Hyppää sisältöön

Helsingin opetusviraston petosjupakasta kaksi vankeustuomiota – myivät kaupungilla maksatettuja it-laitteita 8,5 miljoonalla

Miehet huijasivat opetusvirastoa väärillä laskuilla ja it-laitteiden jälleenmyynnillä 10 vuoden ajan.

Opetusviraston työntekijä myi kaupungin maksamat it-laitteet eteenpäin. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kaksi teot tunnustanutta miestä niin sanotussa it-petosjupakassa.

Helsingin kaupungin opetusviraston entinen päällikkötason työntekijä tuomittiin kolmen vuoden ja kolmen kuukauden vankeuteen törkeästä petoksesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Vastuuasemassa toiminut mies tunnusti huijanneensa kaupungin opetusvirastoa yli kahdeksan miljoonan euron petosjutussa.

Lisäksi jutussa tuomittiin törkeästä petoksesta yhden vuoden ja yhden kuukauden ehdolliseen vankeuteen rikoskumppanina toiminut mies.

Syytteen mukaan päällikönä työskennellyt mies oli erehdyttänyt opetusvirastoa maksamaan perusteettomia laskuja saadakseen itselleen ja muille osallisille taloudellista hyötyä. Laskut koskivat useita it-laitteiden tilauksia. Laitteet olivat enimmäkseen tietokoneita, puhelimia ja viihde-elektroniikkaa.

Todellisuudessa laitteet päätyivät päällikönä työskenneelle miehelle, joka oli välittänyt laitteet edelleen myytäviksi. Tuomittu oli tiennyt laskut toimittaessaan, että laitteet eivät tule päätymään Helsingin kaupungin omistukseen.

Törkeästä petoksesta ehdolliseen vankeuteen tuomittu mies tunnusti laitteiden myymisen eteenpäin. Rikoshyödyn suuruudeksi on arvioitu kaikkiaan noin 8,5 miljoonaa euroa.

Syytteen mukaan rikos oli törkeä, koska päällikkötason työntekijä oli käyttänyt hyväkseen vastuulliseen asemaan perustunutta erityistä luottamusta ja, koska rikoshyöty oli huomattavan suuri. Myös rikoskumppanin teko katsottiin törkeäksi näillä perusteilla.

Rikokset olivat tapahtuneet pitkän ajan kuluessa vuosina 2006–2016.

Jutussa on useita muitakin muun muassa laitteiden jälleenmyymisestä syytettyjä. Kahden tuomion saaneen osalta pidettiin erilliset tunnustamisoikeudenkäynnit.

Muiden osalta asian käsittely jatkuu oikeudessa lokakuussa 2021.

Lisää aiheesta: