1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansainvälinen kauppa

Sekä tuonti että vienti laskusuunnassa

Suomen kauppatase oli tammikuussa 300 miljoonaa euroa alijäämäinen, eli tuonti oli vientiä suurempaa.

Vienti EU-maihin laski tammikuussa ennakkotietojen mukaan 10 prosenttia. Nämä kontit kuvattiin Vuosaaren satamassa viime toukokuussa. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Suomen tavaraviennin arvo oli tammikuussa 10,6 prosenttia pienempi kuin viime vuoden tammikuussa, kertoo Tulli. (siirryt toiseen palveluun) Tuonnin arvo puolestaan laski tammikuussa 9,9 prosenttia viime vuoden tammikuuhun verrattuna.

Suomen tavaraviennin arvo oli tammikuussa Tullin ennakkotilaston mukaan 4,4 miljardia euroa. Tuonnin arvo oli 4,7 miljardia euroa.

Suomen kauppatase oli näin ollen tammikuussa 300 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Öljytuotteiden viennin arvo väheni ennakkotietojen mukaan seitsemän prosenttia viime vuoden tammikuusta. Paperin ja pahvin vienti laski 23 prosenttia ja paperimassan vienti 19 prosenttia.

Puutavaran viennin arvo sen sijaan kasvoi kahdeksan prosenttia. Teollisuuden koneiden ja laitteiden vienti laski 17 prosenttia, kuten myös sähköteknisten koneiden ja laitteiden vienti.

Kasvua tilastoitiin nikkelin ja malmien viennin arvoon.

Vienti EU-maihin laski tammikuussa ennakkotietojen mukaan 10 prosenttia. Vienti EU:n ulkopuolelle laski samaan aikaan hieman yli 11 prosenttia.

Vienti Ruotsiin laski tammikuussa lähes 10 prosenttia ja vienti Saksaan lähes 12 prosenttia.

Vienti Kiinaan laski lähes 23 prosenttia ja vienti Yhdysvaltoihin lähes kahdeksan prosenttia. Samaan aikaan vienti Venäjälle laski vain 0,4 prosenttia.