Hyppää sisältöön

Lappilaisten yrittäjien tuskainen koronavuosi – tuhannet yritykset ovat painineet koronatukihakemusten kanssa, eivätkä ihan turhaan

Lappilaiset yritykset ovat saaneet korona-ajan tukea noin 70 miljoonaa euroa.

Rinteenkulman Choco Delin kahvila toimii ravintolasulun aikana vain nouto- ja ulosmyyntipisteenä. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Lapin Yrityksille on myönnetty koronatukia yhteensä noin 70 miljoonaa euroa. Tulonmenetysten ja kulujen kattamiseksi on yrityksille ollut tarjolla yhteensä kuusi erilaista tukikanavaa. Useamman työntekijän yritykset tekivät yhteensä yli 4100 tukihakemusta. Lisäksi noin pari tuhatta yksinyrittäjää haki koronatukea kunnilta.

Rovaniemeläinen Jouko Rajanen omistaa kaksi yritystä. Koronan keskellä työtä riittää, koska Rajasella on valmistumassa uudet tuotantotilat yrityksille.

Vuosi sitten keväällä alkanut tuskallinen koronavuosi ja sen myötä matkailun hiipuminen on aiheuttanut ongelmia myös Rajasen yritystoiminnalle.

Yrittäjä Jouko Rajanen on saanut yrityksilleen tukea Business Finlandin lisäksi KEHA-keskukselta. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Business Finlandilta saadut sadantuhannen euron kehittämistuet kummallekin yritykselle sekä ravintolatoimintaan saatu tuki KEHA-keskukselta ovat olleet Jouko Rajasen mukaan toiminnan kannalta merkittäviä.

– Sen turvin me ollaan pystytty pitämään meidän porukka töissä ja suurimmilta lomautuksista ollaan vältytty. Ja ollaan siten pystytty kehittämään molempien firmojen liiketoimintaa.

Molemmilla yrityksillä on tehty tosi paljon tuotekehitystä.

Rajasen yritysten toiminta on jatkunut koronatukien ansiosta. Kun koronatukijärjestelmiä kehiteltiin viime vuonna, moni yritys oli vaikeuksissa oikean tuki-instrumentin löytämisessä.

– Kyllähän ensireaktio oli sellainen, että niitä ei tahtonut löytyä ja säännökset olivat sekavia elikkä ne ei olleet ihan helposti tavoitettavissa. Mutta kyllä niitä hakemuksia on Lapista tehty todella paljon, kertoo Lapin yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo.

Lapin yrityksille on saatu kaikkiaan noin 70 miljoonaa euroa koronatukia tähän mennessä.

Lapin yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Tukea maksettu yrittäjille kuuden tukijärjestelmän kautta

Ensimmäiset koronatukien jakajat olivat vuoden 2020 keväällä Ely-keskus ja Business Finland. Perässä tulivat KEHA-keskus, Valtiokonttori ja kunnat.

Ely jakoi tukia 1-5 henkilöä työllistäville yrityksille. Haettavana oli tilanneanalyysi- ja kehittämisrahoitusta. Lisäksi elyn kautta on voinut hakea maaseudun yritysten ja alkutuotannon väliaikaista tukea.

Lapin ely-keskuksen vastuualuejohtajan Marja Perälän mukaan elystä on myönnetty noin 1250 yritykselle tukea yhteensä noin 16 miljoonaa euroa.

1–5 henkeä työllistävien yritystukien haku elyltä päättyi kesäkuussa 2020. Sen sijaan kalatalous- ja maaseudun yritysten ja alkutuotannon väliaikaisen tuen haut jatkuvat 30.6.2021 saakka.

Lapin ely-keskuksen vastuualuejohtaja Marja Perälä. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Business Finland jakoi tukea suuremmille yrityksille. Haettavana oli esiselvitysrahoitusta ja kehittämisrahoitusta liiketoiminnan häiriötilanteisiin. Tuen haku päättyi kesäkuussa 2020.

Business Finlandilta on saanut 575 lappilaista yritystä tukea yhteensä 31 943 293 euroa.

Lisäksi tuki ravitsemusliiketoiminnalle oli haettavana KEHA.keskukselta. Hakuaika päättyi elokuussa 2020 ja tukea myönnettiin 201 lappilaiselle yritykselle yhteensä 3 173 894 euroa.

Yksinyrittäjien oli mahdollista hakea koronan aiheuttamiin tappioihin 2000 euron avustuksen kuntien kautta. Haku päättyi 2020 syyskuussa.

Otostarkastelun perusteella Lapissa yksinyrittäjistä tukea haki alle kolmannes yksinyrittäjistä.

Muun muassa Rovaniemen kaupunki myönsi tukea 512 yrittäjälle yhteensä 1 024 000 euroa eli 41 prosenttia varatusta tukipotista.

Inarin kunta myönsi tukea 91 yritykselle yhteensä 182 000 euroa. Tämä oli 42 prosenttia varatusta tukisummasta.

Kummallakin paikkakunnalla yksinyrittäjien määrä oli laskettu selvästi suuremmaksi joten sen perusteella vain neljäsosa yksinyrittäjistä sai koronatukea

Valtiokonttorin kautta yritykset ovat voineet hakea tukea kahteen otteeseen. Ensimmäinen hakukierros oli heinä-elokuussa 2020 ja toinen hakukierros alkoi 2020 joulukuussa ja päättyi 2021 helmikuun lopussa.

Ensimmäisellä kierroksella (siirryt toiseen palveluun) Lapista haki kustannustukea 585 yritystä. Hakemuksista hylättiin 424 ja hyväksyttiin 215.

Toisella kierroksella (siirryt toiseen palveluun) tukea hakeneita yrityksiä oli 708 ja päätöksen saaneita oli keskiviikkona 11.3 yhteensä 687. Myönteisen päätöksen on saanut 297 ja kielteisen 390 yritystä.

Lapin Krassi on saanut Business Finlandilta kehittämistukea. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Tuista on ollut suuri hyöty yrityksille

Yhteensä Lapin yrityksille on myönnetty koronatukea noin 70 miljoonaa euroa. Tukea saaneille yrityksille ja alueen elinvoimalle tällä summalla on ollut suuri merkitys.

– Tiedossa on yrityksiä jotka ovat pystyneet kehittämään toimintaansa ja luomaan uutta liiketoimintaa näiden kehittämistukien avulla. Sitten yksinyrittäjätuki, työmarkkinatuet ja kustannustuet ovat todellakin kantaneet yrityksiä eteenpäin kiinteiden kustannusten osalta, arvioi Lapin yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo.

Kaikesta huolimatta vain pieni osa verotusrekisterissä olevista Lapin yrityksistä on saanut tai edes hakenut koronatukea. Tästä hyvänä esimerkkinä on Valtiokonttorin kustannustuki.

– Tästä populasta eli alle kymmenestä tuhannesta yrityksestä ainoastaan 708 on hakenut kustannustukea tällä toisella tukikierroksella. Se on 7,2 prosenttia kaikista näistä yrityksistä eli valitettavan vähän, kertoo Valtiokonttorin palvelujohtaja Mari Selviranta.

Valtiokonttorin palvelujohtaja Mari Selviranta. Kuva: Valtiokonttori

Moni hakija on myös karvaasti pettynyt, koska hakemuksia on hylätty paljon. Kustannustukihakemuksista ensimmäisellä kierroksella hylättiin jopa 68 prosenttia ja toisellakin 58 prosenttia hakemuksista.

Mari Selvirannan mukaan suurin syy hakemusten hylkäämiselle on se, että liikevaihto ei ole tippunut riittävästi. Edellytyksenä on 30 prosentin liikevaihdon lasku vertailuajankohtana.

Toiseksi suurin hylkäämissyy toisella kierroksella on ollut se, että tuen maksamisen alaraja oli 2000 euroa eli alle 2000 euron kustannustukea ei maksettu, selvittää Mari Selviranta hakemusten isoja hylkäämisprosentteja.

Tukien lisäksi Finnvera on Lapissa myöntänyt koronan vuoksi ennätyksellisen paljon lainatakauksia.

– Viime vuosi oli 2000-luvun ennätys rahoituksen myöntämisessä Lappiin, yhteensä 46,7 miljoonaa euroa. Edellisenä vuonna 24,5 miljoonaa Kappaleissa rahoituspäätökset kasvoivat 52 prosenttia, kertoo Finnveran Lapin aluepäällikkö Kari Tuominen.

Tuomisen mukaan Lapissa tehtiin lisäksi maksujärjestelyjä niin, että juuri yksikään matkailuyrityksistä ei ole lyhentänyt lainojaan vuoteen ja nyt on menossa uusi kierros lyhennysvapaiden osalta.

Tuen tarve yritysmaailmassa varmasti jatkuu vielä pitkään, koska koronatilanne jatkuu ja ravintolat ovat parhaillaan kiinni hallituksen asettaman sulun vuoksi. Onneksi uusi kustannustukikierros on kuitenkin luvattu kevääksi.