1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kotihoito

Päijät-sote kehittää uutta teknologiaa kotihoitoon – ministeriöltä lähes miljoona euroa kehitystyöhön

Teknisillä ratkaisuilla pyritään tukemaan vanhusten kotona asumista ja helpottamaan asiakkaiden kotona tehtävää hoitotyötä.

Tekniikan avulla voidaan seurata vaikka vanhusten päivän kulumista. Kuva: Antro Valo / Yle

Päijät-sote kehittää uusia teknologisia ratkaisuja kotihoitoon yhdessä LAB ammattikorkeakoulun kanssa. Päijät-sote käynnistää puolitoista vuotta kestävän hankkeen, jossa kokeillaan uusia laitteita ja sovelluksia kotihoidon apuna.

Teknisillä ratkaisuilla pyritään tukemaan vanhusten kotona asumista ja helpottamaan asiakkaiden kotona tehtävää hoitotyötä. Kotihoidon asiakkaat saavat uusia laitteita kokeiluun tai vakituiseen käyttöön puolitoista vuotta kestävän hankkeen aikana. Kotiin vietävien palvelujen tulosaluejohtaja Piritta Mattila kertoo, että laitteet voivat olla sellaisia, joita on jo käytössä, mutta nyt niihin lisätään automaatiota.

– Esimerkiksi verensokeri- tai verenpainemittarista voi mennä tulos suoraan potilastietojärjestelmään. Jos asiakas pystyy niitä itse tekemään, siihen ei silloin tarvita hoitajan välikättä.

Tekniikasta huolimatta ihmistä ei unohdeta

Kotimaassa ja ulkomailla on saatavilla monenlaista tekniikkaa hoitotyön avuksi. Kotihoidossa on jo tällä hetkellä käytössä esimerkiksi lääkeautomaatteja ja kuvapuhelinpalveluja.

Rahoituksen avulla Päijät-soten on mahdollista kokeilla uusia laitteita ja sovelluksia ja kerätä niistä kokemuksia. Mattila kertoo, että tavoitteena on kehittää myös täysin uutta tekniikka yhdessä LABin kanssa.

Kaikesta teknologia vouhotuksesta huolimatta Mattila painottaa, että ihmisen kohtaamista ei silti olla unohtamassa kotihoidossa. Tavoitteena on, että tekniikan avulla hoitajilta jää enemmän aikaa vanhuksille.

Satsauksen kotihoidon teknologian kehittäminen tekee mahdolliseksi sosiaali- ja terveysministeriön hankkeelle myöntämät 900 000 euroa. LABin osuus rahoituksesta on noin 100 000 euroa. Päijät-soten ja LABin omarahoitusosuuden kanssa kehitystyöhön on käytettävissä kokonaisuudessaan noin 1,8 miljoonaa euroa. Hankkeeseen palkataan kolme työntekijää.

Päijät-sotella on noin 1500 asiakasta säännöllisessä kotihoidossa.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.