1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koulupoissaolo

Perhevalmentajat auttavat perheitä koulupoissaolojen kanssa

Kotoa kouluun -perhevalmentajan voi kutsua apuun perhe, koulu tai muu perheen kanssa työskentelevä taho.

Koulupoissaolo
Tyhjä luokkahuone.
Kaupunki haluaa palkata lisäkäsiä mielenterveystyöhön kouluihin. Kuvituskuva. Benjamin Suomela / Yle

Turussa on kehitetty yhteistyöhanke auttamaan alakoululaisia ja heidän perheitään, kun perheessä kamppaillaan koulupoissaolojen kanssa.

Maaliskuun alussa alkaneessa Kotoa kouluun -toiminnassa perhevalmentajat jalkautuvat perheiden kotiin selvittämään poissaolojen syytä.

Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:stä perhevalmentaja Minna Huunonen sanoo, että alakoululaisten poissaolot ovat kasvava ongelma.

– Kun ongelmat alkavat jo alakoulussa, on niihin vaikeampi ottaa kiinni yläkoulussa.

Huunosen mukaan koulupoissaolot voivat johtua monenlaisista syistä. Taustalla voi olla muu muassa kiusaamista, mielenterveysongelmia, perheen kokemia haasteita, oppimisvaikeuksia tai yksinäisyyttä.

Työ räätälöidään lapsen ja perheen tarpeiden mukaan. Yhteistyössä mukana on myös koulu.

Perheille maksuton

Toiminta on perheille maksutonta. Yhteyttä perhevalmentajiin voi ottaa huoltaja, koulu tai muu perheen kanssa toimiva taho.

Palvelua on saatavilla sekä suomeksi että ruotsiksi.

Kotoa kouluun -toiminta tapahtuu Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n alaisuudessa sekä tutkimusyhteistyössä järjestön tiedekummien kanssa.

Toimintaan on saatu rahoitus kolmelta turkulaiselta säätiöltä, jotka ovat Johanna och G.A. Petrelius Stiftelse, C.G. Sundells Stiftelse ja Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet.