Hyppää sisältöön

Ylen tiedot: Hallituksen tarkoituksena on käsitellä ensi viikolla sulkutoimista johtuvia yritystukia – korvauksia voisi hakea huhtikuussa

Hallitus on päättänyt viime viikkojen aikana muun muassa ravintoloiden ja yksityisten harrastuspaikkojen sulkemisesta.

Hallitus päätti sulkea kiihtymis- ja leviämisvaiheen ravintolat kolmeksi viikoksi. Arkistokuva helmikuulta 2021. Kuva: Silja Viitala / Yle

Ylen tietojen mukaan hallituksen on tarkoitus käsitellä jo ensi viikolla tukia yrityksille, jotka kärsivät sulkutoimista.

Pian tämän jälkeen hallitus yrittää antaa esityksensä eduskunnan käsiteltäväksi.

Tuen tarkoituksena on korvata yrityksille koituvia tappioita, jotka johtuvat sulkutoimista.

Sulkeminen koskee lähinnä kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevien alueiden yrityksiä.

Perustuslakivaliokunta korosti vahvasti omassa lausunnossaan tammikuussa (siirryt toiseen palveluun), että yrityksiä on tuettava, jos ne joutuvat sulkemaan ovensa.

Monet yritykset ovatkin siitä lähtien odottaneet tietoa siitä, millaisia korvauksia ne saisivat tällaisessa tilanteessa.

Hallitus on arvioinut ravintoloita koskevassa esityksessä (siirryt toiseen palveluun), että sulkemisesta koituvat kustannukset olisivat 50 miljoonaa euroa.

Ylelle kuitenkin todetaan, että 50 miljoonaa euroa on ollut lähinnä virkamiesten käyttämä työluku.

Todelliset kustannukset selviävät vasta siinä vaiheessa, kun yrityksille ryhdytään maksamaan korvauksia.

Toisin sanoen valtio maksaa kaikille niille yrityksille korvaukset, jotka vain täyttävät korvauksien saamisen kriteerit.

Valtiokonttori jakaa tukea

Hallitus esitti ravintoloille tukea myös viime keväänä, kun eduskunta päätti sulkea ravintolat viime vuoden maaliskuun lopussa noin kuukaudeksi.

Tuen maksoi tuolloin Ely-keskusten ja TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus Keha. Nyt tuki on tarkoitus ohjata yrityksille Valtiokonttorin kautta.

Osaltaan tämä johtuu siitä, että sulkutoimista johtuva tuki on tarkoitus nivoa osaksi suurempaa kustannustukea, jossa rahaa maksetaan Valtiokonttorin kautta.

Muutoksella on tarkoitus myös nopeuttaa maksujen tilittämistä aiemmasta.

Hallitus tiedotti kolmannesta kustannustukipaketista viime viikon lopulla (siirryt toiseen palveluun). Kustannustuen tarkoituksena on tukea yrityksiä, joiden liikevaihto on tippunut 30 prosenttia viime vuoden marraskuun ja tämän vuoden helmikuun välisenä aikana.

Kustannustuki on edennyt jo eduskunnan käsittelyyn, joten sulkutoimista johtuvien korvauksien liittäminen osaksi esitystä riippuu nyt kansanedustajien tahdosta.

Mikäli sulkutoimista johtuva tuki saadaan liitettyä osaksi isompaa kustannustukea, sen olisi tarkoitus tulla voimaan huhtikuussa puolessa välissä.

Osaltaan ravintoloille ja muille sulkutoimien kohteeksi joutuneille yritykselle tarkoitetun korvauksen voimaantuloa saattaa hidastaa komission käsittely.

Voit keskustella artikkelista 11.3.2021 kello 23 asti.

Lue lisää: