Hyppää sisältöön

VR asettaa juniin maskipakon – johtaja: "Nyt oli oikea hetki tehdä tällainen liike"

Maskipakko koskee yli 12-vuotiaita. Ääritapauksessa maskiton matkustaja voidaan heittää junasta ulos.

VR:n tuoreimman asiakaskyselyn mukaan 65,5 prosenttia toivoi maskipakkoa juniin. Matkustajat käyttivät kasvomaskeja Helsingissä 19. helmikuuta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

VR kertoo asettavansa maskipakon yli 12-vuotiaille kaikkiin VR:n kauko- ja lähijuniin (D- ,G- ,M-, R-, T- ja Z-junat) torstaista alkaen. Vain terveydellisen esteen takia maskia ei tarvitse käyttää.

– Päivitämme matkustusehtomme siten, että matka edellyttää maskin käyttöä, kertoo VR:n matkustajaliikenteen johtaja Topi Simola Ylelle.

Hänen mukaansa junamatkustaminen on ollut turvallista koko korona-ajan. Junissa ei ole tapahtunut yhtään tartuntaa. Virusmuunnokset ovat saaneet kuitenkin VR:n miettimään ehtojaan uusiksi.

– Muuntoviruksen myötä liikkeellä on herkemmin tarttuvaa viruskantaa, ja tuntuu, että tämä on oikea hetki tehdä tällainen liike, Simola sanoo.

Hän lisää, että VR:n tuoreen asiakaskyselyn mukaan 65,5 prosenttia matkustajista toivoo maskipakkoa juniin.

Poistetaanko maskiton vastarannankiiski kyydistä?

Terveydelliset syyt estävät maskin käytön pienellä osalla asiakkaista. Todistusta terveydellisistä esteistä ei vaadita.

Jos matkustaja ei muiden syiden vuoksi suostu käyttämään maskia, hänen kanssaan ensisijaisesti neuvotellaan. Jos junassa on tilaa, hänet voidaan eristää.

Maskitonta matkustajaa ei hevillä heitetä pois kyydistä.

– Junasta poistaminen on aivan äärimmäinen toimi, mutta se on mahdollista kyllä, Simola sanoo.

Yritys voi asettaa itse omat käyttöehtonsa, ja nyt VR tekee siis niihin muutoksen. Laki kuitenkin määrittelee toiminnan terveydellisissä kysymyksissä.

– Jos on terveydellinen este käyttää maskia, voi tulla junaan, koska junaliikenne kuuluu lainsäädännössä välttämättömyyspalveluihin, Simola valottaa.

VR on ehtinyt saada reippaasti palautetta jo tämän päivän aikana. Simolan mukaan palaute on ollut lähinnä vain positiivista.

HSL ei pakota käyttämään maskia

Oman seurueen käyttöön varatussa hytissä tai makuuhytissä ei tarvitse käyttää maskia. Maskia on kuitenkin käytettävä junaan noustessa ja junassa liikkuessa.

Muita lähiliikenteen junia kuin D- ,G- ,M-, R-, T- ja Z-junia operoiva Helsingin seudun liikenne kertoo tiedotteessaan pyytävänsä käyttämään maskia joukkoliikenteessä, ellei sille ole terveydellistä estettä. HSL myös aikoo terävöittää maskeihin liittyvää viestintäänsä asemilla ja liikennevälineissä.

.
.