1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lahti

Lahtelaisilla on varaa valita kuntavaaleissa – Pro Lahti rynnii mukaan pitkällä listalla

Lahdessa kuntavaaliehdokkaita on nyt enemmän kuin vuonna 2017. Täydet listat on toistaiseksi vain SDP:llä ja kokoomuksella.

Lahti
Pro Lahden Anita Immonen ja Kalle Aaltonen tutkivat kuntavaaliehdokaslistaa kaupungintalon edessä
Pro Lahden vaalipäällikkö Anita Immonen ja Kalle Aaltonen luovuttivat ehdokaslistan Lahden keskusvaalilautakunnalle tiistaina. Marjo Pirilä / Yle

Kuntavaaleissa ehdokasasettelulla on suuri merkitys. Mitä enemmän on ehdokkaita, sitä paremmat mahdollisuudet on saada valtuutettuja. Jokaisen ehdokkaan äänet lasketaan ryhmän yhteiseen pottiin, jonka mukaan valtuustopaikat jaetaan.

Vaikka vaalit siirretäänkin koronan takia huhtikuulta kesäkuulle, ehdokaslistat piti luovuttaa keskusvaalilautakunnille jo tiistaina. Listoja voi kuitenkin täydentää 4. toukokuuta saakka, sillä vaalipäivä on vasta 13. kesäkuuta.

Lahdessa kuntavaaliehdokkaita on nyt enemmän kuin neljä vuotta sitten. Ehdokkaaksi on tähän mennessä asettunut 505 lahtelaista, kun vuonna 2017 kuntavaaleissa ehdokkaita oli 404.

Täysi lista eli 88 ehdokasta on toistaiseksi vain SDP:llä ja kokoomuksella.

SDP

SDP:n listalla ovat kansanedustajat Ville Skinnari ja Mika Kari. Molemmat olivat viime kuntavaalien ääniharavia, yhdessä heidän äänimääränsä oli yli 4 000.

Lahden Demarien puheenjohtaja Jetta Laakso iloitsee, että nyt listalle on saatu koko joukko alle 40-vuotiaita miehiä, joita kuntapolitiikka on alkanut kiinnostaa.

Nykyisistä valtuutetuista Reijo Savurinne ja Alettin Basboga eivät asettuneet enää ehdolle.

Kokoomus

Kokoomuksen ehdokkaista 60 prosenttia on uusia. Ehdokkaina ovat muun muassa jääkiekkoilija Vili Sopanen ja Nightwishin manageri Toni Peiju.

Nykyisistä valtuutetuista Arja Nikkanen, Helena Salakka ja Jari Salonen eivät ole ehdolla. Viime vaaleissa kokoomuksen listalta läpi menneet Jorma Ratia ja Hannu Kaasinen ovat loikanneet perussuomalaisiin.

Perussuomalaiset

Perussuomalaiset ovat keränneet ehdokkaita huomattavasti viime vaaleja enemmän. Ehdokkaita on nyt koossa 76, mikä on 34 enemmän kuin neljä vuotta sitten. Perussuomalaisten listalla on kansanedustaja Rami Lehto. Hän sai viime kuntavaaleissa 1320 ääntä ollen yksi Lahden ääniharavista.

Lahden perussuomalaisten puheenjohtaja Vesa Salminen uskoo, että kevään aikana perussuomalaisetkin saavat täyden listan kasaan. 12 ehdokasta vielä puuttuu.

– Meillä on aika kattava lista, mutta jos haluaa tulla mukaan, otetaan vastaan oli sitten työtön tai herra, sanoo Salminen.

Lahden perussuomalaisten puheenjohtaja Vesa Salminen kampanjatoimistossa
Lahden perusssuomalaisten puheenjohtaja Vesa Salminen odottaa, että puolue pääsee tapaamaan äänestäjiä kasvokkain ja jakamaan vaalimakkaraa. Marjo Pirilä / Yle

Pro Lahti

Lahdessa suurin yllättäjä on sitoutumattomien Pro Lahti. Kalle Aaltosen luotsaamalla ryhmällä on tällä hetkellä 2 valtuutettua. Aaltonen oli viime kuntavaalien ääniharava. Ehdokaslistalla oli neljä vuotta sitten 7 ehdokasta, nyt 66. Pitkän listan kokoaminen on vaatinut paljon paperien täyttämistä.

– Koska olemme poliittisesti riippumattomia, jokaisella ehdokkaalla pitää olla valitsijayhdistys, jonka takana on kymmenen lahtelaista, kertoo Aaltonen.

Kalle Aaltonen sai vuoden 2017 vaaleissa 1 382 ääntä.

Vihreät

Vihreillä on tällä hetkellä ehdokkaita 52 eli saman verran kuin vuonna 2017. Yksi ehdokkaista on Lahden reviisorina toiminut Juha Tapiola, joka kuluvalla kaudella on istunut Asikkalan valtuustossa.

Nykyisistä valtuutetuista Aleksi Mäntylä ja Nelli Nevala eivät ole enää ehdolla.

Keskusta ja RKP

Keskusta ja RKP ovat solmineet Lahdessa teknisen vaaliliiton. Se tarkoittaa sitä, että ääntenlaskennassa puolueiden saamat äänet lasketaan yhteen. Tekninen vaaliliitto ei sido ryhmiä poliittisissa kysymyksissä.

RKP:lla ei ole ollut 2000-luvulla Lahdessa ehdokkaita kuntavaaleissa, nyt niitä on viisi.

Keskustalla ehdokkaita on 35, mikä on kaksi vähemmän kuin neljä vuotta sitten. Nykyisistä valtuutetuista luopuvat valtuustoryhmän puheenjohtaja Jenna Koskelo ja Henni Hyytiä-llmonen.

Kristillisdemokraatit

Kristillisdemokraateilla ehdokkaiden hankkiminen on ollut aiempaa hankalampaa. Ehdokkaita on nyt 43, mikä on kuusi vähemmän kuin 2017. Paikallisosaston puheenjohtaja Marja Kaitainen toivoo, että kevään aikana ehdokkaita löytyy lisää. Nykyisistä valtuutetuista ehdolle eivät ole enää asettumassa Pekka Airamo ja Leena Kaartinen.

Uusina ehdokkaina kristillisdemokraattien listalla ovat muun muassa Lahti Energian eläkkeelle jäänyt toimitusjohtaja Eero Seesvaara ja sitoutumattomana Lahden kristillisen koulun rehtori Aleksi Rinne.

Eero Seesvaara on Lahden Energian toimitusjohtaja.
Eero Seesvaara on ollut aiemminkin mukana Lahden kuntapolitiikassa. Kolmisenkymmentä vuotta sitten Seesvaara toimi yhden kauden varavaltuutettuna ja toisen kauden varsinaisena valtuutettuna ja kaupunginhallituksen jäsenenä. Markku Rantala / Yle

Vasemmistoliitto

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on historiallisen muutoksen edessä sillä pitkäaikaiset valtuutetut Vuokko Kautto ja Antti Holopainen eivät asetu enää ehdolle. Ehdokkaita on saman verran kuin 2017 eli 32. Ehdokkaiden joukossa on Lahden kaupunginteatterin näyttelijä Eeva-Kirsti Komulainen.

Asukkaiden Lahti

Asukkaiden Lahti -yhteislistalla on 13 ehdokasta. Ryhmän Seppo Korhonen nousi valtuustoon vasemmistoliiton listalta vuonna 2017. Hänet kuitenkin erotettiin valtuustoryhmästä vuonna 2018.

Listalla on muun muassa eläkkeellä oleva näyttelijä Hannu Salminen.

Muut

Liike Nyt sai Lahdessa kolme ehdokasta.

Kestävän tulevaisuuden Lahti -yhteislistalla on kaksi ehdokasta: eläkkeelle vuonna 2015 jäänyt ympäristöjohtaja Kari Porra ja Salpaussselän luonnonystävien puheenjohtaja Petri Honkanen.

Eläinoikeuspuolueella ja Suomen kansa ensin -puolueella on kummallakin yksi ehdokas Lahdessa.

Täydennetty 12.3.2021 klo 9:21, lisätty tiedot Rami Lehdosta.

Lue lisää:

Perussuomalaisten ehdokasmäärä lähes kaksinkertaistui Hämeessä – keskustalla ja sosiaalidemokraateilla on vaikeampaa

Vaalien siirtäminen toi myös helpotuksen: kahden kuukauden lisäaika auttaa puolueita nihkeästi sujuneessa ehdokasasettelussa

Perussuomalaiset nostamassa eniten kuntavaaliehdokasmäärää – Vaalitutkija: Puolue koetaan aiempaa vetovoimaisemmaksi

Lue seuraavaksi