Hyppää sisältöön

Maailmanlaajuinen tutkimus: Koronatartunnan saaneen potilaan leikkaushoidon viivästyttäminen viikolla vähentää tuntuvasti kuolemanriskiä

Suomessakin tehdyssä laajassa tutkimuksessa selvitettiin koronatartunnan saaneiden leikkaushoitojen onnistumista.

Koronapotilaan leikkaushoidon viivästyttäminen pienentää kuolemanriskiä. Arkistokuva. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Maailmanlaajuisen tutkimuksen mukaan leikkaushoidon siirto vähintään seitsemän viikon päähään koronadiagnoosista vähentää koronatartunnan saaneen potilaan kuolemanriskiä.

Tutkijat havaitsivat, että potilaat olivat yli kaksi ja puoli kertaa korkeammassa kuolemanriskissä, mikäli leikkaus tehtiin kuuden viikon aikana ensimmäisestä positiivisesta testituloksesta, verrattuna vähintään seitsemään viikkoon.

Tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) Suomen päätutkijana olleen Oulun yliopiston dosentti Joonas Kauppilan mukaan leikkauksen siirtäminen viikolla vähintään seitsemän viikon päähän todetusta sairastumisesta, tai kunnes oireet helpottuvat, on järkevää lähes kaikissa tilanteissa. Poikkeustilanteita ovat muun muassa päivystys- ja hätäleikkaukset. Potilaskohtainen arvio on tarpeen myös syöpäleikkauksissa.

– Koronainfektion aikana potilaan keuhkoja rasittavat sekä koronavirusinfektio että hengityskone. Näiden yhteisvaikutus nostaa leikkaukseen liittyviä riskejä voimakkaasti. Keuhkot ovat rasitustilassa myös vähäoireisella potilailla. Infektion oireiden lievittyminen ja viikon tuoma lisäaika parantavat koronaviruksen huonontamaa keuhkojen toimintaa, mikä vähentää leikkaukseen liittyviä riskejä, kertoo Kauppila.

Kauppilan mukaan kaikki riskit eivät kuitenkaan liity pelkästään nukutukseen ja hengityskoneeseen. Leikkaus itsessään aiheuttaa kudosvaurion, jolla on todennäköisesti myös suuri merkitys kuolleisuuteen koronavirusinfektion aikana ja jälkeen.

Kansainvälisessä CovidSurg Collaborative –tutkimusryhmässä oli mukana yli 15 000 kirurgia. He keräsivät yhden kuukauden aikana tietoja yli 140 000 potilaan leikkauksista lähes 1700 sairaalassa.

Tiedot kerättiin 116 eri maassa, mukaan lukien Suomi, Ruotsi, Iso-Britannia, Yhdysvallat, Brasilia, Intia ja Kiina. Kyseessä on yksi maailman suurimmista ja laajimmista kirurgian alan tutkimuksista.

.
.