Hyppää sisältöön

Anneli Jäätteenmäki tekee paluun politiikkaan – pyrkii kotikaupunkinsa valtuustoon Lapualla

Suomen ensimmäinen naispääministeri ja politiikan konkari Anneli Jäätteenmäki on nyt ensimmäistä kertaa ehdolla kuntavaaleissa.

Entinen europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki on keskustan ehdokas kuntavaaleissa Lapualla. Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Suomen pitkäaikainen europarlamentaarikko ja maan ensimmäinen naispääministeri Anneli Jäätteenmäki palaa parin vuoden tauon jälkeen politiikkaan. Hän on keskustan listoilla ehdokkaana Lapuan kaupunginvaltuustoon.

– Olen aivan noviisi. Tämä on minulle uusi kokemus. En ole aikaisemmin ollut mukana kuntavaaleissa, Anneli Jäätteenmäki kertoo.

Hän ei ensin pyydettäessä innostunut mukaanlähdöstä, mutta tarkemmin asiaa mietittyään päätyi kirjoittamaan nimensä ehdokaspapereihin.

– Olen aina puhunut lähidemokratian puolesta, ja haluan auttaa ihmisiä arkipäivän asioissa.

Nöyrin mielin

Onko Lapuan ääninkuningatar jo ratkaistu, kun lähdit ehdokkaaksi?

– Mikään ei ole vielä selvää, kun ehdokasasettelukin vielä jatkuu. Vaalit ovat aina arvoitukselliset. Nöyrin mielin lähden hakemaan luottamusta.

Europarlamentissa 15 vuotta

Anneli Jäätteenmäki toimi Suomen europarlamentaarikkona vuosina 2004–2019. Hänet valittiin Euroopan unionin parlamenttiin Suomen äänikuningattarena vuonna 2004, ja hän uusi paikkansa vuoden n2009 ja 2014 vaaleissa. Viime eurovaaleissa hän ei enää asettunut ehdokkaaksi.

Anneli Jäätteenmäki toimi 2009–2014 Euroopan liberaalidemokraattien ryhmän varapuheenjohtajana. Kaudella 2015–2017 Jäätteenmäki on ollut koko parlamentin varapuhemiehenä.

Kotimaan politiikassa Anneli Jäätteenmäki toimi kahteen otteeseen ministerinä: vajaan vuoden Esko Ahon hallituksen oikeusministerinä ja reilun kahden kuukauden ajan pääministerinä.

Suomen eduskuntaan Anneli Jäätteenmäki valittiin ensimmäisen kerran vuonna 1987.

Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23 saakka.

Lue myös: Eurooppa on nyt aivan erilainen kuin 15 vuotta sitten, sanoo parlamentin jättävä Anneli Jäätteenmäki (64): "Innostus ja eteenpäin katsominen ovat poissa"