1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. moottoriurheilu

Kymiring piti poikkeuksellisen tiedotustilaisuuden: kertoi etukäteen medialle, mihin kysymyksiin ei aio vastata

Journalistiliiton puheenjohtajan mukaan on poikkeuksellista, että kysymysten esittämistä ohjaillaan ennakkoon.

Kymiringin toimitusjohtaja vakuuttaa, että yhtiön asioista kerrotaan tarkemmin keväämmällä. Arkistokuva. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Moottoriratayhtiö Kymiring piti keskiviikkona netissä tiedotustilaisuuden, jonka aiheena oli Iitin radalle rakentuva 5G-verkko. Sen avulla esimerkiksi vältetään netin ruuhkautuminen isojen tapahtumien yhteydessä ja mahdollistetaan monia uusia keinoja välittää tunnelmia radalta.

Kymiringin toimitusjohtaja Markku Pietilän lisäksi tilaisuudessa puhuivat Nokian ja EDZCOMin edustajat.

Infon kutsun liitteenä lähetettiin myös lista aiheista, joita tiedotustilaisuudessa ei tultaisi kommentoimaan. Listalla oli muun muassa kysymys Kymiringin rahoitustilanteesta ja 5G-verkon valmistumisaikataulusta.

Kuvakaappaus tiedotustilaisuuden kutsun liitteenä tullusta listasta. Kuva: Yle

On poikkeuksellista, että tiedotustilaisuuteen osallistuville annetaan lista kysymyksistä, joita ei kannata tuoda esiin. Journalistiliiton puheenjohtajan Hanne Ahon mukaan Suomessa on kautta historian tavattu käydä avointa keskustelua, ja toimittajat saavat kysyä mitä vaan jopa valtionhallinnon edustajilta aina presidenttiä myöden.

– Tällaista ennakkosensuurin tapaista kulttuuria ei Suomessa ole, se on ehkä amerikkalainen ilmiö, hän toteaa.

Yksityisellä yrityksellä on oikeus itse valita, mihin kysymyksiin se vastaa. Aho kuitenkin muistuttaa, että tämänkaltaiset listat ovat omiaan herättämään vahvoja epäluuloja ja kysymyksiä siitä, mitä ihmisille jätetään kertomatta.

Kysyimme Kymiringin toimitusjohtajalta Markku Pietilältä, miksi medialle kerrottiin etukäteen, mistä asioista ei kannata kysyä. Pietilän mukaan rajaaminen oli tarkoituksenmukaista, eikä mitään ollut tarkoitus pimittää.

5G-tiedotustilaisuuden kutsussa listattiin kysymyksiä, joihin ei tulla antamaan vastauksia. Kuuntele, miten Kymiringin toimitusjohtaja Markku Pietilä perustelee rajausta toimittaja Sini Ojanperälle.

Turva-alueet päivitetty

Kymiringin toimitusjohtaja Markku Pietilä kertoi keskiviikon tiedotustilaisuuden aluksi jonkin verran radan tilanteesta. Hänen mukaansa Kymiringillä ollaan hyvää vauhtia siirtymässä rakentamisvaiheesta käyttövaiheeseen.

Kuluneet puoli vuotta on käytetty pitkälti turva-alueiden päivittämiseen, jotta ne vastaisivat FIMin eli kansainvälisen moottoripyöräilyliiton vaatimuksia. Aluelle on myös rakennettu muun muassa meluvalleja.

– Lähdemme siitä, että päivitykset tarkastetaan viimeistään toukokuussa ja että ne tulevat vastaamaan vaatimuksia, joita tämäntyyppiseltä radalta edellytetään, Pietilä lausui infossa.

Iitissä ajetaan ensimmäinen ratamoottoripyöräilyn Moto GP -osakilpailu heinäkuussa 2021. Kymiringille on myönnetty valtionavustusta. Ratayhtiön suurimmat omistajat ovat AKK Sports Oy, Suomen Moottoriliitto, A. Ahlström Kiinteistöt Oy ja Iitin kunta.

Yhtiö tiedotti rahoitustilanteestaan viimeksi syksyllä 2020.

Lue myös:

Siirrettyyn Iitin MotoGP-kisaviikonloppuun myyty 10 000 lippua – "Lipunmyynti lähti liikkeelle tosi hyvin"

Kymiring on saanut kasaan puuttuvat rahat – rahoittajilta luvassa yli 12 miljoonan potti

Lahden osakkuus ratayhtiö Kymiringiin kaatui – hallinto-oikeus kumosi valtuuston päätöksen