1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvaltojen politiikka

USA:n senaatti vahvisti Merrick Garlandin nimityksen oikeusministeriksi

Republikaanienemmistöinen senaatti esti noin viisi vuotta sitten Garlandin nimittämisen maan korkeimpaan oikeuteen.

68-vuotiasta Merrick Garlandia pidetään poliittisesti maltillisena liberaalina. Kuva: Shawn Thew/ EPA

Yhdysvaltain senaatti vahvisti keskiviikkona Merrick Garlandin nimityksen maan oikeusministeriksi. Senaatti äänesti nimityksen vahvistamisen puolesta äänin 70–30.

Garlandin nimitys vahvistettiin noin viisi vuotta sen jälkeen, kun silloinen republikaanienemmistöinen senaatti esti hänen nimittämisensä maan korkeimpaan oikeuteen.

Arvostettu 68-vuotias tuomari Garland on luvannut muun muassa taistella kotimaista terrorismia vastaan ja tuoda tammikuussa kongressitaloon hyökänneet ex-presidentti Donald Trumpin kannattajat oikeuden eteen.

Hän nosti vahvistuskuulemisessaan yhdeksi painopisteeksi myös kansalaisten tasavertaisuuden varmistamisen ja syrjinnän kitkemisen.

Hän muistutti, että tasavertaisten oikeuksien takaaminen vähemmistöille on yhä keskeneräinen ja kiireellinen tehtävä. Garlandin mukaan vähemmistöt kokevat syrjintää esimerkiksi asunto- ja työmarkkinoilla.

Lisäksi Garland on luvannut palauttaa oikeusministeriön epäpoliittiselle tielle Trumpin kauden jälkeen. Trumpin jälkimmäisen oikeusministerin Bill Barrin aikana oikeusministeriön katsottiin usein ajavan presidentin henkilökohtaisia etuja, mikä kismitti useimpia ministeriön työntekijöitä ja poikkesi aiemmasta perinteestä.

Uutta oikeusministeriä pidetään poliittisesti maltillisena liberaalina.

Tuomarinimityksen estäminen nousi esille myös viime vuonna

Garland oli vähällä päätyä korkeimman oikeuden tuomariksi vuonna 2016, kun silloinen presidentti Barack Obama nimesi hänet tuomariehdokkaaksi oikeudessa vapautuneeseen paikkaan.

Republikaanienemmistöinen senaatti teki kuitenkin ennenkuulumattoman peliliikkeen eikä suostunut ottamaan Garlandin nimitystä edes käsittelyyn. Päätöstä perusteltiin sillä, ettei asiasta pitäisi päättää niin lähellä vaaleja, kun istuvan presidentin virkakausi on päättymässä. Vaaleihin oli tuolloin vielä yhdeksän kuukautta. Seuraavana vuonna Trumpin aloitettua presidenttinä tyhjä paikka täytettiin konservatiivisella tuomarilla.

Republikaanisenaattoreita kritisoitiin Trumpin kauden lopulla, kun Trumpin tuomariehdokkaan Amy Coney Barrettin nimitys kaahattiin maaliin pikavauhtia. Barrettin astuessa virkaan presidentinvaaleihin oli vain noin viikko.

Garlandin ministerinimityksen puolesta keskiviikkona äänestäneiden kahdenkymmenen republikaanisenaattorin joukossa oli muun muassa senaatin republikaanien johtaja Mitch McConnell. McConnell teki vuonna 2016 kiistellyn päätöksen jättää tuomatta Obaman ehdokasta senaatin äänestettäväksi.

Fudgella vastassa koronan pahentama asuntokriisi

Senaatti vahvisti keskiviikkona myös muita presidentti Joe Bidenin hallinnon kannalta tärkeitä nimityksiä. Keskiviikkona vahvistettiin Bidenin ehdokkaat asunto- ja kaupunkikehityksen ministeriksi sekä ympäristönsuojeluvirasto EPA:n johtajaksi.

Näistä ensimmäisenä mainittuun tehtävään valittiin Ohion osavaltiota edustava demokraattien kongressiedustaja Marcia Fudge. Hänestä tulee yli 40 vuoteen ensimmäinen musta nainen, joka nousee kyseiseen tehtävään. Fudgen valinnasta päätettiin äänin 66–34.

Uutiskanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan Fudge on ollut kongressin jäsenenä vuodesta 2008. Hänen nimityksensä asunto- ja kaupunkikehityksen ministeriksi jättää paikan vapaaksi edustajainhuoneessa, jossa demokraateilla on hienoinen enemmistö.

Ministerinä hänellä on vastassaan asuntokriisi, jota koronapandemia on pahentanut entisestään.

Regan aikoo palauttaa tieteen ympäristönsuojeluvirastoon

Yhdysvaltalaislehti Washington Post (siirryt toiseen palveluun) puolestaan kertoi senaatin vahvistaneen Bidenin ehdokkaan Michael Reganin EPA:n seuraavaksi johtajaksi. Myös Reganin vahvistaminen tapahtui senaatissa äänin 66–34.

Regan työskenteli EPA:ssa myös Bill Clintonin ja George W. Bushin kausilla, mutta nyt hänestä tulee ensimmäinen musta mies viraston johdossa. Obaman kaudella EPA:n johdossa oli historiansa ensimmäinen musta nainen Lisa Jackson, joka luotsasi virastoa neljän vuoden ajan.

Viime kuussa Regan lupasi vahvistuskuulemisessaan palauttavansa tieteen ja läpinäkyvyyden virastoon, jonka Trumpin presidenttikauden aikaisia toimia on kritisoitu kovasti.

Trumpin hallinto päätti muun muassa heikentää ilmansaasteiden hillitsemistä. Lääketieteen lehti Lancetissa viime kuussa julkaistussa raportissa kerrottiin Trumpin ympäristöön ja ilmastoon liittyvien toimien lisänneen kuolemia Yhdysvalloissa. Lisäksi Trumpin hallinnon kivihiilen, öljyn ja kaasun käyttöä rohkaisevan politiikan ja hallinnon aikana heikentyneiden päästöstandardien kerrottiin kiihdyttäneen kasvihuonekaasujen pääsemistä ilmakehään.

Presidentti Biden on luvannut muun muassa leikata Yhdysvaltain kasvihuonekaasupäästöjä.