1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Joe Biden

Biden haluaa kaikki aikuiset USA:ssa koronarokotusten piiriin toukokuussa

Biden tuomitsi puheessaan jyrkästi Yhdysvaltain aasialaisamerikkalaiseen väestöön korona-aikana kohdistuneet rasistiset hyökkäykset.

Joe Biden
Presidentti Joe Biden kiirehtii koronarokotuksia: "Itsenäisyyspäivänä voi olla jo grillailua ja pientä juhlintaa"
Presidentti Joe Biden kiirehtii koronarokotuksia: "Itsenäisyyspäivänä voi olla jo grillailua ja pientä juhlintaa"

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoo ohjeistavansa osavaltioita, että kaikki yhdysvaltaiset olisivat koronavirusrokotteiden piirissä toukokuun 1. päivä. Aiemmin rokotuksia on annettu vain erityisryhmille.

Biden korosti, ettei tämä tarkoita sitä, että kaikki aikuisikäiset amerikkalaiset saisivat tuolloin rokotteen, mutta kaikilla olisi pääsy rokotusjonoihin.

Virkakautensa ensimmäisessä tv-puheessaan Biden totesi, että hänen asettamansa kunnianhimoinen tavoite sadan miljoonan rokote-annoksen antamisesta Yhdysvalloissa sadan päivän aikana on toteutumassa.

- Olemme itse asiassa saavuttamassa tavoitteen 60. virkapäivänäni, presidentti sanoi.

Hän painotti, että kun yhä useampi aikuinen, mukaan lukien opettajat ja julkisen liikenteen työntekijät on rokotettu, voidaan koulutkin pian avata turvallisesti.

Biden tuomitsi puheessaan myös jyrkästi Yhdysvaltain aasialaisamerikkalaisiin koronaikana kohdistuneet rasistiset hyökkäykset.

- Tämän on loputtava, hän sanoi painokkaasti.

Jos kaikki sitoutuvat koronatoimiin, voisivat yhdysvaltalaiset Bidenin mukaan mahdollisesti kokoontua heinäkuun alkupuolella perheiden ja ystävien kesken juhlimaan maan itsenäisyyspäivää. Presidentti kuitenkin painotti puhuvansa pienistä kokoontumisista.

Lue myös:

Biden vauhditti elvytyspakettiaan – IMF arvioi piristysruiskeeksi maailmantaloudelle

Pandemiajulistuksesta vuosi: Yhdysvaltojen ja Kiinan kiista koronaviruksen alkuperästä yltyy taas, WHO on puun ja kuoren välissä

Juttua korjattu klo 9.20. Muutettu sata miljoonaa rokotusta sadaksi miljoonaksi rokoteannokseksi.

Lähteet: AP, Reuters, STT