1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lumi

Seinän varteen kasautunut lumi voi tuoda ikävän yllätyksen – tarkastuslenkki talon ympäri on talvella paikallaan

Tänä talvena lunta on monin paikoin niin paljon, että esimerkiksi talon tuuletusluukut ovat voineet hautautua kinoksiin.

Talon ympärille pakkautuneet lumet kannattaa lapioida välillä pois, että tuuletusaukot pysyvät näkyvillä. Kuva: Minna Matintupa / Yle

Yli metrin paksuiset kinokset ovat tänä talvena tuttu näky etelästä pohjoiseen. Katolta pudonneet tai pudotetut lumet ovat monin paikoin pakkautuneet talon seinustalle korkeaksi keoksi, ja tämä voi aiheuttaa vahinkoa koko kiinteistölle.

Rakennustekninen asiantuntija Johanna Honkala Jyväskylästä muistuttaa, että runsaslumisena talvena on hyvä tehdä välillä tarkastuskäyntejä talonsa ympärillä.

– Tänä talvena lunta voi olla seinustalla niin paljon, että sokkelit ja tuuletusluukut ovat hautautuneet kinokseen. Tuuletusaukkojen pitäisi kuitenkin olla aina näkyvillä.

– Esimerkiksi saunan lattian korvausilmaventtiili on usein rakennuksen vierustalla, ja sekin voi olla nyt lumen peitossa, Honkala toteaa.

Johanna Honkala työskentelee rakennusteknisenä asiantuntijana Raksystemsillä Jyväskylässä. Kuva: Johanna Honkala

Ongelmia voi koitua myös taloihin, joissa on tuulettuva alapohja eli rossipohja. Pohjan tuuletus estyy, jos sokkelin tuuletusluukut ovat pitkään lumen peitossa..

Lumi aiheuttaa muutakin harmia etenkin keväällä, kun päivä- ja yölämpötilat vaihtelevat suuresti. Päivällä aurinko sulattaa lunta ja yöpakkaset jäädyttävät sitä, mikä koettelee talon rakenteita ja voi erityisesti rapauttaa sokkelia.

Parhaiten vaurioilta turvassa ovat Honkalan mukaan sellaiset seinärakenteet, joissa on tuuletusväli - esimerkiksi puutalot, joiden ulkoverhouksen takana on tuuletusväli.

Sokkelia suojaavan patolevyn merkitys korostuu lumisina talvina, kun lumet sulavat perustusten vierustoilla. Myös toimiva salaojajärjestelmä vähentää rakenteiden kosteusrasitusta.

Johanna Honkala sanoo, että lumensulamisesta voi tulla muutenkin ongelmia, ellei kiinteistön tontilla ole kiinnitetty huomiota maan kallistuksiin.

– Sulamisveden pitää valua rakennuksen vierustalta poispäin maan pintaa pitkin, ei rakennusta kohti, Honkala tähdentää.