Hyppää sisältöön

Demarikansanedustajilla hämmentävä virhe kirjallisessa kysymyksessään: "Olkiluodon tapauksessa ydinvoimalan välittömässä läheisyydessä sijaitsi Loviisa..."

Eveliina Heinäluoma (sd.) ja Hussein al-Taee (sd.) ovat huolissaan, että Olkiluodon taannoisesta häiriöstä ei informoitu lähiseudun asukkaita.

Olkiluodon ydinvoimala sijaitsee Eurajoella Satakunnassa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Demarikansanedustajat Eveliina Heinäluoma ja Hussein al-Taee ovat jättäneet hallitukselle kirjallisen kysymyksen (siirryt toiseen palveluun), jossa he ovat huolissaan ydinvoimaloiden poikkeustilanteiden aikaisesta tiedottamisesta.

Kysymyksen taustalla on Olkiluodon ydinvoimalassa Satakunnan Eurajoella joulukuussa sattunut vakava häiriötilanne. Pääkaupunkiseudulla asuvat Heinäluoma ja al-Taee sekoittavat kysymyksessään kuitenkin pahasti Suomen ydinvoimalapaikkakunnat.

– Olkiluodon tapauksessa ydinvoimalan välittömässä läheisyydessä sijaitsi Loviisa, mutta kovin kaukana ei ole myöskään väkirikas pääkaupunkiseutu, kaksikko toteaa.

Loviisassa sijaitsee kaksi Fortumin ydinvoimayksikköä, Olkiluodossa puolestaan kaksi TVO:n toiminnassa olevaa yksikköä.

Olkiluodon lähellä sijaitsee Rauma, toinen lähellä sijaitseva kaupunki on Pori. Loviisa sijaitsee lähellä pääkaupunkiseutua.

"Puhumme Loviisan laitoksesta..."

Kun Heinäluoma ja al-Taee saivat Twitterissä huomautuksia maantieteellisestä virheestään, Heinäluoma otti asiaan kantaa.

– Tekstiin on eksynyt ikävä virhe ja pahoittelemme sitä. Puhumme tietysti Loviisan laitoksesta ja pääkaupunkiseudun läheisyydestä. Tärkeä aihe kuitenkin, josta on käyty liian vähän keskustelua.

Loviisan ydinvoimala sijaitsee lähellä pääkaupunkiseutua. Kuva: Markku Rantala / Yle

Loviisan voimalaitoksessa ei ole viime aikoina tapahtunut vastaavia häiriötilanteita kuin Olkiluodossa. Olkiluodon joulukuinen häiriö oli Suomen ydinvoimahistoriassa poikkeuksellinen, mutta ihmishenkiä ei ollut vaarassa eikä tilanne asiantuntijoiden mukaan ollut erityisen vaarallinen.

Tiedotus sai pyyhkeitä

Viranomaisten ja ydinvoimayhtiö TVO:n tiedottaminen joulukuun tapahtumasta on saanut osakseen arvostelua.

Olkiluodon lähiseudun asukkaat ovat äskettäisen kyselyn tulosten mukaan tyytymättömiä viestintään, koska heille ei tullut tilanteesta riittävää tietoa. Myös kirjallisessa kysymyksessä viitataan kyselyn tuloksiin.

Kansanedustajakaksikko päättää kirjallisen kysymyksensä: Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta nyt esiintyneet epäkohdat ydinvoimalan häiriötilanteiden viestinnässä korjataan ja nopea tiedonvälitys alueen asukkaille varmistetaan?