1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. journalismi

Ulkopuoliset pyrkivät jatkuvasti vaikuttamaan paikallislehtien sisältöihin – palkittu toimittaja arvioi, että Ilmajoki-lehden tapaus kirkasti journalismin periaatteita

Terhi Pirilä-Porvalin Suuren Journalistipalkinnon takana poikkeuksellinen painostusyritys sisällön julkaisematta jättämisen puolesta.

Journalismi
Terhi Pirilä-Porvali palkittiin Suuri Journalistipalkinto -gaalassa 2021 vuoden journalistisesta teosta.
Toimittaja Terhi Pirilä-Porvali on saanut runsaasti palautetta kevään kohun jälkeen. Keskiviikkona hänet palkittiin vuoden journalistisesta teosta. Gaalaan hän osallistui etänä.Kimmo Räisänen

Journalisti Terhi Pirilä-Porvali palkittiin keskiviikkona Suuri Journalistipalkinto -gaalassa vuoden journalistisesta teosta.

Taustalla on viime keväinen tapaus, jossa Pirilä-Porvalia painostettiin olemaan julkaisematta uutista koronakaranteenissa olleen kunnanvaltuutetun osallistumisesta valtuuston kokoukseen.

Pirilä-Porvali ei taipunut, vaikka häntä painosti sekä valtuutettu, kunnanjohtaja että silloisen työnantajan hallituksen edustaja.

Lue myös: Ilmajoki-lehden päätoimittajan ero on herättänyt keskustelua sananvapaudesta – onko paikallislehtien painostaminen maan tapa?

– Itse uutinen oli neutraali, ja tavallinen jossa myös kyseinen valtuutettu pääsi ääneen. Poikkeuksellista on se, että lehtiyhtiön hallitus lähti mukaan ulkopuoliseen painostukseen.

Terhi Pirilä-Porvali
Vuoden journalistisesta teosta palkittu Terhi Pirilä-Porvali kommentoi palkitsemistaan

Terhi Pirilä-Porvali alleviivaa itse, että kyse ei ole yksittäisestä voitosta tai hänen menettelytavastaan, vaan journallismin keskeisimpien periaatteiden vaalimisesta.

– Tämä on iso asia journalismille, iso asia paikallislehdille, Pirilä-Porvali toteaa.

Paikallislehdissä vaikuttamisyritykset ovat yleisiä

Suomen Paikallislehtien Päätoimittajayhdistys ry on toiminut vuodesta 1990. Yhdistyksen pyrkimys on ylläpitää ja kehittää jäsentensä journalistista ammattitaitoa.

Myös SPP ry:n puheenjohtaja Sauli Pahkasalo oli yhdistyksen puolesta iloinen ja ylpeä Pirilä-Porvalin saamasta tunnustuksesta.

Pahkasalon mukaan tapaukset, jossa ulkopuolinen taho pyrkii vaikuttamaan journalistiseen sisältöön ovat melko yleisiä. Usein esimerkiksi yrittäjä voi haluta artikkelin vastineeksi sille, että lehdestä ostetaan mainostilaa.

Pienellä paikkakunnalla, jossa kaikki tuntevat toisensa, ja lehdellä on suurempi yhteiskunnalinen merkitys voi myös paine lehteä kohtaan kasvaa.

– Vaikuttamisen kanavat ovat lähempänä päätoimittajaa, ja paikallislehteen suhtautuu kiihkeästi, niin lukijat kuin myös ilmottaja-asiakkaat ja koko yhteisö. Silloin päätoimittaja kohtaa useammin vaikuttamisyrityksiä, Pahkasalo toteaa.

Tapauksiin, joissa työnantaja pyrkii vaikuttamaan päätoimittajan julkaisupäätökseen ei Pahkasalo kuitenkaan aiemmin ole törmännyt.

– Se, että pyritään vaikuttamaan sisältöön eri tahojen toimesta on asia, johon pitää suhtautua vakavasti. Se, että työnantajalta ei saa tarvittavaa tukea vaan taivutaan painostuksen alla on erittäin huolestuttavaa.

Vapaan lehdistön arvot kirkastuivat

Myös Pirilä-Porvali on saanut asiasta valtavasti palautetta kevään tapahtuman jälkeen.

– Tapahtuma on kirkastanut journalismin periaatteita, sekä yleisölle että toimittajille. Ihmiset miettivät tarkemmin sitä, mikä merkitys sillä on, että päätösvalta julkaisuista pysyy aina toimituksella.

Sekä Pirilä-Porvali että Pahkasalo ovat yhtä mieltä siitä, että niin virkamiehiä, poliitikkoja kuin yrittäjiäkin on syytä muistuttaa lehdistön arvoista ja miksi ne ovat olemassa.

– Median toimintaprosessista pitää tehdä entistä avoimempi. Sillä vältytään tilanteilta, joissa yrittäjä ajattelee että juttu on ostettavissa. Tietoa pitää lisätä, Pahkasalo toteaa.

Vuoden journalistinen teko -palkinnon sai Terhi Pirilä-Porvali, joka erosi Ilmajoki-lehden päätoimittajan tehtävästä painostuksen takia.

Lue myös:

JSN: Ilmajoki-lehden irtisanoutuneen päätoimittajan julkaisema uutinen oli poikkeuksellisen merkittävä

Suomalaisia toimittajia painostetaan ainakin kuudella eri tavalla: Yleisön suunnasta tuleva häirintä on uusi ilmiö, johon on vaikea puuttua

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23 saakka.