Hyppää sisältöön

Marin säikäytti sanomalla, että koronakriisi voisi kestää vuosia – asiantuntijat arvioivat, milloin arki voi palata normaaliksi

Tutkija kritisoi hallituksen koronaviestintää turhia toiveita antavaksi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) puhui medialle Säätytalon edessä eilen. Kuva: Janne Lindroos / Yle

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi eilen keskiviikkona Säätytalon edessä jotain, joka sai monet tyrmistymään: tämä tilanne saattaa kestää vielä vuosia.

Vielä helmikuun lopulla hallituksen viesti oli toinen: kolmen viikon mittainen sulkutila ja lisärajoitukset ovat suomalaisten "loppukiri" pandemiaa vastaan. Samalla ministerit tosin myönsivät, että tuskin rajoituksista kokonaan luovutaan kolmen viikon sulun jälkeen.

Itse kannan huolta siitä, mitä tapahtuu ensi syksynä, mitä tapahtuu ensi keväänä. Me saatamme olla tässä tilanteessa vielä vuosia.

Pääministeri Sanna Marin 10.3.2021

Mitä mieltä asiantuntijat ovat, olemmeko tässä tilanteessa vielä vuosia? Eivätkö rokotukset tuokaan meille normaalia arkea takaisin?

Koronavirus kiertää keskuudessamme tavalla tai toisella vielä kauan, sanoo kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän puheenjohtaja Ville Peltola.

Näin siis vaikka länsimaissa iso osa väestöstä saataisiin rokotettua nopeastikin.

Ensinnäkin virus saattaa muuntua niin, että nykyiset rokotteet eivät anna uusille virusmuunnoksille enää suojaa. Lisäksi kehittyvissä maissa rokotustahdin ennakoidaan tulevan paljon länsimaita jäljessä, joten virusmuunnokset pääsevät kehittymään siellä.

– Tässä purjehditaan ja rakennetaan laivaa samaan aikaan, sanoo virologi Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta.

Vapalahden mukaan avainkysymys tautitilanteen kannalta tällä hetkellä on se, kuinka nopeasti virusmuunnokset leviävät Suomeen ja Suomessa.

Samoilla linjoilla oli myös pääministeri Sanna Marin: hänen arvionsa vuosia kestävästä koronakriisistä liittyi juuri virusmuunnoksiin. Marin peräänkuulutti EU:n yhteistä hätätilamenettelyä rajoille, jotta virusmuunnosten leviäminen saadaan tarvittaessa estettyä pikaisesti.

Viimeisinä vapautuvat isot tapahtumat ja matkustaminen

Olli Vapalahti. Kuva: Silja Viitala / Yle

Toivoa kuitenkin on.

– Tilanne tulee varmasti rauhoittumaan eikä sitten ole tarve yhtä tiukoille rajoitustoimille. Korona tulee muistuttamaan influenssaa, sanoo kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän puheenjohtaja Ville Peltola.

Virologi Olli Vapalahden mukaan rokotukset tulevat taittamaan kriisiltä pahimman terän. Vaikka virus muuntuisi, rokotus antaa suojaa vakavaa tautimuotoa vastaan.

Myös koronarokotteita todennäköisesti päivitetään viruksen muuntuessa, aivan niin kuin tehdään influenssarokotuksille.

Vapalahden mukaan näköpiirissä ei ole vähään aikaan, että pääsisimme matkustamaan entiseen tapaan milloin vain, minne vain. Valtiot asettavat matkustusrajoituksia jatkossakin.

– Korona tulee vaikuttamaan ihmisten elämään vielä pitkään. Pahin vaihe tullaan ohittamaan kesän jälkeen, jos koko väestön rokottaminen saadaan käyntiin, arvioi Vapalahti.

Vapalahti arvioi, että kesän jälkeen voisimme elää melko vähillä rajoituksilla: lapset voisivat käydä koulussa ja kaupat olisivat normaalisti auki. Tämän ehtona on se, että kesän aikana suurin osa suomalaisista olisi rokotettu ja virusmuunnokset eivät leviä kovin laajalle.

Viimeisenä meille avautuvat isot joukkokokoontumiset ja vapaa matkustaminen.

– Parempaa tilannetta kohti ollaan menossa, sanoo Vapalahti.

Turhat toiveet syövät kansalaisten luottamusta

Liina-Kaisa Tynkkynen. Kuva: Hilma Toivonen / Yle

Sosiaali- ja terveyspolitiikan tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen seurasi eilen keskiviikkona pääministeri Marinin haastattelua. Myös Tynkkysenkorviin särähti Marinin synkkä arvio vuosia kestävästä tilanteesta.

Tampereen yliopiston dosentti Tynkkynen kritisoi hallituksen koronaviestintää pistemäiseksi: Vuosi sitten annettiin ymmärtää, että syksyllä voitaisiin palata jo normaaliin arkeen. Pari viikkoa sitten hallitus puhui loppukiristä, mutta nyt pelotellaan vuosia kestävällä kriisillä.

– Hallitus ei ole kauhean suoraan sanonut, että tämä voi kestää vuosia. Pääministerin eilinen arvio saattoi tulla monelle yllätyksenä, sanoo Tynkkynen.

– Se on kansalaisten luottamuksen ja toimenpiteiden vaikuttavuuden näkökulmasta pulmallista, että tarjoillaan sellaisia perspektiivejä, jotka eivät välttämättä tule lainkaan pitämään paikkaansa, sanoo Tynkkynen.

Tynkkynen on luottavainen, että suomalainen yhteiskunta sopeutuu hyvin, vaikka korona jäisi pysyväksi vieraaksi. Se muuttaa meidän tapoja suhtautua arkeen ja työntekoon. Suomalaisten etuna ovat harvaan asuttu maa ja suosituksia noudattavat kansalaiset.

– Suomesta en ole niinkään huolissani. Globaalissa mittakaavassa meillä on asiat suhteellisen hyvin, sanoo Tynkkynen.

Kuuntele myös Takaisin Pasilaan -podcast:

Lue lisää: