1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

"Jäätävän iso juttu", sanoo 19-vuotias Emilia Uljas – nuoret ehdokkaat saattavat jäädä kokonaan pois kuntavaaleista

Takaisin Pasilaan -podcastissa vieraileva Lukiolaisten liiton puheenjohtaja sanoo, että vaalien siirto on nuorille iso juttu.

kuntavaalit
Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Emilia Uljas.
Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Emilia Uljas vierailee Takaisin Pasilaan -podcastissa.Benjamin Suomela / Yle

Kuntavaalien siirtäminen ei ole kaikille ihan yhdentekevää. Suomen Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Emilia Uljaalle vuoden 2021 kuntavaalit ovat täysin poikkeukselliset - tämä on Uljaan ensimmäinen kerta vaaliuurnilla ja nyt äänen antamista lykätään.

Kuuntele Takaisin Pasilaan tästä

Uljas vierailee Takaisin Pasilaan -podcastissa, jossa keskustellaan nuorista ja kuntavaalien siirrosta. Puheenjohtajakaudellaan Uljas on tehnyt työtä nuorten äänestysintoa edistääkseen. Viime kuntavaaleissa vain yksi kolmasosa 18-24-vuotiaista käytti äänioikeuttaan. Uljaan pelko on, että nuorten äänestysinto laskee kuntavaalien siirron vuoksi.

– Nuoret eivät välttämättä saa oppilaitoksista sitä tarvittavaa kannustusta äänestämään lähtemiselle, kun äänestäminen on vasta kesäkuussa. Uljas sanoo.

Huolta aiheuttaa Uljaan mukaan myös se, että lähteekö opiskelijat opiskelupaikkakunniltaan kotipaikkakunnille äänestämään kesätyörupeaman keskellä.

Nuorten äänestäjien lisäksi Uljasta mietityttää nuorten kuntavaaliehdokkaiden tilanne. Kuntavaaliehdokkaat ovat joutuneet miettimään uudestaan kampanjasuunnitelmiaan ja laittamaan mainoskampanjoinnin paussille. Uljaan mielestä nuoret ja vähävaraiset ovat jo nyt aliedustettuina valtuustoissa.

Uljaan mielestä nuorten äänestysintoa voisi lisätä nostamalla kuntavaaleja medioissa. Medioiden pitäisi pitää nuorten mielenkiintoa yllä ja kertoa enemmän, miten politiikka on tärkeää kuntatasollakin.

– Kunnissa päätetään juuri kaikkein konkreettisimmat asiat. Tuntuu, että monet ei edes tiedä, mistä kunnissa päätetään. Uljas toteaa.

Kuntavaalien siirrosta aiheutunut mielipaha on Uljaan mielestä voitava kääntää äänestysinnoksi.

– Jos puhdas ketutus on se nuorten äänestysinnon liikkeelle paneva voima, se on ehdottomasti hyvä asia! Uljas sanoo.

Kuuntele Takaisin Pasilaan -podcastia Yle Areenassa!

Lue myös:

Emilia Kangaskolkka, 17, pääsee ehdokkaaksi kuntavaaleihin – lähes 9 000 nuorta ehtii saada äänioikeuden ennen uutta vaalipäivää

Keskustele aiheesta 11.3. klo 23 asti!

Lue seuraavaksi