Brasilia matkalla kohti pahinta koronakuolemien viikkoa, populistipresidentin kansanedustajapoika neuvoi työntämään maskit syvälle

Sairaaloiden kestokyky romahtamassa, kun presidentti ja kuvernöörit eivät saaneet sovittua vaikuttavasta kansallisesta koronasuunnitelmasta.

Presidentti Jair Bolsonaro poisti maskin kasvoiltaan kesiviikkona, kun hän alkoi puhua tiedotustilaisuudessa. Kuva: Joedson A​lves / AOP

Brasiliassa kuvernöörit varoittavat, että yhä useampi koronavirustartunnan saanut joutuu jatkossa selviämään sairaudestaan ilman sairaalahoitoa.

– Mahdollisuus siihen, että kuolee saamatta mitään apua, on todellinen, sanoo Piauin osavaltion kuvernööri Wellington Dias.

Tällaiset kuolemat itse asiassa ovat jo alkaneet.

Maan vauraimmassa osavaltiossa, São Paulossa, tässä kuussa 30 ihmistä on menehtynyt covid-19-tautiin odottaessaan paikkaa tehohoitoon. Pääkaupunkiseudulla 213 ihmistä odottaa tehohoitopaikkaa.

Kuvernöörit ja presidentti Jair Bolsonaro saivat keskiviikkona sovittua vain vesitetystä kokonaissuunnitelmasta tilanteen hallitsemiseksi.

Kuvernöörit odottivat suunnitelmaa, joka olisi määrännyt ulkonaliikkumiskiellon, kieltänyt joukkokokoontumiset ja rajoittanut ei-välttämättöminä pidettävien liikkeiden ja palvelujen aukioloa.

Tuloksena oli kuitenkin lausunto, joka vain yleisellä tasolla tuki toimintojen rajoittamista ilman erityisiä määräyksiä tai tukitoimia.

Oma virusmuunnos tuo tuhoa

Brasilian pahenevan tilanteen takana on oma, brasilialainen virusmuunnos, joka leviää muita hanakammin.

Viime viikolla Brasiliassa kuoli koronaviruksen vuoksi yli 10 000 ihmistä, mikä on suurin viikoittainen määrä pandemian aikana.

Keskiviikkona maassa raportoitiin lähes 2 300 kuolemaa ja maa on matkalla tällä viikolla uuteen ennätykseen kuolemien tilastoinnissa.

Brasiliassa koronan aiheuttamien kuolemien määrä hipoo taas ennätyksiä. Kuva on toukokuulta 2020.

Populistipresidentin pieni asennemuutos

Pahenevat luvut ja arvostelu liittovaltion roolin pienuutta kohtaa rokotteiden jakelussa ovat kuitenkin pakottaneet oikeistopopulistisen presidentin Jair Bolsonaron muuttamaan asennettaan asteen lievemmäksi.

Tavoistaan poiketen Bolsonaro saapui keskiviikkona tiedotustilaisuuteen maski kasvoillaan, kun hän kertoi rokotteiden lisäostoista.

Tähän asti presidentti on lähinnä vähätellyt tilanteen vakavuutta, pilkannut maskinkäyttöä, arvostellut sulkutoimia osavaltioissa ja määräyksiä etäisyyksien noudattamisessa.

Bolsonaron esiintymiseen saattoi vaikuttaa myös sisäpoliittinen tilanne. Vain tunteja aikaisemmin pahin vastustaja, entinen presidentti Luiz Inácio Lula da Silva oli hyökännyt Bolsonaron hallituksen koronatoimien vähyyttä vastaan.

Toissa päivänä Lula vapautui kaikista korruptiosyytteistään, mikä mahdollistaa hänen asettumisen Bolsonaroa vastaan vuoden 2022 vaaleissa.

Karkeaa puhetta Insta-livessä

Presidentti Bolsonaron kansanedustajapoika Eduardo Bolsonaro sen sijaan piti eilen illalla livelähetyksen sometilillään Instagramissa. Tyylilaji on Bolsonaron dynastialle tyypillinen.

Nuori Bolsonaro esitti kritiikkiä kiihtyneessä mielentilassa etenkin maskinkäyttöä vastaan.

– Työntäkää maskinne perseeseen, oli karkea neuvo Insta-liven katselijoille päivänvaloa kestämättömillä kirosanoilla höystettynä.

Kansanedustaja Eduardo Bolsonaron karkeat puheet puhuttivat Brasiliaa torstaina. Kuvassa hän puhuu Yhdysvaltain republikaanien kokouksessa helmikuussa 2020. Kuva: EPA-EFE/ERIK S. LESSER/AOP

Paitsi karkeaa kielenkäyttöä, Brasiliassa on kummasteltu ulostulon ajankohtaa juuri samana päivänä, kun isä-Bolsonaro näytti reivaavan edes hieman oman koronapolitiikkansa linjaa, käytti maskia ja alkoi puolustaa rokotuksia.