1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pelastustoiminta

Katso: Näin terrori-iskun aikana toimittaisiin Kajaanissa – kauko-ohjattava "mönkijä" voi olla apuna pelastajien työssä tulevaisuudessa

Kainuun pelastuslaitos demonstroi terrori-iskua ja testasi samalla uudenlaista teknologiaa onnettomuustilanteita varten.

Katso, miten terrori-iskun aikana toimittaisiin Kajaanissa
Katso, miten terrori-iskun aikana toimittaisiin Kajaanissa

Terrori-iskun kaltainen tilanne luotiin keskiviikkona Kajaanissa.

Kyseessä oli harjoitus, jossa Kainuun pelastuslaitos treenasi kuvitteellista tilannetta, jossa koulun tiloissa tuntematon henkilö oli aiheuttanut räjähdyksen sytyttäen yhteen koulun osaan tulipalon. Henkilö oli myös ottanut luokan panttivangiksi.

Harjoituksessa käytiin läpi pelastustoimia sekä testattiin uudenlaista teknologiaa, joka voisi parantaa pelastushenkilöstön työturvallisuutta ja tilannetietoisuutta.

Harjoitus oli osa kansainvälistä projektia, jossa ovat mukana myös Espanjasta Madrid ja Italiasta Moncalierin kaupunki. Molemmissa kaupungeissa pilotoitiin Kajaanin tavoin uutta pelastustekniikkaa. Madridissa harjoiteltiin pelastustoimia maanjäristystä ja Moncalierissa tulvaa varten.

  • Klikkaa jutun pääkuvaa ja katso videolta, miltä pelastustoiminta terrori-iskun kaltaisessa tilanteessa voi näyttää.

Kainuun pelastuslaitoksen palomestari Jaakko Schroderus uskoo, että esimerkiksi testissä ollut rakennuksen tiedustelussa käytettävä SUMMIT XL-niminen autonominen ajoneuvo on tulevaisuuden teknologiaa.

Palomestari Jaakko Schroderus edustaa Kainuun pelastuslaitosta kansainvälisessä FASTER-projektissa Kuva: Antti Tauriainen / Yle

Autonominen ajoneuvo tuli päivän aikana tutuksi myös palopäällikkö Jorma Pikkaraiselle. Ajoneuvon avulla Pikkarainen kollegoineen sai tehtyä tiedustelua koulurakennukseen.

– Tämä on kuin kauko-ohjattava mönkijä.

Pelastuslaitoksen käytössä oli myös pelastushenkilökunnan päälle puettavaa tekniikkaa, jonka avulla seurattiin heidän kehonsa lämpötilaa ja sykettä. Lisäksi pelastajilla oli älykelloja, joilla he viestittivät ahtaissa tiloissa evakuointikäskyjä erilaisilla kädenliikkeellä, ja info siirtyi johtopaikalle.

Palomestarina Schroderus nostaa tärkeäksi työkaluksi myös Kajaanin ammattikorkeakoulun kehittämän 3D-mallinnuksen, jonka avulla pelastustoimi pystyisi reaaliajassa reagoimaan esimerkiksi tulipalopaikalta saatavaan sensoridataan jo matkalla paikalle.

– Sillä pystytään tehostaan johtamista kohteessa ja nopeuttamaan pelastustoiminnan aloittamista.

Keskustelu on auki 12. maaliskuuta kello 23:een asti.