Hyppää sisältöön

Kokenut yliopisto-opettaja oli eri mieltä johtajan kanssa ja sai potkut – hovioikeus määräsi yli 40 000 euron korvaukset

Helsingin hovioikeuden mukaan Helsingin yliopisto irtisanoi opettajan perusteettomasti ja syrjivästi.

Helsingin yliopisto hävisi riidan opettajan irtisanomisesta hovioikeudessa. Kuvituskuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Helsingin yliopistolta vuonna 2016 potkut saanut kielten opettaja voitti irtisanomisensa laillisuutta koskevan riidan Helsingin hovioikeudessa.

Helsingin yliopisto irtisanoi yliopisto-opettajan laittomasti ja syrjivillä perusteilla, arvioi Helsingin hovioikeus tänään keskiiviikkona antamassaan tuomiossa. Yliopisto määrättiin maksamaan tapaukseen liittyen kaikkiaan noin 92 000 euroa korvauksia ja kuluja.

Hovioikeus määräsi yliopiston maksamaan irtisanotulle opettajalle yhteensä 42 000 euron korvaukset. Perusteettomasta irtisanomisesta yliopisto joutuu maksamaan opettajalle 34 000 euroa eli noin 13 kuukauden palkkaa vastaavan summan.

Lisäksi yliopisto määrättiin maksamaan hänelle 8 000 euron korvaukset syrjinnästä. Korvauksia kovennettiin sillä perusteella, että opettajalla oli taustallaan pitkä työura yliopistolla. Irtisanominen syrjinnän vuoksi oli siksi erityisen loukkaavaa.

Opettaja jäi työttömäksi potkujen jälkeen, ja hän sai ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Yliopisto määrättiin maksamaan tästä noin 18 000 euroa takaisin Työllisyysrahastolle.

Lisäksi yliopisto määrättiin maksamaan noin 25 000 euroa opettajan oikeudenkäyntikuluja sekä noin 7 000 oikeusavustajan palkkioita.

Erimieliset saivat potkut

Yliopisto irtisanoi kokeneen opettajan huhtikuussa 2016 tuotannollisiin ja taloudellisiin syihin vedoten. Hallitus oli päättänyt leikata yliopiston määrärahoja vuonna 2015 yhteensä 106 miljoonalla eurolla vuoteen 2020 mennessä.

Siksi yliopisto joutui säästämään ja järjestämään toimintaansa uudelleen. Yliopisto aloitti yhteistoimintaneuvottelut henkilöstön vähentämiseksi syksyllä 2015. Se irtisanoi yt-neuvotteluissa kaikkiaan 370 työntekijää.

Hovioikeuden mukaan yliopistolla oli tässä tilanteessa tuotannolliset ja taloudelliset perusteet opettajan irtisanomiseen, mutta hänet oli valikoitu irtisanottavaksi syrjivistä, henkilöön liittyneistä syistä.

Todistajien mukaan päätös opettajan irtisanomisesta oli tehty jo ennen kuin hänen opettamansa kielen opetusta päätettiin vähentää. Erään todistajan mukaan kielikeskuksen johtohenkilö oli tuonut esiin opettajan irtisanomisen erimielisen keskustelun jälkeen.

Opettajan näkemykset yksikön kehittämisestä poikkesivat johdon näkemyksistä. Todistajien mukaan kielikeskuksesta oli irtisanottu toinenkin opettaja, jolla oli ollut eriäviä näkemyksiä johdon kanssa.

Opettajan mukaan yliopisto oli rikkonut myös takaisinottovelvollisuutta, koska yksikköön oli palkattu uusi työntekijä hänen irtisanomisensa jälkeen. Hovioikeus ei kuitenkaan arvioinut tätä asiaa, koska se näki koko irtisanomisen perusteettomana.

Yliopisto kiisti opettajan väitteet

Helsingin yliopisto voitti jutun Helsingin käräjäoikeudessa. Käräjäoikeuden mukaan yliopistolla oli hallituksen esittämien leikkausten vuoksi perusteet irtisanomiseen. Käräjäoikeuden mukaan myös opettajan opetustuntien vähentäminen kävi syyksi irtisanomiseen.

Yliopisto kiistää syrjinnän. Sen mukaan opettaja irtisanottiin kokonaisarvioinnin perusteella. Yliopiston mukaan se ei ollut rikkonut irtisanomisjärjestystä eikä takaisinottovelvollisuutta.

Yliopisto vaati hovioikeudessa opettajalta korkeampia korvauksia oikeudenkäyntikuluista. Molemmat osapuolet vaativat toistensa hovioikeuden valitusten hylkäämistä. Hovioikeus hylkäsi kaikki yliopiston vaatimukset.

Ratkaisuun voi hakea muutosta korkeimmasta oikeudesta, jos korkein oikeus antaa valitusluvan.

Helsingin yliopisto on tuomittu yt-neuvotteluihin liittyneistä riidoista aiemminkin. Hovioikeus tuomitsi yliopiston joulukuussa 2020 professorina toimineen miehen perusteettomasta irtisanomisesta.

Lisäksi yliopisto on tuomittu yt-lain rikkomisesta.

Lisää aiheesta:

.
.