja siirrettiin parilla kuukaudella. Siirto antaa puolueille aikaa täydentää ehdokaslistojaan.Silja Viitala / Yle

PerussuomaIaisten kertomukset onnistuneesta ehdokasasettelusta saivat todistuksen tänään, kun puolueet jättivät ehdokaslistansa kuntien vaalilautakunnille. Yle Häme sai ehdokaslistat 16:n kunnan keskusvaalilautakunnalta. Lahden keskusvaalilautakunta ei julkaissut listoja, mutta kokoomus, sosiaalidemokraatit ja valitsijayhdistys Pro Lahti tiedottivat ehdokkaistaan itse.

Lahden lisäksi Hattula, Heinola, Jokioinen ja Kärkölä eivät toimittaneet listoja Yle Hämeelle.

Kuudentoista hämäläiskunnan perusteella perussuomalaisilla on lähes kaksinkertainen määrä ehdokkaita verrattuna edellisiin vaaleihin neljä vuotta sitten. Toinen menestyjä on kristillisdemokraatit, jolla on hieman enemmän ehdokkaita kuin viime kuntavaaleissa.

Pahiten ehdokasasettelu epäonnistui sosiaalidemokraateilla ja keskustalla. Molemmilla puolueilla on nyt viidennes vähemmän ehdokkaita edellisiin vaaleihin nähden. Kokoomus on kehunut ehdokaslukujaan valtakunnallisesti, mutta Hämeessä kokoomuksellakin on vähemmän ehdokkaita kuin neljä vuotta aiemmin. Näin on myös vasemmistoliitolla ja vihreillä.

Vaalien siirto toi lisäaikaa

Puolueet saavat täydentää ehdokaslistojaan toukokuun neljänteen päivään asti. Täysiä listoja puolueilla on tällä hetkellä vain Lahdessa ja Hämeenlinnassa. Lista on täysi, kun ehdokkaita on puolitoistakertainen määrä verrattuna siihen, montako valtuutettua kunnassa valitaan.

Lahdessa täydet listat on demareilla ja kokoomuksella. Hämeenlinnassa perussuomalaisilla on lista täynnä, samoin kokoomuksella, joka kuitenkin luovuttaa vaaliliiton vuoksi kaksi ehdokaspaikkaa ruotsalaisen kansanpuolueen ehdokkaille. RKP:lla on yksi ehdokas myös Riihimäellä, jossa puolue on vaaliliitossa keskustan kanssa.

Näissä vaaleissa valitsijayhdistyksillä on paljon ehdokkaita. Pro Lahti kertoo, että heillä on jo 52 ehdokasta. Lisäksi valitsijayhdistysten listoja on ainakin seitsemässä kunnassa. Lopella, Sysmässä ja Iitissä jopa kaksin kappalein.

Lue seuraavaksi